Karin Bloemen offert graag vrije maandag op voor Sing-Off

Voor het eerst sinds lange tijd scoorde SBS 6 vorige weekend elke avond boven het miljoen op primetime. Met The Sing-Off lijkt de zender zijn plekje op de zaterdagavond te hebben herwonnen. In deze talentenjacht ligt de focus op kwaliteit en daarom is er ook een vakjury met Tjeerd Oosterhuis, René Froger en Karin Bloemen. De theaterdiva is lyrisch over The Sing-Off, blijkt als we haar aan de vooravond van de eerste aflevering spreken. “Ze belden of ik er alsjeblieft over na wilde danken om te jureren. Dat vind ik al een mooie zin, zo lief!”

Lang hoefde ze er niet over na te denken. “Ik vond het hartstikke leuk, maar mijn probleem is tijd, eeuwig en altijd weer omdat ik theatervoorstellingen speel. The Sing-Off wordt op maandag opgenomen, dan heb ik bijna nooit voorstellingen. Met liefde heb ik die vrije avond opgeofferd. In goed overleg met het thuisfront. Op zich mocht ik die vrije maandag al besteden zoals ik wilde. De kinderen zijn nu ook wat groter, die vinden het hartstikke gaaf dat ik nu in een tv-jury zit.”

Humor
Met haar uitbundige karakter en gulle lach lijkt Karin het jurylid te zijn dat voor de vrolijke noot moet gaan zorgen. Karin: “Ik heb een collega, ik noem geen namen, maar het begint met een ‘R’ en eindigt op ‘ené Froger’, en die heeft nog veel meer humor, van die heerlijke Amsterdamse branie waar ik echt niet tegenop kan. Al hebben we er in de eerste aflevering voor gekozen om de kandidaten alle aandacht te geven die ze verdienen. Ze hebben wekenlang zo hard gewerkt, dan moet je beginnen met serieus commentaar. Als zij zich op het gemak voelen, dan komt de lol er bij ons een beetje in.”

160 spraakspieren
De cabaretière is onder de indruk van de kwaliteiten van de tien (nu nog negen) groepen die meedoen. “Er is een groep met drie beatboxers, wat één van die jongens kan is echt waanzinnig. Al die technieken met je tong! Voor spraak heb je 160 verschillende spieren. Als je er ook maar eentje mist, kan het zijn dat je enorm slist. Maar het lijkt wel of die jongens een spiertje extra hebben. Dan rollen ze met een r en stoppen ze er een soort blaas onder, het is echt belachelijk. Kijk, we kunnen allemaal tegen onze stem aanslaan met het strottenhoofd, maar zij kunnen net iets meer.”

Tweestemmige toon
Karin benijdt dus enkele kandidaten (‘Er is één groepje, dat wilde ik meteen adopteren’) maar heeft zelf ook een unieke stem. Als één van de weinigen op deze wereld kan ze twee tonen tegelijk zingen. Het gaat om een geluid waarmee ze de hoorn van een stoomtrein na kan doen. “Dat mag ik van mijn zangjuf niet te vaak doen, want ik help de boel ermee naar de kloten. Er was ooit een geluidstechnicus die dat ook kan. Andrew Lloyd Webber hoorde dat en zei: ‘Wat geestig, daar zou je een musical van moeten maken’. Dat werd Starlight Express, waarbij de acteurs op rollerskates door de zaal heen gaan als een treintje, waarbij de moederlocomotief de anderen wat leert. Ik ben de enige andere op de wereld – denk ik – die ook tweestemmige tonen kan maken. Hoewel, misschien zit er bij The Sing-Off ook iemand. Dan is de eenzaamheid opgelost.”

Wanneer tevreden?
The Sing-Off begon vorige week met 1,2 miljoen kijkers. Wanneer is het project voor Karin Bloemen geslaagd? “Als mensen enorm gaan genieten van hoe het klinkt. Je ziet op MTV heel vaak alleen maar playback terwijl ze capriolen uithalen. Dubbelgevouwen zitten en een hoge toon zingen. ‘Kan dat echt?’, vragen mensen zich af. Bij ons zie je dat het niet kan. Dat het vak heel moeilijk is. Het is echt heel eerlijke tv.” Met kijkcijfers houdt ze zich niet bezig. “Ik denk niet in die termen. De tv-mensen zorgen voor backstage-filmpjes en volgen mensen persoonlijk, die vertellen het verhaal. Televisie moet persoonlijk zijn, begrijp ik uit tv-jargon. Ik ben geen tv-maker, ik ben een performer en kijk of ik iets gaaf vind.”

Toch prijst ze SBS 6 voor de moed om dit programma op zender te brengen. “En dan vooral om de publieksparticipatie uit te sluiten. Dat vind ik altijd heel erg een gedoe. Mensen stemmen nooit op kwaliteiten of innovatie of creativiteit maar alleen op persoonlijke voorkeuren. Dat hoort ook bij televoting, maar het is supergaaf dat wij bij The Sing-Off mogen beslissen. Ik vind ook dat bij het Songfestival een vakjury hoort te zitten. Die kunnen beslissen of iets goed is. Daarom ben ik ook zo blij met Tjeerd en René naast me.”

Zie ook:
- Kijkcijfers zaterdag: Sing-Off begint op 1,2 miljoen kijkers
- Nieuw amusement van SBS 6: The Sing-Off; Succes of niet?
- Tooske Ragas: The Sing-Off verdient miljoenenpubliek
- SBS 6 heeft jury The Sing-Off compleet
- Danny de Munk: Stemkunstenaars onderscheiden Sing-Off
- Danny de Munk presenteert met Tooske Ragas The Sing-Off (video)
- SBS 6 strikt Danny de Munk als presentator

1 Reacties // Reageer

One thought on “Karin Bloemen offert graag vrije maandag op voor Sing-Off

  1. nick

    Te hebben herwonnen, hahaha. Na.1afl beetje voorbarig Herman. Kijkcijfers gaan nog flink dalen… na 3x is dit niet meer origineel omdat het hetzelfde wordt…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>