Mart Smeets haalt schouders op bij golf van kritiek

Mart Smeets heeft de gemoederen de afgelopen dagen flink bezig gehouden in deze komkommertijd. Een vernuftig gemonteerd filmpje waarin Mart de niet-Olympiër volleybalster Manon Flier inwrijft dat jarenlang trainen voor niets is geweest, lijkt de druppel te zijn die de emmer spreekwoordelijk heeft doen overlopen. Bijna iedereen – met De Telegraaf voorop – spreekt opeens schande van de tactiek van De Mart. Smeets maakt er al jaren een gewoonte van sportmensen met een groot verhaal neer te zetten, wat in het geval van falen ook schrijnender uitvalt.

Een online petitie om Mart van de buis te krijgen lijkt tevergeefs. De NOS-verslaggever zelf ligt in elk geval niet wakker van alle ontstane commotie. Hij zegt zelfs niets mee te krijgen van alle berichten in Londen.

Toch weet hij in De Coen & Sandershow meteen waar het om gaat. Mart bagatelliseert de kwestie. “Dat is toch kenmerkend voor hoe klein mensen zijn? Het gaat om de Olympische Spelen, om de atleten. Ik trek me hier niets van aan, je schouders ophalen is het beste. Volgens mij is het belangrijkst wat Epke Zonderland zometeen gaat doen”, zegt hij dinsdagmiddag, kort voordat Epke de rekstok in zou slingeren.

Mart probeert de negatieve publiciteit aan zijn adres dus te ontkennen, iets dat hem zelf niet blijkt te lukken. Over zijn ontwijkpoging zegt hij: “Het doet me helemaal niks. Ik ben geen fan van het riool dat social media heet en de sensatiepers in Nederland laat me koud.” En ook: “Voor alle mensen die verschrikkelijk de pee hebben aan mij of aan hoe ik werk, na zondag is het weer voorbij.”

De afgelopen dagen gaat de kritiek op, dat Marts interviewtactiek nauwelijks vragen bevat, hooguit gesloten vragen om een eigen verhaal te bevestigen. “Dat mag je vinden, ik vind dat allemaal best. Ik doe mijn uiterste best, zit op een stoel en aan tafel zitten gasten die soms ontzettend leuk zijn, soms niks te zeggen hebben en soms zo zenuwachtig zijn, dat ze het liefst weghollen naar de wc. We maken met London Late Night een programma dat NOS-gemiddeld is. Ik doe mijn best om de kijker te laten zien, hoe de Olympische Spelen in elkaar zitten.”

Dat neemt niet weg, dat er soms iets fout gaat, erkent Mart. “Laatst schoof een trampolinespringster aan. Die was zo doodop… Het meeste wat aan tafel gebeurde, ging langs haar heen. Dat was jammer. Ik begreep pas later hoe geestelijk moe ze was. Dan kun je zeggen ‘Misschien had je haar niet moeten uitnodigen’. Maar je weet dat niet van te voren, het is pas op het allerlaatste moment bekend. Waar mensen werken, worden fouten gemaakt.”

Mart is volgens eigen zeggen vrolijk in de Britse hoofdstad. “We werken met een ongelofelijk leuke ploeg en maken mooie tv van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Ik meen dat we hier met 141 mensen zitten en werken ons ‘de tandjes’.”

De NOS-mastodont heeft overigens smakelijk kunnen lachen om de Mart Smeets-bingo die als een viral over het internet gaat. “Ja, die bingo heb ik opgestuurd gekregen. Ik had ‘m goed, in één keer!”

Zie ook:
- Mart Smeets doet ook Avondetappe bij 100e Tour de France
- Mart Smeets wilde nog niet weg bij NOS
- Mart Smeets neemt afscheid na Olympische Spelen 2012

17 Reacties // Reageer

17 thoughts on “Mart Smeets haalt schouders op bij golf van kritiek

  1. Bram Biester

    Wat een stemmingmakerij. Al die extreemrechtse media met de meest foute krant sinds de Tweede Wereldoorlog voorop, de Telegraaf, en vulgaire programma’s als RTL Boulevard en SBS Shownieuws daar kruiperig achteraan, zorgen er alleen maar voor dat steeds meer mensen naar Mart’s programma gaan kijken. En terecht, want het is goed gemaakt. En ja, bij die volleybalster ging hij over de scheef, maar het is de enige journalist die ook nog eens kritisch durft te zijn.

