Alle ogen weer op najaar SBS 6: Wat te doen?

Dat het nog steeds niet goed gaat met SBS 6, kan iedereen zien. De hoge heren vragen om geduld van kijker en adverteerder, maar dat begint op te raken. De afgelopen tijd hebben genoeg mediavolgers en mediamakers geroepen dat het niet goed gaat, maar niemand heeft een pasklare oplossing voor het echte herstel. Ondertussen is bijna alle munitie voor het voorjaar afgevuurd en daar zit opnieuw geen klapper tussen. Met als gevolg dat alle ogen weer op het najaar komen te staan. Wat moet SBS 6 daar gaan doen?

Sterren doen een kunstje
Menigeen merkt op dat sterren-programma’s typisch SBS 6 zijn. Maar zelfs daar is zand in de motor gekomen; het laatste seizoen van Sterren Dansen op het IJs gaat de boeken in als geflopt terwijl het dure Vliegende Hollanders de verwachtingen geenszins waarmaakt. Terwijl Gerard Joling voorheen garant stond voor een miljoenenpubliek. De zender heeft nog Celebrity Bounce (Sterren Springen Trampoline) op de plank liggen, maar het valt te betwijfelen of ze dat nu aandurft. Wel staat vast dat Sterren Springen op Zaterdag dit najaar terugkeert, vermoedelijk met meer afleveringen dan de vorige serie.

Volks
Dan de roep om het volkse, wat zo goed bij SBS 6 zou passen. Het moet over drie weken gaan blijken of Bloed, Zweet & Tranen in die hoek gaat aanslaan op de vrijdagavond. Het lijkt een heel sterk format, de zoektocht naar een nieuwe volkszanger. En dan werken de Hazes-kids ook nog eens mee. Tegelijkertijd kun je er heel wat vraagtekens bij plaatsen. Want hoe leuk vinden we het om twee uur lang naar allerlei zangers in de hoek van Jannes, Frans Bauer, Frans Duijts, Jan Leliveld of Django Wagner te kijken?

Dat zijn bovendien allemaal zangers die hun doorbraak heel langzaam hebben bewerkstelligd; via lokale omroepen naar regionale feesten, een bescheiden succesje in de Single Top 100 en dan uiteindelijk een treffer naar de top. Maar we hebben het nog nooit zien gebeuren dat een volkszanger vanuit het niets aan de top kwam, waar dat bij popartiesten nog wel eens voorkomt. Het zijn uiteindelijk de juryleden/captains die deze show moeten gaan maken, bij de kandidaten verwacht ik weinig boeiende reality.

Herkenbaarheid
Wat opvalt, is dat SBS 6 vrijwel voortdurend louter nieuwe titels uitprobeert. Zonder vertrouwde programma’s is het heel moeilijk om meteen een goede doorkijk te creëren, temeer de vooravond ook al zwak is. In de sterk verzwakte staat van SBS 6 is het niet reëel te denken dat een nieuwe titel meteen een miljoenenpubliek aanspreekt, in die zin doen The Next Pop Talent en De Showbizzquiz het nu heel behoorlijk op zaterdagavond – ook al is het geen competitie voor Nederland of RTL 4. Maar de redelijk scorende, vertrouwde programma’s kunnen wel een nieuwe show goed inleiden.

De zenderbazen zouden er goed aan meer herkenbaarheid terug te brengen in de programmering. Die trouwshow van Tooske, Moet Je Me Niet Wat Vragen, heeft het met de kennis van nu helemaal niet zo slecht gedaan. Hetzelfde geldt voor De Schat van de Oranje. En met wat wijzigingen in het format kun je ook best wat maken van De Vrienden van Amstel Zingen Kroonjuwelen. Wat is er verder gebeurd met Hart in Aktie, toch jarenlang een succes? Dat gaat ook op voor Wedden Dat Ik Het Kan? en Weekend Miljonairs. Overigens komen Wie Trouwt Mijn Zoon, Recht van Nederland en Komt een Man bij de Dokter wel terug.

Vooravond
De vooravond blijft een aandachtspunt. Uiteindelijk was Huizenjacht daar niet eens zo’n verkeerd programma, maar dat wordt nu herhaald in de middag. En hoe leuk zou het zijn om het beruchte Over de Roooie terug te laten keren? Met twee nieuwe jonge honden en wat minder platte/pikante opdrachten. Zeker omdat veel opdrachten leunen op de gedachte dat je wat voor een ander moet doen, een populair thema van de hedendaagse televisie, lijkt de tijd daar voor rijp. Het is meteen een mooie kweekvijver voor nieuw talent, dat kan de zender hard gebruiken.

Dit voorjaar hoeft geen vuurwerk meer van SBS 6 verwacht te worden, het is te hopen dat de najaarsprogrammering solide genoeg is om het tij dan eindelijk te laten keren.

