Smid hoopt op commerciële doorstart Una Voce Particolare

Het stopzetten van Una Voce Particolare zit Ernst Daniël Smid niet lekker. In De Telegraaf mag hij vandaag paginagroot spreken over het verdwijnen van de talentenjacht voor opera en operettezangers. “Una voce had alles in zich wat een modern programma nodig heeft. Het was een afvalrace tussen jonge zangkandidaten. Het kende echte emotie, en de spanning welke vooruitgang mogelijk is.”

Het blijkt dat het budget van Una Voce Particolare in de loop der jaren is gehalveerd tot 80 duizend euro per aflevering. Smid: “Van het geld dat per aflevering werd uitgegeven voor het programma Schreeuw van de Leeuw konden wij vier delen Una voce maken. Wij hadden alles wat mogelijk was al weggesneden. We hadden geen decors meer, geen zangkoor, speelden met minder orkestleden, ik had ingestemd met minder salaris, we namen twee uitzendingen per dag op… We hebben zelfs een keer drie uitzendingen per dag geprobeerd, maar dat was te slopend ook voor het orkest. Zij willen elke kandidaat toch goed aandacht geven. En dat voor het uitdragen van echte cultuur. We trokken op het moeilijke net Nederland 2 op zaterdagavond gewoon 800.000 vaste kijkers, tegenover de harde concurrentie van Ik Hou van Holland.”

De presentator hoopt dat een andere zendgemachtige toehapt. Volgens hem is er wel degelijk markt voor het genre muziek uit Una Voce Particolare, niet alleen bij een oudere doelgroep. “Ik heb zangtalenten met me meegenomen op tournee. Het krijgt alleen niet de aandacht die bijvoorbeeld The Voice of Holland-winnaar Ben Saunders krijgt. Dat soort programma’s scoort bij de gratie van de sms-jeugd. Nou, ik denk dat er voor klassieke zangtalenten ook ge-sms’t zou worden. De commerciëlen zouden het gewoon moeten durven proberen!”

Zie ook:
- NCRV trekt stekker uit Una Voce Particolare
- Finale Una Voce Particolare 2010 bij NCRV
- Nieuwe serie Una Voce Particolare met Angelique uit HGT

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Smid hoopt op commerciële doorstart Una Voce Particolare

  1. kokkie

    is ook toch al gebeurt dat een opera zanger heeft gewonnen bij rtl programma

      /   Reply  / 
  2. Raja

    Ik vind Paul Potts (de winnaar van BGT) ook niet de grote zanger die sommige willen laten geloven, maar de man kan wel zingen. Maar als E D Smid hem dan openlijk op de Nederlandse televisie af gaat branden en je vertelt ook nog dat je eigen leerlingen beter zijn, dan krijg je wel veel echte opera–liefhebbers tegen je. Er zijn veel mensen die om die reden dan ook niet naar deze opgeblazen kikker willen kijken. Laat ie normaal doen en iedereen in zijn waarde laten. En vooral niet zelf de ultieme operakenner gaan uithangen, want dat is ie niet. Kijk die Paul Potts is een gemanipuleerde winnaar van BGT 2007, maar om nou te zeggen dat ie dan ook een slechte opera zanger is, néé!

      /   Reply  / 
  3. Pingback: DWDD probeert X Factor Classic uit | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>