Talpa strikt Harm Edens en Georgina Verbaan voor improvisatie-comedy

Harm EdensTalpa begint vanaf eind april met het uitzenden van iets dat we nog niet kennen in Nederland: een improvisatie soap/comedy. De acteurs kennen alleen de beginsituatie van iedere aflevering. Verder
zijn ze volledig blanco. Ze krijgen opdrachten van de onzichtbare
spelleider Harm Edens, die ze ter plekke moeten uitvoeren. Dat is
moeilijk en vaak veel gevraagd en het kan hele grappige situaties
opleveren, denkt Talpa. Voor de soap zijn onder andere Georgina Verbaan (ex-GTST), Jennifer Hoffman, Mimoun Oaïssa (Shouf Shouf), Miryanna van Reeden en Waldemar Torenstra aangetrokken.
Een scenario dat Talpa als voorbeeld geeft, is dat iemand een te duur appartement heeft gehuurd en daarom een kamer onderverhuurd. Maar die huurder blijkt uit een volslagen ander milieu te komen.

Spelleider Harm Edens is geen onbekende voor Talpa; hij schreef al 200 afleveringen van de dagelijkse comedy Samen, dat in de vooravond te weinig kijkers trok. Daarom is Samen nu uitgesmeerd over een aantal zaterdagavonden. Edens schreef ook de comedy’s Sam Sam en Het Zonnetje in Huis. Maar het grote publiek kent hem natuurlijk van zijn rol bij de Tros-knaller Dit Was Het Nieuws.

Stand-up comedy kennen we inmiddels op de Nederlandse tv in de vorm van De Lama’s en sindskort De Kannibalen, twee hitseries van BNN. Andere comedy-cabaret-programma’s als Dit Was Het Nieuws, Koefnoen en het cabaret van Kopspijkers wordt zorgvuldig voorbereid en is slechts voor een klein deel geïmproviseerd.

Ik vind het een gewaagde stap van Talpa. Weliswaar heeft Edens zijn sporen op dit gebied redelijk verdiend, ook voor hem is het improviseren nieuw. En dat met een team dat grotendeels niet bekend is met stand up-comedy.

Het programma zal op zaterdagavonden worden uitgezonden op Talpa. Daarmee concurreert het waarschijnlijk met cabaret bij de Vara, BNN en SBS. Maar het profiteert mogelijk van Jack Spijkermans Koppensnellers. Of in het gunstigste geval trekt Harm Edens de show van Jack mee omhoog. Slim om dat elkaar te laten aanvullen.

Zie ook:
- Rauw: ingestudeerde grappen of echt stand up comedy?
- Vara, SBS en Talpa voeren cabaret-oorlog op zaterdagavond
- BNN komt met De Kannibalen, overtreffende trap van De Lama’s?
- De meesterlijke improvisatie van De Lama’s terug op BNN

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>