    Mart Smeets is misschien een nare man, ik weet het niet, maar hij is ongelooflijk kundig, heeft schwung gebracht in sportjournalistiek en brengt een fantastische talkshow, waarw e allemaal naar willen kijken. En dat geldt ook voor dat smaldeel dat tot de #DeMart bashers behoort. Kijk dan gewoon niet en laat de rest met rust.

    Dat Zappen.blog zich nu ook verlaagt tot deze vulgaire vuilspuiterij doet afbreuk aan een zorgvuldig opgebouwde reputatie. Getverderrie.

      /   Reply  / 
  2. dirk

    46000 dislikes tjaa…

      /   Reply  / 
  3. marianne

    Bram Biester, trek je kop uit t zand

      /   Reply  / 
  4. H. Bruckenfock

    Dit is een ordinaire hetze tegen een topper in medialand. En dan krijg je steeds meer van die papagaaien die wel mee willen doen. Mart: steek hier geen energie in!

      /   Reply  / 
  5. werker34

    Heey Guys ik vind Anders ProgrammaMakker & presentator Mart smeets heel goed in zijn vak ik ben heeeeel groot fan van hem en kijk als sinds de openingCeremonie van Londen 2012 tot aan nu toe heb ik nog geen 1 show gemist van zijn geweldige Londen Late night1 iedere dag vanaf 22:30 uur op NOS NED1 en mart smeets hoort ook na dit jaar op tv te blijfen als TV Presentator hij presenteert juli volgend jaar vast en zeer ook nog ff de AvondEttape! van de Tour le France 2013! de 100e Ronde van Frankrijk of hij krijgt een hele mooie nieuwe omroep om voor te werken misschien wel de NCRV of de NTR & VARA misschien ook wel

      /   Reply  / 
  6. anton jansen

    Het probleem is, dat als je in Nederland sport wilt zien je niet echt aan Mart Smeets ontkomt. Dus welke keuze heb je dan werkelijk? Bovendien: is er dan geen sprake van doorstroming bij de NOS? Of wordt men doelbewust klein gehouden ten faveure van een of enkele? Wat interesseert mij het nu of er door een presentator gebruik wordt gemaakt van autocue of niet. Mister Autocue Van Nieuwkerk heeft er ook niet minder kijkers om. Als het eindprodukt maar goed is. De heer Smeets heeft de ervaring, maar wordt de mogelijkheid tot het verkrijgen van die live-ervaring van grote evenementen ook aan anderen gegund?
    Paul Witteman was in de beginjaren ook niet de Lionel Messi van de televisie en wordt nu door velen als (bijna) zodanig gezien.
    De vraag is dus nogmaals: wordt de dertigers en veertigers de kans gegund?

      /   Reply  / 
    1. Maarten

      Je kunt ook heel goed sport kijken zonder Mart te zien hoor. De wedstrijden zelf doet hij niet, alleen de talkshow. Sla die dan lekker over.
      Als Mart deze show niet doet, zal er wel iemand anders zitten en dan is er ook weer een deel dat het niks vindt.

        /   Reply  / 
  7. Maarten

    Het wordt tijd voor een ‘De auf wiedersehen Telegraaf’ page op facebook. Echt vreselijk hoe De Telegraaf Mart de laatste dagen basht.
    Ik vind Mart juist heel sterk. Zijn manier van presenteren bevat personality. TV is heel saai als elke presentator maar correcte open vragen stelt en de gasten correcte antwoorden op die vragen geeft. Er moet een laagje emotie in en daar is Mart heel goed in. Gevolg is dat er dus mensen zullen zijn die dat wel of niet leuk vinden maar feit is dat emotieloze televisie sowieso niet leuk is.
    Zowel Mart als het programma spinnen alleen maar garen bij alle ophef. Als er niet over het programma gesproken zou worden, was het volledig mislukt.
    Diezelfde media klagen over programma’s als ze saai en nietszeggend zijn maar als een programma of presentator juist doet waar die media om vragen, is het ook weer niet goed.
    Mart, ik heb niets met sport en ik heb jou (daarom) nooit leuk gevonden maar tijdens deze spelen heb je mijn hart weten te stelen. Juist dankzij jou is het programma voor mij, als niet sportfan, heel bijzonder om naar te kijken. Het gaat namelijk niet over sport(techniek) maar over mensen. Ik hoop je over 4 jaar nog steeds te zien!!

