Galjaard: GTST profiteert mee van succes RTL 4

Met dik 1,6 miljoen kijkers voert Goede Tijden Slechte Tijden de kijkcijfer top 25 van de woensdag aan. Al heel de week noteert Stichting Kijkonderzoek hoge kijkcijfers voor de RTL-soap. Het afscheid van Rosa Gonzalez lokte gisteren toch weer 17 duizend kijkers meer naar RTL 4 dan afgelopen maandag, de eerste uitzending na de verwoestende cliffhanger. Zenderbaas Erland Galjaard heeft wel een verklaring voor het succes. “Een paar jaar terug is er natuurlijk veel ten goede veranderd. Maar Goede Tijden Slechte Tijden profiteert ook mee van het succes van de zender.”

GTST heeft het afgelopen seizoen het beste sinds tijden gedraaid, met kijkcijfers die dikwijls boven de 1,5 miljoen uitkwamen. Dat terwijl de soap drie jaar terug zo nu en dan wel eens onder het miljoen scoorde. Het zenderteam heeft toen ingegrepen. Verhaallijnen moesten dichterbij de realiteit komen te staan, de spanningsbogen werden korter, er kwamen meer buitenscènes en om het familiegevoel terug te brengen, werd de familie Huygens de serie in geschreven. Deze is inmiddels vervangen in de familie Bouwhuis.

Galjaard: “Met name de spanningsboog vind ik van belang. Dat er steeds iets opgebouwd wordt. Dat houdt de attentiewaarde van de soap heel hoog.” Ook noemt hij het aantrekken van goede acteurs belangrijk. “Dat is twee jaar terug ingezet. Het was weer salonfähig om in GTST te spelen. Daarvoor was het een beetje ‘moet je dat nou wel doen?’, toen het zo donker was. Dat is nu voorbij.”

Niet alleen GTST scoort hoge kijkcijfers, heel RTL 4 heeft nu al bijna twee jaar de wind mee. “Daar profiteert GTST ook van, net zoals veel andere formats. RTL 4 scoort nu zo hoog, dat heel veel andere programma’s ook hoger scoren dan normaalgesproken op andere zenders. Dat is de bonusfactor van een plekje op deze zender.”

Het afgelopen seizoen maakte de homorelatie tussen Edwin en Lucas flink wat los in de maatschappij. “Die ophef heeft me wel verbaasd, ik dacht dat we iets verder waren met de acceptatie in Nederland.” Toch heeft het Galjaard niet geïnspireerd om GTST aan te wenden voor meer maatschappelijke taboes. “Ik vind niet dat je iets moet schrijven om dat maar eens aan te doen. Een soap is natuurlijk een uitvergroting van het reële leven, daar horen alle vormen van relaties en geaardheden bij.”

Zie ook:
Dus toch… Rosa Gonzalez sterft in GTST
- Wie gaat er vanavond dood in GTST?
- GTST pakt draad op na rampbruiloft met filmische aflevering
- Spoilers GTST: Janine, Danny en Rosa gewond na bruiloft?
- Castfoto seizoen 2011/12 GTST: Jef leeft, Wiet ontbreekt
- Wie is er zwanger in Goede Tijden Slechte Tijden?
- Cliffhanger GTST 2010/11: De potentiële slachtoffers

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Galjaard: GTST profiteert mee van succes RTL 4

  1. Robin

    Mooi stuk!

      /   Reply  / 
  2. Erik

    mooi verhaal inderdaad. ik ben ook erg blij dat gtst het weer zo goed doet. Ergens heb ik de stille hoop dat gtst dit seizoen gem 1,6 kijkers moet weten vast te houden over het gehele seizoen.

      /   Reply  / 
  3. Pingback: Kijkcijfers vrijdag: Monsterscore voor GTST | Zappen

  4. Jan

    In het jaar 2003 heeft GTST 1 maal 2,7 miljoen kijkers getrokken.

    35 28-03-2003 2000 GOEDE TIJDEN SLECHTE TIJDEN RTL4 18,4 40,6 2.710.000

      /   Reply  / 
    1. !#Michael#!

      Dat was een piek. Gemiddeld scoorde GTST dit nooit. Hadden de seizoenen daar voor, en daarna die nog op SKO staan ook niet zulke extreme pieken.

      De huidige scores van GTST zijn met de hedendaagse concurrentie op het slot van 20.00u bijzonder goed te noemen!

        /   Reply  / 
  5. Pingback: RTL Nieuws passeert NOS Journaal | Zappen

  6. Pingback: Cast GTST te dik? Kijkcijfers beloond met joggingbroek | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>