Omroepen willen machtspositie NPO voorkomen

npo De publieke omroepen zijn vandaag met hun reactie gekomen op de plannen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), en zoals aangekondigd zijn ze het op veel punten niet eens met het bestuur. De grootste vrees is dat één partij te veel macht krijgt, waardoor het aanbod uiteindelijk zal verschralen. “We moeten voorkomen dat op termijn al het publieke media-aanbod uit één hand wordt georganiseerd en aangestuurd.” Ook de online plannen zijn weerzinwekkend, vinden de afzonderlijke omroepen.

De NPO wil slagvaardiger te werk gaan door meer besluiten naar zich toe te trekken. Daarnaast wordt het publieke bestel ook opengezet voor buitenproducenten, om zo meer concurrentie intern te bewerkstelligen wat moet resulteren in een beter aanbod. Online content moet vooral via npo.nl gedistribueerd worden en niet langer via afzonderlijke programmawebsites. Dit moet leiden tot meer duidelijkheid voor het publiek.

In de reactie valt te lezen dat de omroepen daar allemaal niets in zin. Ze zien zich gesterkt door wetgeving. “Op deze manier bemoeit de Raad van Bestuur zich direct met de inhoud van de programma’s en gaat daarmee in tegen het mediawettelijk uitgangspunt dat omroepen verantwoordelijk zijn voor de inhoud en vorm van het media-aanbod.”

De omroepen vinden dat een sterke publieke omroep bestaat uit meerdere partijen. “Met een eigen profiel en opdracht verschillende mensen aan te spreken. Onder één noemer kan dat beperkt,v ooral bij nationale evenementen en vaak door de NOS. De NPO-organisatie is niet het aangewezen orgaan om mensen te binden en zelf activiteiten en events te organiseren als publieksbinding.”

NPO-bestuurders Henk Hagoort en Shula Rijxman blijven erbij dat bij hun innovatieplannen het publiek voorop is gesteld, en alle veranderingen uiteindelijk ten goede komen aan de kijker. “Wij begrijpen de zorgen die de omroepen hebben en nemen die serieus. Maar scherpe keuzes horen bijd e verandering die we nu doormaken.”

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>