Mad Men: Hitserie over Amerikaanse reclamewereld in de jaren ’60

Het is zo ver: de bejubelde serie Mad Men gaat in Nederland van start. De Vara heeft de serie weten binnen te slepen en mag deze in de zomermaanden op de late woensdagavond van Nederland 2 prijsgeven. Niet echt het ideale tijdstip, maar dat is het gevolg van het complexe schema van de publieke omroepen.

Laten we vooral stilstaan bij de kwaliteit van de serie en vooral de liefde waarmee het gemaakt is, wat dan weer van het scherm afspat. Vorige week zond de Vara al een special uit (71.000 kijkers), vanavond zijn de eerste twee afleveringen van Mad Men te zien.

Deze in de VS razend populaire tv-serie laat zien hoe decadent het eraan toe ging in de gouden jaren van de reclame, de jaren zestig. Het verhaal speelt zich af op een reclamebureau in New York, waar de werksfeer doordrenkt is van rivaliteit, vreemdgaan en alcohol. En waar iedereen nog ouderwets veel rookt. De serie is met veel gevoel voor authenticiteit gemaakt en er wordt grandioos geacteerd. Mad Men is inmiddels overladen met tv-prijzen.

Werkelijk met elk detail is rekening gehouden. Van de kleding tot de sigarettenpakjes, van de televisies die een punt vertonen bij het uitzetten tot het populaire taalgebruik uit die tijd. Daardoor waan je jezelf echt in de jaren ’60 en zijn de verhalen vooral erg realistisch. En bekrompen, wanneer je ze met het oog van anno nu bekijkt.

Een miljoenenpubliek zal Mad Men op het huidige tijdstip wel nooit bereiken. Maar met een kwart miljoen kijkers mag de Vara al in zijn handjes knijpen. Ik gok dat de meesten Mad Men pas over een tijdje zullen ontdekken via de dvd-box. So be it.

Mad Men (dubbele aflevering), 22.45 uur, Vara (Nederland 2)

Zie ook:
- Vara strijdt voor succes nieuwe comedy Mad Men
- Vara haalt bejubelde serie Mad Men naar Nederland

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Mad Men: Hitserie over Amerikaanse reclamewereld in de jaren ’60

 1. Lia

  Vrees dat ik ook op de dvd-box ga wachten of online ga kijken; dit is mij een te onzalig tijdstip. Jammer, ik snap de PO niet: deze serie zal ze toch een lieve duit hebben gekost, dan zend je die niet om kwart voor elf uit.

    /   Reply  / 
 2. Goes

  Lia: De kosten voor zo’n TV-serie ligt aan het aantal seizoenen dat er van worden gemaakt. Vaak kopen buitenlandse omroepen een serie direct na een eerste seizoen en daar wordt voor betaald. De daarop volgende seizoenen zijn eigenlijk ‘gratis’ voor de omroep die de serie heeft aangekocht. Ook is Mad Men niet een zeer dure serie. De VARA promoot het wel als “razend populair” zoals in het artikel ook te lezen valt, maar dat is vooral onder de critici. Het programma trekt bij de reguliere uitzendingen niet meer dan 1,5 miljoen kijkers in de VS en dat is niet meer dan gemiddeld voor het netwerk waarop het wordt uitgezonden. Doordat er niet veel kijkers verwacht worden zijn de kosten voor zo’n serie ook niet zo hoog.

    /   Reply  / 
 3. Tino

  1,5 miljoen kijkers in de VS is hetzelfde als wat voor ons 100.000 kijkers is. Slecht dus.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>