Gevecht om zaterdagavond-kijker in tv-seizoen 2010/11

Het nieuwe tv-seizoen staat nu toch echt te beginnen. De jaarlijkse ‘glazen bol‘ op Zappen.blog.nl komt volgende week als ook de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zijn plannen heeft ontvouwd, maar nu al staat vast dat de zaterdagavond het spannendst gaat worden. RTL is vorig jaar uitgegroeid tot marktleider en lijkt alleen maar te kunnen verliezen. Maar is dat ook zo?

Met name de combinatie Ushi & Dushi en Ik Hou van Holland was erg succesvol; dat waren twee programma’s die elk 2 miljoen kijkers of meer behaalden. Ik Hou van Holland heeft die score daarna weten vast te houden.

Toch geeft RTL niet meteen vol gas; de zender begint voorzichtig met Tineke Schouten als de publiekstrekker. Met cabaret is het erg lastig om meer dan 1,5 miljoen kijkers te trekken, dat lukt doorgaans alleen met tv-premières van Youp van ‘t Hek of Theo Maassen.

Vooral Nederland 1 lijkt de commerciële concurrentie uit de weg te gaan in het nieuwe seizoen. Binnenkort mag André van Duin het op primetime zaterdagavond gaan proberen namens de Tros. Weliswaar bleek Van Duin vorig jaar op vrijdag al goed voor dik 1,5 miljoen kijkers (met voornamelijk oud materiaal), ik gok toch dat hier een groot deel 50-plussers naar kijkt. Waar natuurlijk niets mis mee is, maar dat is niet de doelgroep waar RTL en SBS zich op richten. Die willen het liefst de boodschappers in de leeftijd 20-49 trekken.

SBS 6 komt met De Zaterdagavondshow met Marc-Marie en Beau. Tv-regisseur Bert van der Veer maakte in Shownieuws bekend minstens een miljoen kijkers te verwachten voor deze doorstart van Mooi! Weer de Leeuw. Dat zou al een flinke opsteker betekenen voor SBS 6, die afgelopen voorjaar toch moeite had een goed bekeken zaterdagavond te maken.

Overigens voert RTL volgende maand al het tempo op met een nieuwe serie My Name Is en ook nieuwe afleveringen van Jack Spijkermans Echt Waar!? en Wat Vindt Nederland. Vanaf oktober komen Linda de Mol en Wendy ‘Ushi’ van Dijk dan in zicht. Ik gok dat de zender tegen die tijd weer dik marktleider is op de primetime zaterdagavond.

Zie ook:
- Niet Gerard maar Marc-Marie doet Zaterdagavondshow
- Spijkerman aast op leden Kopspijkers-cabaret voor RTL
- Bejaardenhumor uit Benidorm Bastards op RTL 4

13 Reacties // Reageer

13 thoughts on “Gevecht om zaterdagavond-kijker in tv-seizoen 2010/11

  1. Guus

    Het zal RTL4 heel goed uitkomen als ze marktleider blijven op zaterdagavond. Want op zondagen en doordeweeks moeten ze toch echt bijna altijd Nederland 1 voor laten gaan. Dus die zaterdag staat dan wel leuk.
    Maar de grootste tv-zender van Nederland is en blijft Nederland 1. Dat verandert volgens mij echt niet het komende seizoen.

      /   Reply  / 
    1. rtd

      komt voornamelijk dodat ze bij de NOS de Olympische spelen en het WK hebben…
      maar verder op NL 1 komen weinig interesante programma’s voor de doelgroep 20-49

        /   Reply  / 
    2. Chuck Bass

      Nederland 1 kan alleen met sportevenementen RTL4 verslaan in 20-49.

        /   Reply  / 
      1. Rtoday

        Guus je moet toch echt beter kijken… hoevaak RTL goed scoort met doordeweekse NLprogramma’s.

          /   Reply  / 
  2. martin

    Vanaf 12 december Boer Zoekt Vrouw en ‘t Vrije Schaep op de zondag.
    De CO kunnen beter op zwart gaan.

      /   Reply  / 
  3. B.K.

    Even iets een beetje off-topic: Het Feest van Sinterklaas stopt definitief: http://www.hetfeestvansinterklaas.nl/

    Lullig voor SBS, die de rechten vorig jaar voor de komende drie jaar gekocht had :P . Leuke verklaring ook op die site, ‘concept door vele partijen gekopieerd’. Ik ben overigens wel benieuwd wat de ‘Sinterklaas-markt’ dit jaar gaat doen. Zal De Club van Sinterklaas nog terugkomen? Ik zag dat een paar pieten van De Club in de nieuwe film gaan spelen. In principe past een serie als ‘De Club van Sinterklaas’ nu prima bij een blok als RTL Telekids. Heb je meteen een bekende naam in handen. Of zal RTL 4 het dit jaar weer uitzenden? Weet jij hier iets van Herman, toevallig iets gehoord op de najaarspresentatie?

      /   Reply  / 
    1. Rtoday

      Tuurlijk komt dat terug op RTL4. Groot succes..RTL8 weten velen nog niet te vinden.

        /   Reply  / 
      1. Rtomorow

        Rtoday, jij weet de schoot van Sint en de zak van Piet wel te vinden hè!

          /   Reply  / 
  4. Martijn

    @Herman: Plaats je nog berichten van je intervieuws op de najaarspresentatie met Erland,carlo en angela???

      /   Reply  / 
  5. Postduif

    Leuk dat de glazen bol er weer komt! Net even die van vorig jaar gelezen. En Herman, wat zat je er een paar keer naast ;-)

      /   Reply  / 
    1. David

      Een paar keer er flink naast ja ;) Maar sportief dat je er gewoon naar toe linkt, niemand kan immers in de toekomst kijken he dus je hoeft je ook zeker niet te schamen. Ben benieuwd naar de nieuwe Glazen Bol volgende week!

        /   Reply  / 
  6. Mina

    Omg..Benidom Bastards was echt hilarisch xD Tineke is ook erg leuk nu!

      /   Reply  / 
  7. Pingback: Erland Galjaard (RTL 4): We moeten straks weer innoveren | Zappen

  8. sidney

    er ik had gelezen dat de club van sinterklaas stopt omdat de sponser Albert Heijn niet meer meewerkt dus wil de Contect Farm geen nieuwe serie bestellen. club van sinterklaas feest komt wel weer terug wel zonde ,weet iemand of dit al concreet is want stond bij dat het nog niet 100% zeker is

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>