      /   Reply  / 
    1. anton jansen

      MAARTEN Smeets beseft blijkbaar niet dat deze sporters zich jarenlang de blubber hebben getraind en dan komt iemand met vijftig kilogram overgewicht tegenover hen die NOOIT topsport (ja, TOPSPORT)heeft bedreven om hen even verbaal af te maken. Denk je nou echt zelf dat sporters niet beseffen wanneer ze hebben gefaald zonder dat dit wordt ingepeperd? ZIJ zijn degenen die jarenlang hiervoor hebben getraind. Zij WETEN en VOELEN dat je in een sportcarriere hooguit enkele kansen hebt om aan de Olympische Spelen deel te nemen.
      Wat Mart Smeets doet kun je decennialang doen, maar dit is niet het geval met een actieve sportcarriere.

        /   Reply  / 
      1. ramon

        Kijk dan eerst hier naar. Topniveau basketbal! Biografie

        Mart Smeets werd op 11 januari 1947 geboren te Arnhem. Op zesjarige leeftijd verhuisde hij van zijn geboortestad naar Amsterdam, waar hij de HBS afrondde. In zijn jeugd beoefende hij een achttal sporten, waarbij basketbal favoriet zou blijken. Tien jaar lang was Smeets (destijds 1 meter 94) professioneel basketballer bij de Levi’s Flamingo’s Haarlem. Later zou hij zes oefeninterlands voor het nationale team spelen, maar hij viel in 1972 af van de selectie voor de voor-olympische kwalificatiewedstrijden.[1]

          /   Reply  / 
  8. anton jansen

    Mart Smeets houdt er te veel van om mensen af te rekenen op gedrag en prestaties, maar houdt er niet van om zelf afgerekend te worden(bijv. Ria Visser, zijn afwezigheid als vader omdat werk vele malen belangrijker was etc.). Hij is niet objectief. Dit kun je merken in zijn omgang met Lance Armstrong, Michael Boogerd en Gerrie Kneteman(RIP). Het is teveel ouwe jongens, krentemik.
    Als je niet objectief bent, ben je ook niet bepaald deskundig. Zijn strategie is altijd geweest om zoveel mogelijk uren te draaien en daarmee de concurrentie bij de NOS weg te blazen, zodat ze niet om hen heen konden. Hij voelt zich altijd het slachtoffer van allerlei samenzweringen, maar als het om presentatiewerk gaat gunt hij een ander niks, omdat hij ervan overtuigd is, dat hij een soort alleenrecht op deze klussen heeft. Hij ziet het als verantwoordelijkheidsbesef, maar tegelijkertijd verkneukelt hij zich in zijn ‘onmisbaarheid’.

      /   Reply  / 
  9. Jos

    Typisch voorbeeld van “alles wat boven het maaiveld uitgroeit”. De passie, de betrokkenheid, de kundigheid en vooral de liefde voor de sport maken zijn programma zelfs voor mensen die in eerste instantie minder met sport hebben een heerlijke en inspirerende show om naar te kijken. Dat dit door de kleine middelmaat in dit land niet altijd zo gezien wordt is vooral voor henzelf erg jammer!

      /   Reply  / 
  10. bass

    Telegraaf is deze hetze begonnen en al die paupers rennen voor de Telegraaf achter deze omzin aan.
    Namens de Telegraaf bedankt dat er weer een hetze gelukt is en op naar de volgende

      /   Reply  / 
  11. tomm

    mart trek je hier niets van aan, jij bent de gene die de sportjournalastiek naar een “next level” heb gebracht, onmisbaar bij dingen zoals de tour de france en de olympics.
    ik hoop dat je doorkunt gaan op een andere zender, maar stop aub. niet.

    een groot fan,

      /   Reply  / 
  12. Marcel

    Wat mij betreft is Smeets ver over zijn houdbaarheidsdatum heen. Hij is voorspelbaar. Tijd voor nieuw bloed bij de NOS!

      /   Reply  / 
  13. De TV dokter

    Toegegeven, dat interview van het filmpje op dumpert.nl is niet echt vriendelijk. Deze late night talk show zou niet als doel moeten hebben je tafelgasten tot tranen toe te beroeren. Maar verder is het de afgelopen dagen heerlijke positieve smeuige televisie gemaakt. Mart glijdt als een mes door de boter. De avonden met Marleen Dekker, of gisteren Epke: heerlijk.
    Het is nu eenmaal leuker om alleen maar winnaars aan tafel te hebben en geen teleurgestelde supersupporters.

      /   Reply  / 
  14. Pingback: ‘Sporters liever bij Rick Nieman dan bij Mart Smeets’ | Zappen

  15. Sven

    M.Smeets = de arrogantie ten top, zelfs vele sporters zijn zijn figuranten!

      /   Reply  / 
  16. Pingback: Mart Smeets voert gesprekken met Omroep Max | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>