Rawfood-believers Tom en Francis in vervolgdocu Rauwer

VIDEO – Vier jaar geleden was de documentaire Rauw voor het eerst op tv te zien (gisteren herhaald) over Tom en zijn moeder Francis. Francis houdt er een dieet op na waarin ze alleen rauw, ongekookt en onverwarmd voedsel naar binnen werken. Tom moet van zijn moeder ook dit dieet volgen. De documentaire maakte flink wat los, onder andere in De Wereld Draait Door, waarin tafelheer Hugo Borst Francis voor extreem en gevaarlijk uitmaakte. Hij stelde zelfs dat ze het ouderschap over Tom moest afstaan. Iedereen keek naar de betrokken instanties, zouden ze ingrijpen?

Nu, vijf jaar later, is er helemaal niets veranderd. Tom eet nog steeds gehoorzaam de rauwe groenten gerechten die zijn moeder klaarmaakt. De follow-up Rauwer is vanavond te zien bij de NCRV.

Een ongeruste schooljuf trekt aan de bel en Tom wordt medisch onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat Tom te weinig calorieën binnenkrijgt en een kalkgebrek heeft. Volgens de kinderarts is hij ernstig ondervoed. Zonder bijvoeding zal de jongen 12-15 centimeter kleiner worden dan zijn leeftijdsgenoten. Door het dieet is Tom ook in een sociaal isolement terecht gekomen, zijn moeder heeft hem van school gehaald en geeft hem thuisonderwijs.

Na de melding van kindermishandeling, moet Francis met Tom voor de rechter verschijnen. Ze wordt officieel beschuldigd van verwaarlozing en geestelijke mishandeling en geadviseerd haar voedingspatroon aan te passen. Maar moeder Francis geeft niet op. Ze heeft volgens eigen zeggen het beste voor met haar zoon en wordt hierin gesteund door een ‘rawfood’ goeroe uit de Verenigde Staten.

In Rauwer is de kijker getuige van de dilemma’s van de hulpverleners en overheidsinstanties rond het gezin. Wat gebeurt er als Toms moeder de grens op blijft zoeken? Grijpen ze in? En blijft de puberende Tom zijn moeder gehoorzamen.

Bekijk de trailer:

Rauwer, 22.55 uur, NCRV

Zie ook:
- VPRO-docu Rauw: Tom en Francis eten alleen rauw voedsel

1 Reacties // Reageer

One thought on “Rawfood-believers Tom en Francis in vervolgdocu Rauwer

  1. Kirth Gersen

    Met oplopende woede heb ik dit verhaal gevolgd. De moeder is overduidelijk niet goed snik en moet ogenblikkelik uit de ouderlijke macht ontzet worden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>