Zie ook:
- Sanoma-topman: Lek komt boven bij SBS, rest is barpraat
- Voorpagina AD: Vertrouwen in herstel SBS 6 kwijt
- Adverteerders: Herstel SBS duurt te lang
- Kijkcijfers vrijdag: Vliegende Hollanders in vrije val geraakt
- Remko van Westerloo: Tij bij SBS 6 kan snel keren
- 2013-presentatie SBS 6: Weinig nieuws, meer visie

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Alle ogen weer op najaar SBS 6: Wat te doen?

  1. Martijn

    Naast het ontwikkelen van een visie is het voor met name sbs6 slim om thema-avonden te gaan creeeren. Eigenlijk weet je alleen op de zondag wat je van sbs6 kunt verwachten. Rtl heeft het in de moeilijke periode ook zo gedaan. Ik vind thema-avonden altijd al een goed idee. Je ziet dat het bij rtl steeds minder wordt nu de zender goed draait, dus je kunt er desnoods later weer geleidelijk mee stoppen.

      /   Reply  / 
  2. Tim

    Het is toch triest mensen..het voorjaar is nog net niet begonnen en SBS moet nu al gaan kijken naar het najaar omdat niks gelukt is. Ik hoor die Schlick nog zeggen: we staan er in het voorjaar, we komen vlammend terug! Nou dat vuurtje is een waakvlammetje gebleken. Waarom gooien ze de boel nou niet radicaal om, snappen die mensen het nou echt niet..wat voor lui zitten daar nou? Zelfs de domme kijker heeft al meer dan een jaar door dat dit niet werkt maar daar in Amsterdam geloven ze er nog steeds in dat dit de manier is om SBS weer op de kaart te zetten.

      /   Reply  / 
  3. Drama Queen

    Sinds dat de vertrouwde gezichten Nance Cilly enz enz enz ben ik afgehaakt.kijk nooit meer SOS6

      /   Reply  / 
  4. Robin

    Wauw.. Wat een rake reflectie.. Nu hopen dat de ogen eindelijk ook eens open gaan bij die SBS-bonzen

      /   Reply  / 
  5. rob

    rtl kan zo gaan programeren dat de kijker sbs totaal niet weet te vinden in het nieuwe seizoen..en met de volgende programering is september tot december veel leuker dan afgelopen jaar.
    sept/okt vrijdagavond hollands got talent van af november the voice of holland.zaterdagavond:sept/okt wie ben ik? /ik hou van holland.november tot begin jan zaterdagavond the voice kids om 20 uur.en daarna carlo/irene.zondagavond sept 20 uur ontvoerd daarna?.septemb tot nov 21:30 divorce seizoen 2 december miljoenenjacht.ik vind de laatste jaren de zaterdagavond van rtl in het begin tv-seizoen niet heel super.the voice kids vind ik een programma voor het hele gezin en dan is 20 uur zaterdagavond een prima tijd en een mooie lead in voor een nieuw programma bv carlo/irene prima doorkijk.en zo zorg je er voor dat je de zaterdagavond in handen hebt.

      /   Reply  / 
  6. Jaap

    Dokter Tinus krijgt ook een vervolg, wellicht dat ze De Lijfshow er opnieuw achter zullen plaatsen, werd toch wel goed bekeken.
    Woensdag begint er nog een nieuwe komische dramaserie over een advocate, zeer benieuwd wat dat gaat doen.

      /   Reply  / 
  7. Peter

    In iedergeval stoppen met die vreselijke ‘fly over’promo’s waarvan er een fotootje bij dit artikel staat bovenaan. Dat kan echt niet meer. Die tijd is echt geweest. Dateerd nog uit de tijd van een andere directie. Gewoon totaal andere vormgeving, ander logo. De basis dus eerst op orde en niet gaan smijten met allerlei nieuwe programma’s zonder enige visie en profilering.

      /   Reply  / 
  8. Wwzapper

    Volgens mij is de afstand van de directie ten opzichte van de doelgroep gewoon te groot. Georgette en zo verkeren in een hele andere wereld, bijna in een soortement van ivoren toren (tenminste, zo lijkt het), voelen niet aan wat ‘de typische SBS-kijker’ wil. En ik heb ook niet het idee dat ze zich veel van de signalen aantrekken.

      /   Reply  / 
  9. Peter

    De directie van SBS zit in een tunnelvisie, klopt. Ze onderzoeken niet wat de kijker nu echt wil.

      /   Reply  / 
  10. rob539

    gewoon lekker weer big brother terug of de goudenkooi overal starten big brother’s in de wereld en het land waar het product vandaan komt die heeft helemaal geen big brother dus de mol waarneer krijgt nederland weer een big brother of een kooi we wachten erop

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>