Van Intouchables naar Het Zal Me een Rotzorg zijn

het zal me een rotzorg zijnAls Ewout Genemans de film Intouchables ziet (hij kijkt ‘m zelfs twee keer), raakt hij zo geïnspireerd dat hij een programma ontwikkelt. “Wat nou als je het basisprincipe uit die film neemt, dat twee mensen uit een totaal andere wereld bij elkaar komen en er een vriendschap ontstaat, dan kun je daar prima een reality-format van maken.” Vanavond beleeft dat concept zijn debuut op RTL 5: Het Zal Me een Rotzorg zijn.

In de film Intouchables volgen we Driss, een werkloze klaploper die her en der sollicitatiegesprekken voert om maar aan zijn sollicitatieverplichting te voldoen – en zo een uitkering kan innen. Maar de zwaar gehandicapte Philippe is wel gecharmeerd van de brutale jongeman. Hoewel relevante werkervaring in de zorg ontbreekt, besluit hij Driss aan te nemen. Philippe heeft wel zin in wat leven in de brouwerij. De werkrelatie kent een moeilijke start, maar ontwikkelt zich tot een warme vriendschap.

In Het Zal Me een Rotzorg zijn wordt een Nederlandse nietsnut gekoppeld aan een zorgbehoevend persoon. Gedurende enige tijd trekken ze samen op. Aan het einde van de aflevering kunnen ze een overeenkomst tekenen, waarin ze het voornemen uitspreken om elkaar te blijven zien.

foto: Avro“Het vinden van kandidaten aan de gehandicaptenkant was het makkelijkst”, weet producent Ewout. “Veel mensen met een beperking vinden het leuk om te laten zien hoe zij leven, zonder meteen als zielig te worden afgeschilderd.”

Het vinden van die andere kandidaten is een stuk lastiger. “We zochten jongeren die niet studeren of werken, maar juist een beetje lanterfanters en wel een schop onder hun hol kunnen gebruiken. In de meeste gevallen zijn ze door hun omgeving opgegeven.”

In de eerste aflevering is dat Silfred, wiens leven eigenlijk volledig in het teken staat van uitgaan. Gehandicapten vindt hij maar vies. Prima dat ze bestaan, zolang het maar niet in zijn omgeving is. Silfred wordt gekoppeld aan de spastische Mike. Eén ding hebben ze wel gemeen: ze zijn beide homoseksueel.

“Het is heel spannend om een aflevering te filmen”, vertelt Ewout aan deze blog. “Je kunt dit niet heel veel sturen. Sommige stellen komen bij elkaar en het botst heel erg. Je hoopt dat dit nog omdraait, anders heb je een heel negatieve aflevering. Maar stoppen met de opnames doe je in zo’n geval niet. Soms gebeurt het op een laatste moment. Overigens is in zeker niet alle gevallen het vriendschapscontract ondertekend.”

Het Zal Me een Rotzorg zijn kent een diepere laag dan andere producties van No Pictures Please, zoals Ik Heb Het Nog Nooit Gedaan of Passie in de Polder. “Mijn vorige programma’s boden meer een kijkje in het leven van iemand, dit is wel echt anders. Of het meer voldoening geeft om te maken? Niet per se. Een maagd staat ook niet te juichen als je vraagt of je zijn of haar leven mag filmen. Het is veel werk om dat op integere en goede wijze te doen, dat ze zelf ook positief terugkijken op hun deelname.”

Het Zal Me een Rotzorg zijn, 21.40 uur, RTL 5

Zie ook:
- Ewout Genemans straks RTL-presentator?
- Ewout Genemans vertaalt Intouchables naar RTL 5-show

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Van Intouchables naar Het Zal Me een Rotzorg zijn

  1. claire

    Silfred is volgens mij nog meer gehandicapt dan die mensen zelf wat eeen eikel!

      /   Reply  / 
  2. Sery

    Voice over is geweldig!!!!!!!!!!
    Ik lig dubbel!
    Bedankt

      /   Reply  / 
  3. Ruud

    Ik heb het einde niet gehaald, ik had gewoon medelijden met die jongen. Dat je er een jongere zonder affectie met de zorg tegenover zet, alla. Maar dit was wel een heel vreselijk exemplaar. ‘meneer’ vond alles vreselijk (oh my god), durfde hem alleen met handschoenen aan te pakken en ging bijna over zijn nek bij het tandenpoetsen. Ik kon het niet meer aanzien. Dit ging alleen om een zo groot mogelijke tegenstelling te creëren. Effectbejag wat de realiteit totaal niet benaderd. Ik haak af. Jammer.

      /   Reply  / 
  4. Ray Antoin

    Ik zit net net dit programma te kijken op RTL5.
    Mike is iemand die door zijn humor en intelligentie jouw werk wel een stuk makkelijker maakt.
    Ik zou me erg goed op mijn plek voelen bij zo’n iemand.
    Vaak zie ik dat gehandicapten erg moeilijk kunnen communiceren en dat zou ik wel erg pittig vinden. In het geval van Mike zal het allerzins meevallen denk ik.
    Mooi programma!!

      /   Reply  / 
  5. [email protected]

    Het gaat van het een in het ander. Van de hak op de tak. Leuk idee maar veel te afstandelijk in de uitvoering. Sorry. Het raakt me helemaal niet. Jammer.

      /   Reply  / 
  6. Mirjam

    Je zag bij beide niet de klik. Ik vond Silfred in t begin ook wel een aansteller maar daar in tegen vind ik wel dat hij gelijk heeft dat Mike als hij zichzelf kan scheren dit ook zelf doet. Ik heb zelf spasmen en in tegenstelling tot Mike pluk ik net als Silfred de dag. Ik werk en als ik naar een party ga moet ik ook 2 dagen bij komen, maar ik was er wel. Silfred met jou zou ik zo op die boot jumpen en t nachtleven van Amsterdam ingaan, al was t maar om te kijken hoe jij ook leeft.

      /   Reply  / 
  7. M

    ik vond het een goed programma. Vond het alleen raar dat dat Mike geholpen moest worden met tandenpoetsen terwijl ie zich later wel gewoon bleek te kunnen scheren. Het programma is leuk gemaakt. Kan ook zo op RTL4.

      /   Reply  / 
  8. P

    Volgens de “man” vindt hij gehandicapten eng en vies ? Hoe zou hij het vinden als ik als gehandicapte homo’s eng en vies vindt ? Of is het dan meteen discriminatie ?

      /   Reply  / 
  9. Mark

    Ik heb de uitzending gezien. De diva moest zijn handen uit de mouwen steken, was hij niet gewend. In de verzorging is al niets voor hem. Gehandicapten zijn niet eng of vies het zijn ook mensen net zo als jij en ik. Ik ben zelf ook homo en werk veel met ouderen en mensen die minder mobiel zijn, ben blij dat ik dit werk mag doen, en niemand van deze mensen vindt ik eng en vies. Ik behandel deze mensen net zo als ik zelf behandeld wil worden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>