Erland Galjaard (RTL 4): We moeten straks weer innoveren

Sinds anderhalf jaar heeft RTL 4 de wind in de zeilen. Onder het bewind van Erland Galjaard heeft de zender flink terrein gewonnen. Ook deze zomer presteerde de zender veel beter dan bij het vorige WK, als de publieke omroep traditioneel terrein wint. Met twee dozijn succesvolle titels zou je achterover kunnen leunen, maar dat is Galjaard niet van plan. “We hebben bepaalde trends goed aangevoeld. Maar we zijn ook verplicht om straks met nieuwe dingen te komen.”

Zaterdag
Met name de zaterdagavond gaat spannend worden. RTL 4 houdt dit najaar vast aan bewezen successen als Ik Hou van Holland, Echt Waar?, Ushi, My Name Is en Wat Vindt Nederland. Terwijl Nederland 1 en SBS 6 met nieuwe titels komen. “De meeste programma’s lopen niet vijf of zes jaar. Tegen die tijd zijn mensen een titel vaak wel zat. Dat verplicht ons ook om in het voorjaar van 2011 op zaterdag weer met nieuwe dingen te komen.” Galjaard is bezig met een handjevol nieuwe programma’s, waarvan enkele straks op tv komen. Benidorm Bastards is dit najaar de enige.

De zenderbaas wijst erop dat het moeilijk is een nieuw programma te laten slagen. “Zeven van de tien nieuwe titels redden het doorgaans niet, statistisch gezien zitten wij daar boven het afgelopen seizoen. Van My Name Is maken we nu een korte reeks van vijf afleveringen. Als dat succesvol blijkt, komt het wel weer terug, maar ik denk eerder in het najaar van 2011 dan het voorjaar.”

Maandag t/m vrijdag
Dan doordeweeks. Op maandag heb je crimeseries en op vrijdag de talentenjacht. De andere dagen kan RTL 4 je bij allerlei problemen coachen of helpen. Maar hoe lang blijft het genre nog boeien? Galjaard: “We zijn altijd goed geweest in het aanvoelen van waar behoefte aan is. Thema’s met schulden, mensen die hun huis uit moeten, dat is goed gelukt. En Help Mijn Man Is een Klusser gaat over een relatief klein probleem, laten we wel zijn. Dat is wezenlijk anders dan Bonje met de Buren. Maar ik houd niet eeuwig aan vast aan dit soort programma’s. Als er goede reality voorbijkomt, zou ik dat ook kunnen programmeren.” Een voorbeeld daarvan is Obese dat Eyeworks maakt, waarin extreem zwaarlijvige mensen een jaar lang worden gevolgd in hun strijd tegen de kilo’s.

Onrust bij publieken
Waar RTL dus na wat zware jaren in rustig vaarwater is terechtgekomen, heerst de onrust bij de publieke buren. Verschillende politieke partijen opperen zelfs om een publieke zender te laten sneuvelen. Dat zou mogelijkheden scheppen voor een nieuwe grote commerciële zender. “We volgen de ontwikkelingen met enige afstand, al is het duidelijk dat er daar iets moet gebeuren. Als er op alle vlakken wordt bezuinigd en wij onze eigen broek moeten ophouden, dan is het niet meer dan reëel dat er ook bij de publieke omroep wordt bezuinigd.”

Toch voorziet hij geen doorbraak op korte termijn. “Als er al een zender wegvalt, dan gaat dat volgens mij nog lang duren. En wordt het dan Nederland 2 of 3 dat verdwijnt? Het is leuk om met dat gegeven na te denken over de opties, maar ik ben daar niet mee bezig als ik eerlijk ben. Concrete plannen over het schrappen staan nog niet eens op papier, het is nu nog een angst. Je moet maar zien of iemand echt doorduwt. We zien allemaal Medy van der Laan daar nog staan, maar je moet van goede huizen komen als je echt iets wilt veranderen bij de publieken.”

Zie ook:
- Galjaard: Voorlopig geen late night show op RTL 4
- Reinout Oerlemans: Obesitas-show niet sensatiebelust
- Publieke Omroepbazen presenteren eigen bezuinigingsplan
- Gevecht om zaterdagavond-kijker in tv-seizoen 2010/11

13 Reacties // Reageer

13 thoughts on “Erland Galjaard (RTL 4): We moeten straks weer innoveren

  1. Martijn

    Erg interessant, leuk om te lezen!

      /   Reply  / 
  2. Daan

    RTL4 heeft het op dit moment gewoon goed voor elkaar. De zondag wordt nog even afwachten met Robert en daarna een film en ook de doordeweekse avonden zijn om 22.30 niet sterk, maar verder staat er een leuke, diverse en vaak afwisselende programmering.

      /   Reply  / 
    1. P@trick

      RTL heeft duidelijk een filmprobleem, heb je in de schema’s gezien welke draken van films herhaald worden op de zondag? Nou daar kun je jezelf niet serieus mee nemen met de zoveelste herhaling van Johnny englisch en Mr Beans holiday.
      Daar moet RTL echt wat aan gaan doen.

        /   Reply  / 
      1. Albert Verlinken

        Mij (en ik denk steeds meer kijkers) interesseert het me géén r**t welke films er op de commerciële zenders zijn. De reclames maken films helemaal kapot en ergelijk om te kijken. Zeker met die afgrijselijke banners die RTL nu ook van SBS-campingzender heeft overgenomen. Op de publieke kijk ik nog wel eens een film maar voor de rest huur ik wel een DVD-tje.

          /   Reply  / 
        1. Topmodel

          Om deze reden heb ik een dvr van upc. Heb ook nog het geluk dat ik een box met 3 tuners heb. 2 opnemen en de 3e kijken. Hierdoor neem ik bijna alles op en begin ongeveer 15 minuten later met kijken. Heerlijk om alle reclames door te spoelen.

            /   Reply  / 
  3. Topmodel

    24 begint weer! Hopenlijk 2 afleveringen achter elkaar en ik heb een “film” gezien. Studio sport is niet mijn ding. Dus wat er verder op de zondagen te zien zal zijn weet ik niet. Wat sbs en cs doen, weet ik niet.

      /   Reply  / 
  4. drama queen

    Iets bekend over Dit Was Het Nieuws?

      /   Reply  / 
    1. Herman Roggeveen Auteur

      Nu je het zegt… compleet vergeten te vragen. Mogelijk op 14 september nieuwe kans bij perspresentatie The Voice of Holland.

        /   Reply  / 
      1. Martijn

        of Erland moet hier ff reageren, dat kan natuurlijk ook :P

          /   Reply  / 
      2. drama queen

        Top, dan horen we het nog ;) !

          /   Reply  / 
  5. edward

    ik weet dat dit niet hier hoord maar wanneer komen weer de nieuwe serie’s van de pfaffs

      /   Reply  / 
  6. maurice

    Ik vraag me af wanneer moordvrouw de serie van Wendy op tv komt?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>