Roek Lips: TV Lab 2010 meer eigen product en social media

Nederland 3 staat aan de vooravond van TV Lab 2010. De week met louter nieuwe programma’s is vorig jaar ontstaan na een brainstormsessie en lijkt in ijltempo volwassen te worden. Netmanager Roek Lips, die internationaal in de kijker staat met zijn ‘week van de vernieuwing’, heeft voor de 2010-editie allerlei nieuwe elementen toegevoegd aan zijn TV Lab. Social media wordt daarbij veel belangrijker.

Sowieso hadden omroepen dit jaar meer voorbereidingstijd, waardoor TV Lab minder afhankelijk is van aangekochte buitenlandse formats. “Dit jaar komt er meer van Nederlandse bodem, en dat is goed”, vindt Lips. Veel vernieuwing komt dit jaar uit de hoek van social media. Nederland 3 lijkt er alles aan gedaan te hebben om de kijker straks optimaal te betrekken bij TV Lab via Twitter, Hyves en Facebook.

Social media
Lips vertelt aan Zappen.blog.nl: “Veel mensen zitten met een laptop, iPad of smartphone televisie te kijken. In mijn beleving gaat het ook meer die kant op. Straks krijgen we internet-tv waarbij er allerlei applicaties tot social media mogelijk zijn. Toch geloof ik niet zo dat mensen op dat tv-scherm ook gaan tweeten. Gemeenschappelijk televisie kijken zal altijd blijven, maar je kijkervaring wil je delen met jouw vrienden via Facebook, Twitter en andere social media. En dat wil je niet allemaal delen met de mensen in de kamer waarmee je tv kijkt. Tijdens TV Lab gaan we ongegeneerd experimenteren met de mogelijkheden.”

Omroepers
Een eerste aanzetje is afgelopen tv-seizoen al gegeven. Tweets over een Nederland 3-programma zijn mee te lezen via teletekst. Komende week zal een ander ‘klassiek’ tv-element opleven: de omroeper. Elke avond neemt een ander boegbeeld de kijker mee. Het gaat om Ruben Nicolai, Arie Boomsma, Maxim Hartman, Nicolette Kluijver en Frank Evenblij.

Lips: “De omroeper kan een verbindende schakel vormen. We geven de kijker meer het gevoel dat er iets met de reacties wordt gedaan. Dat was vorig jaar toch vooral op internet, maar een omroeper kan live reageren op wat er binnenkomt.” Kijkers hoeven evengoed niet te vrezen voor een overload aan informatie. “Wie gewoon een programma wil kunnen zien, kan dat ook. We gaan niet volcontinue mensen vermoeien met van alles en nog wat, dat doen we tussendoor.”

Madiwodovrijdagshow
Van één programma dat wordt uitgezonden tijdens TV Lab staat al vast dat het ook daarna een plekje in de programmering krijgt: De Madiwodovrijdagshow van BNN en Vara. “Vanuit hen kwam een uitdrukkelijk verzoek om gebruik te kunnen maken van TV Lab. De eerste week zal nog niet helemaal het karakter hebben van wat er daarna in de Madiwodovrijdagshow gebeurt.”

Nederland 3 heeft eerder een poging gedaan een late night show te laten slagen, namelijk met De Staat van Verwarring en De Nieuwste Show. Die programma’s kampten met tegenvallende kijkcijfers en verdwenen in het omroeparchief. Lips: “Het is belangrijk te realiseren dat het Sportjournaal op Nederland 3 straks opgaat in Nieuwsuur op Nederland 2. Het profiel van de kijker van het Sportjournaal strookte niet met het profiel van de Nederland 3-kijker”, legt hij uit.

Nu het Sportjournaal is verdwenen, moet het beter lukken een avond door te programmeren – en dus een late night te laten slagen. “Zo’n horizontaal geprogrammeerd programma als de Madiwodovrijdagshow wordt heel belangrijk voor Nederland 3. En PowNed gaat ook zijn steentje bijdragen met PowNews, dat aansluitend te zien zal zijn.”

Vervolg
Voor de meest geslaagde programma’s van TV Lab – het zij in kijkcijfers of in kijkerswaardering – wordt ruimte gemaakt in de schema’s van komend seizoen. Vorig jaar leverde TV Lab vier titels op die terugkeerden. In januari 2011 krijgt bovendien En Ga Zo Maar Door een vervolg op Nederland 3.

TV Lab is vanaf maandag te zien op Nederland 3.

Zie ook:
- 18 nieuwe formats in tweede TV Lab
- Nederland 3 krijgt op donderdagen sneak preview
- Ook Ster doet mee aan TV Lab; innovatieve reclames
- Kijkerspitch TV Lab: Dorpse Meiden echt op tv

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Roek Lips: TV Lab 2010 meer eigen product en social media

  1. Chiel

    “Zo’n horizontaal geprogrammeerd programma als de Madiwodovrijdagshow wordt heel belangrijk voor Nederland 3″

    Dat gaat niet lukken met die 2 keer per week voetbal… En 22.00 uur blijft een enorm slecht tijdstip.

      /   Reply  / 
  2. Zo

    Madiwodovrijdagshow…wat een rare naam voor een programma…nauwelijks uit te spreken.

      /   Reply  / 
    1. Magnetron

      Het lijkt lastig uit te spreken, maar is het eigenlijk niet: MA-DI-WODO-VRIJDAGSHOW. Even oefenen haha.

        /   Reply  / 
  3. Dom Blondje

    Stel je neemt een snipperdag, hoe heet dat programma dan?

      /   Reply  / 
    1. John Doe

      Als je een snipperdag neemt heeft de dag geen naam?

        /   Reply  / 
      1. Dom Blondje

        John Doe:
        Het was hier de afgelopen week een paar dagen zwaar bewolkt en nou is de zon- en maandag gewoon verdwenen?
        Snap je nou mijn snipperdagvraag?

          /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>