Actualiteit bij publieke omroep: Uitgesproken en Nieuwsuur

Weg is Netwerk en weg is Nova. Afgelopen weekend waren de actualiteitenprogramma’s voor het laatst te zien op Nederland 2, de publieke omroep vond het tijd voor vernieuwing. Op het tijdslot van Netwerk komt dat met de meer gedifferentieerde rubriek Uitgesproken, afwisselend gemaakt door Vara, WNL en EO. Op de late avond zijn het Twan Huys en Mariëlle Tweebeeke die Nieuwsuur gaan presenteren, waarin naast politiek en actualiteiten ook sport aan bod komt.

De NOS en NTR melden over Nieuwsuur: “Het onderscheidt zich door op onafhankelijke en onpartijdige wijze achtergronden en context te geven bij het dagelijkse nieuws. Het programma is uniek in haar soort, omdat het als enige nieuwsprogramma van de publieke omroep wordt gemaakt door twee taakgebonden omroepen. Nieuwsuur wordt zeven dagen per week tussen tien en elf uitgezonden op Nederland 2.”

Iedere uitzending van Nieuwsuur bestaat grofweg uit drie blokken; een nieuwsoverzicht, een blok met achtergronden van het nieuws en een overzicht van het actuele sportnieuws.

Hoofdredacteur Carel Kuyl kijkt uit naar de start van Nieuwsuur: “Met de komst van Nieuwsuur gaat een langgekoesterde wens in vervulling. In een periode waarin omroepverenigingen zich steeds meer gaan profileren, is de behoefte aan een onafhankelijk en onpartijdig nieuwsprogramma groot. Ik verwacht veel van de synergie tussen de redacties van NOS Nieuws, NOS Sport en Nieuwsuur op het scherm.”

Uitgesproken, 20.30 uur, Vara (NL2)
Nieuwsuur, 22.00 uur, NOS/NTR (NL2)

Zie ook:
- Het nieuwe tv-seizoen: De Glazen Bol 2010/11
- NPO-baas Gerard Timmer blikt vooruit op seizoen 2010/11
- Saskia Dekkers verruilt NOS Journaal voor Nieuwsuur
- Mariëlle Tweebeeke verlaat RTL Nieuws voor Nieuwsuur
- Eigen decors voor Vara en EO/WNL voor Uitgesproken Vara

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Actualiteit bij publieke omroep: Uitgesproken en Nieuwsuur

  1. Mike

    Jammer dat ze er sportnieuws in hebben gebracht. Hoop dat dit het laatste ‘blok’ is anders zal ik in de praktijk weinig gaan kijken.

      /   Reply  / 
    1. David

      Ik neem aan van wel ja. Als ze het gaan ‘mixen’ dan is het de doodsteek voor het programma, dat hebben ze bij RTL ook eerder geprobeerd namelijk en werkt niet. En toch denk ik dat het een verkeerde keuze is, wat nou als je sportliefhebber bent en juist GEEN nieuws wil zien, maar alleen de sport? Begint het elke dag stipt om 22.45 dan, het sportblok? Nou ja we zullen het wel zien allemaal vanavond :)

        /   Reply  / 
  2. Wouter

    Ik hoop dat het sportnieuws zoals in Eén vandaag altijd rond dezelfde tijd is. En dat het niet korter wordt dan voorheen. Eigenlijk het enige wat ik nog weleens zou willen zien. Nieuwsuur alleen als er echt iets heel belangrijks is gebeurd.

      /   Reply  / 
    1. David

      Dat bedoel ik dus. Nu heb jij een probleem omdat nu eerst dat Robben verhaal is behandeld, en straks de rest van de sport komt. En ik heb een probleem dat het nieuws over Robben me geen ruk interesseert, stop dat lekker in het sportnieuws-blok. Hoop niet dat Nieuwsuur zo ‘gemixt’ blijft, dan haak ik zeker af.

        /   Reply  / 
  3. heleen

    Geachte redactie,
    Complete ergernis bij deze wijze van nieuwsgaring, sport prima, maar dan alleen voor liefhebbers. voegt niets toe aan het nieuws in de wereld, voor mij geen nieuwsuur meer.
    Compleet belachelijk, alsof de sport en de fysieke status van sporters iets toe voegt aan het nieuws in de wereld en de belangrijkheid hiervan.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>