NPO-baas Gerard Timmer blikt vooruit op seizoen 2010/11

Donderdag is de seizoensopening van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), dan worden alle nieuwe programma’s aan de pers gepresenteerd. Het AD neemt vandaag al een voorschot op het nieuwe seizoen met Gerard Timmer, directeur televisie bij de NPO. In een notendop: komend jaar gaat er extra budget naar kindertelevisie, journalistiek en dramaseries. Verder moet De Madiwodovrijdagshow de tweede pijler van Nederland 3 worden, naast De Wereld Draait Door. En blijft de NPO zoeken naar onderscheidende formats en nieuwe tv-sterren.

Maar het AD kijkt ook even terug naar het voorbije seizoen, met name de zomerprogrammering. “In Therapie was voor mij de verrassing van de afgelopen tijd: dat de NCRV met zo’n experiment in de zomer durft te komen. Fantastisch dat op dat tijdstip nog tussen de 350 en 450 duizend mensen kijken.” Een tegenvaller is On Air, dat nu op de late avond staat. “Daar had ik meer van verwacht. Het had een gewoonte moeten worden: even kijken wie Harm Edens heeft. We moeten kijken wat we daarmee kunnen doen.”

On Air staat op hetzelfde tijdstip als waar de Madiwodovrijdagshow straks staat, met Paul de Leeuw, Filemon Wesselink en Erben Wennemars. Timmer: “Paul de Leeuw moet naast De Wereld Draait Door de tweede pijler van het derde net worden.”

Hooggespannen verwachtingen zijn er ook bij Boer Zoekt Vrouw, dat vorig jaar weer een kijkcijferrecord neerzette. “4,4 miljoen kijkers is moeilijk te overtreffen. Daar is de rek wel uit. Maar het is een ongekend aantal.”

Ondertussen lijken de publieke omroepen wel te rekenen op gevestigde namen. Timmer: “Tsja, als je Paul, Mathijs en Linda de Mol hebt genoemd, blijft het lang stil daarna. Ik zie wel nieuwe presentatoren maar niet mensen met dat talent die een heel breed publiek aanspreken. Ik vind het spannend om Ruben Nicolai te volgen en ik dacht dat Beau het misschien in zijn mars had, maar dat topt toch af. Martijn Krabbé is niet geprofileerd genoeg en Paul Witteman heeft op een heel andere manier autoriteit.”

De NPO pompt extra geld in drama en journalistiek. Denk aan nieuwe series als Feuten, Overspel en Penoza. Daarnaast worden de actualiteitenrubrieken geherprofileerd met nieuwe titels als Nieuwsuur, PowNews, De Ochtendspits en Brandpunt.

Zappen is donderdag aanwezig bij de seizoensopening van de NPO. Via Twitter zal ik weer berichten over alle ontwikkelingen aldaar. Het nieuws uit de perspresentatie kun je in de dagen erna verwachten op deze blog.

Zie ook:
- Wat de netmanagers dit jaar wèl goed deden + wensen 2010
- Gevecht om zaterdagavond-kijker in tv-seizoen 2010/11
- Publieke Omroepbazen presenteren eigen bezuinigingsplan
- RTL en NPO eind augustus met najaarspresentaties

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “NPO-baas Gerard Timmer blikt vooruit op seizoen 2010/11

  1. drama queen

    Het verbaasd me dat Mathijs binnen de publieke kringen zo wordt bejubeld. Linda en Paul hebben wel bewezen aardig veelzijdig te zijn, maar Mathijs doet maar 1 kunstje..

      /   Reply  / 
    1. Martijn

      Inderdaad, Mathijs valt echt niet in die categorie. Ik vind Martijn er persoonlijk wel bijhoren net als carlo en irene trouwens.

        /   Reply  / 
      1. B.K.

        Over Carlo ben ik het met je eens: hij is een echte alleskunner (al dan niet op z’n eigen persoonlijke manier). Hij kan zingen, speelt goed in musicals, ‘acteert’ goed in TV Kantine, kan een programma dragen als Lotto’s Onvergetelijke Zaterdag en is altijd zichzelf in Life 4 You, waar hij op een luchtige en eigen manier een interviewtje kan doen. Het spijtige is dat mensen dat niet zien, omdat hij geen echte serieuze dingen doet. Omdat hij voornamelijk luchtige programma’s maakt, wordt zijn talent naar mijn mening door de mensen niet erkend. Maar dat het luchtig is, wil niet zeggen dat het dan heel makkelijk is om te doen! Voor Irene geldt (in mindere mate) ongeveer hetzelfde. Ik vind wel dat ze eigenlijk eens samen de Televizierring verdienen, met de TV Kantine dan. Het programma mag dan niet je smaak zijn, je kunt niet ontkennen dat het ontzettend knap is wat ze doen. De vakmensen hebben dat al erkend (met de Beeld en Geluid Award), nu het publiek nog. Het zou echt een bekroning zijn op het werk wat ze de afgelopen 10 jaar gedaan hebben.

        Ik ben in het nieuwe seizoen vooral benieuwd naar hoe de Madiwodovrijdagshow eruit komt te zien.

          /   Reply  / 
  2. Vertaalbureau

    Ik mag in ieder geval graag naar Mathijs kijken, hij behandeld nieuws, muziek, sport enz. Dus veelzijdig vind ik hem wel

      /   Reply  / 
    1. Rich

      ik mag toch hopen dat je beter spelt in je vertalingen, want “hij behandeld” is toch wel een grote fout hoor.

      Daarnaast is dat niet wat met veelzijdigheid bedoeld wordt, meer acteren, presenteren, zingen etc. Mathijs doet dus alleen presenteren.

        /   Reply  / 
  3. Geenstijl

    Vind corline tensen ook in de dat rijtje passen van groot heden. Carlo absoluut niet die kan helemaal niet met mensen uit het publiek omgaan. Over Ruben Nicolai hebben ze helemaal gelijk, hij zou een programma als mooi weer de leeuw kunnen dragen, hij is kan goed met publiek omgaan en is miss wel grappiger als paul.

      /   Reply  / 
  4. Pingback: FD: NPO moet meer dan 100 miljoen bezuinigen | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>