Nieuw reisprogramma VPRO: De Weg naar het Avondland

Een groot programma als De Beagle of In Europa heeft de VPRO komend seizoen niet. Maar de omroep blijft wel investeren in reisprogramma’s. Jelle Brandt Corstius en Adriaan van Dis gaan zoals gisteren op de perspresentatie gemeld weer op reis, die avonturen zijn in seizoen 2011/12 te zien bij de omroep. De VPRO komt dit seizoen al in samenwerking met de Belgische zender Canvas met De Weg naar het Avondlied. Hierin is de centrale figuur muzikant, filosoof en televisiemaker Jan Leyers.

Leyers maakte voor de Belgische televisie eerder al De Weg naar Mekka, dit is de opvolger. En ook de officieuze opvolger van de reisprogramma’s van Brandt Corstius en Van Dis bij de VPRO. De Weg naar het Avondland is in het voorjaar van 2011 te zien op Nederland 2.

De omroep meldt: “De westerse beschaving heeft een dreun gekregen. Het welvarende en doorgaans onbezorgde deel van de wereld is duidelijk niet meer immuun voor crises. Sterker nog: eigen idealen als individuele vrijheid en gelijkheid, het geloof in de rede en de zegeningen van de wetenschap en technologie, zijn de oorzaak van veel van de problemen waar we ons nu door zien uitgedaagd: verzuring, zinloos geweld, doorgeslagen materialisme, consumentisme, depressie en vereenzaaming. Wat rest er nog van de zekerheden die ons lang zonder omkijken hebben voortgestuwd? Gelooft het oude continent nog in zichzelf of is het levensmoe?”

De omroep vervolgt: “Met dit vraagstuk in zijn rugzak trok Jan Leyers er op uit: van Ethiopië naar Vlaanderen, dwars door Soedan, Israël, Turkije en de Kaukasus, Rusland en Duitsland. Een lange reis, waarbij hij erachter kwam dat de waarden die het Westen hoog in het vaandel heeft, in andere delen van de wereld totaal niet belangrijk zijn. Hij komt op plaatsen waar vooruitgang iets anders betekent dan bi ons, in samenlevingen waar het belang van de groep voorgaat op de rechten van het individu. De serie biedt de kijker zicht op een veranderende wereld en houdt hem tegelijk een spiegel voor: waar komen we vandaan? En, dringender nog: waar gaan we naartoe?”

Het Avondland is een benaming voor het continent Europa. Vanuit Fenicië gezien komt de zon namelijk op in Azië en gaat deze onder in Europa. En het woord Europa zou weer van het Fenicische ereb komen, dat avond betekent. Vandaar dat de VPRO en Canvas hebben gekozen voor de titel De Weg naar het Avondland. In 2011 komt de VPRO overigens met een reissite die het rijke reisverleden van de omroep ontsluiten.

Zie ook:
- Najaarspresentatie VPRO: Eigen koers met drama en docu’s
- VPRO wint weer Nipkowschijf met Adriaan van Dis
- Jelle Brandt Corstius in Van Moskou tot Moermansk

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nieuw reisprogramma VPRO: De Weg naar het Avondland

  1. Polat

    Vanavond werd er een programma uitgezonden over de koerden in Turkije. Deze koerden wonen allemaal in Diyarbakir er Erzurum, of andere steden van Turkije. Dit is geaccepteerd door de Turken en de overheid. Waar ik het niet mee eens ben is, dat er tijdens de programma werd gesproken over ‘koerdistan’ over het gebied waar de koerden wonen. Dit klopt totaal niet! Omdat al deze gebieden ook onder TURKİJE vallen Koerdistan bestaat niet!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>