Coalitie eens over bezuinigingen Hilversum

Vandaag neemt het kabinet het definitieve besluit over de omroepbezuinigingen, maar verschillende kranten melden vandaag al wat de uitkomst is van uitvoerig overleg van de coalitie. Het komt er op neer dat Nederland 3 mag blijven, wel moet daar meer ruimte worden gecreëerd voor content van regionale omroepen. De politiek lijkt er verder geen voorstander van dat er nog op dure uitzendrechten van voetbalcompetities wordt geboden, maar vindt dat zij zich niet mag bemoeien met de inhoudelijke programmering. En dus mag het Eredivisie Voetbal of de Champions League bij de publieken blijven.

Het aantal omroepen moet terug van 21 naar 8. Dat wordt zoals eerder bekend werd gemaakt bereikt door BNN/Vara, Tros/Avro en KRO/NCRV te laten fuseren. EO, Max, VPRO, NOS en NTR blijven ongewijzigd. WNL en PowNed mogen blijven uitzenden zolang zij de aspirant-status hebben, wat daarna gebeurt, is niet bekend. Vermoedelijk zullen ze dan aanhaken bij één van de grote (fusie)omroepen.

Op de Wereldomroep wordt heel stevig bezuinigd. Daar gaat nu jaarlijks 46 miljoen euro naar toe, daar blijven er straks 8 van over. De Wereldomroep mag zich uitsluitend nog bezighouden met het verspreiden van het vrije woord in ontwikkelingslanden.

Op internet mag de publieke omroep alleen nog opereren als een website direct gekoppeld is aan een programma. Verder mogen nieuwe leden niet langer geworven worden met dure cadeaus. Ook op de omroeporkesten wordt bezuinigd.

CDA, VVD en PVV werden het eerder deze week al eens over het verstrekken van programmagegevens aan derden, zodat ook commerciële partijen een tv-gids kunnen beginnen. De publieke omroep wilde daar eerst 14 cent per tv-gids voor hebben, dat is nu vastgesteld op bijna 2 cent. Met name deze laatste wijziging zal grote gevolgen gaan hebben voor het aantal leden, aangezien veel omroepen een gidsabonnee gratis lid laten zijn. Maar wanneer straks RTL, SBS of TMG met een tv-gids komt, zouden veel huishoudens hun ‘publieke’ gids wel eens kunnen opzeggen.

Zie ook:
- Bezuinigingen bij NPO: Minder bazen, diensten uitbesteden
- NPO presenteert fusieplannen aan minister
- Weer omroepfusie: Tros en Avro samen verder
- Korvinus alweer weg bij Vara vanwege fusie BNN
- BNN en Vara denken aan NRC-achtige fusie
- Van Bijsterveldt (Media) wil Nederland 3 behouden
- Omroepdirecteuren: 100 miljoen ja, 200 miljoen nee
- NPO wil 50 miljoen besparen met omroepfusies

1 Reacties // Reageer

One thought on “Coalitie eens over bezuinigingen Hilversum

  1. Karel

    yes ik kan nu al niet tot 2016 wachten als de 21 omroepen in gekort worden naar 8 omroep en de 3 die gaan fuseren De TROS-AVRO NCRV – KRO & BNN – VARA dat zijn de juiste omroepen om te worden fusen en EO max NTR & de NOS blijfen zelfstandig uitzenden en POWNEW! & WNL Moeten als ze in het kleinere publieke bestel willen blijfen zitten in het project dan moeten ze in 2014 minimaal 15.000 leden hebben en a.s Donderdag 23 juni krijgen we om 19:30 meer duidelijk hijd over de Toekomst van de regionale Amsterdamse Nieuws Zender AT5 maar ik hoop en gaa dr vanuit dat AT5 niet op zwart gaat en ook dus defenitief in de Toekomst mag blijfen uitzenden ik duim voor AT5 ohjaa daar is danwoensdag de vergadering over om 19:30 endan horen we hoppelijk Rond 22:00 ofzo meer nieuws endat ze dan net als gisteren gesproken hebben en geen besluit genonem hebben dat doen ze 23 juni a.s en geloof mij AT5 blijft ook in de Toekomst als regionale Amsterdamse nieuws zender gewoon uit zenden hoor !!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>