Terrorisme-expert Beatrice de Graaf in Zomergasten

Schermafbeelding 2013-08-10 om 23.57.38Zomergasten heeft zomaar een heel actuele gast. Het gaat om Beatrice de Graaf, expert op het gebied van terrorisme. En nu de ene na de andere ambassade in Jemen wordt ontruimd wegens terreurdreiging en in veel landen de dreiging is opgeschaald, had de komst van Beatrice naar de Zomergasten-studio niet meer van toepassing kunnen zijn.

Beatrice de Graaf (Putten, 1976) is als hoogleraar Conflict en veiligheid verbonden aan het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme van de Universiteit Leiden (Campus Den Haag). Ze studeerde Duits en geschiedenis in Utrecht en Bonn en promoveerde in 2004 op een proefschrift over de operaties van de Oost-Duitse Stasi tegen Nederlanders. Voor het boek Theater van de angst (2010) dook De Graaf in de archieven van geheime diensten en sprak zij met terroristen en terreurbestrijders uit de jaren 70 in Amerika, Italië, Duitsland en Nederland. In 2012 portretteerde ze in het boek Gevaarlijke vrouwen ‘militante vrouwen’ als Ulrike Meinhof, Abida K. en Tanja Nijmeijer. Beatrice de Graaf is lid van de Jonge Akademie van de KNAW en tot juni van dit jaar was zij voorzitter van de Vereniging voor Christenhistorici.

Beatrice de Graaf laat fragmenten zien uit de destijds controversiële, maar ook immens populaire DDR-film Die legende von Paul und Paula (Heiner Carow 1973), de Franse Oscar-inzending Des hommes et des dieux (Xavier Beauvois 2010) en uit Four Lions (Christopher Morris 2010), een zwarte komedie over klungelige terroristen. Die laatste film kreeg met de bomaanslagen tijdens de marathon van Boston in april dit jaar opeens een ijzingwekkend voorspellende waarde. Verder zien we in haar Zomergastenavond onder anderen Jules Deelder en de ‘Berlijnse Sex and the City’.

De keuzefilm van Beatrice de Graaf is Syostry (Rusland 2001) van Sergei Bodrov jr.

Zomergasten, 20.20 uur, VPRO (NL2)
Sisters, 23.30 uur, VPRO (NL2)

Zie ook:
- Nelleke Noordervliet toont sterke vrouwen in Zomergasten
- Zomergasten met ‘ideale interviewer’ Wilfried de Jong

14 Reacties // Reageer

14 thoughts on “Terrorisme-expert Beatrice de Graaf in Zomergasten

  1. P. Multacognovi

    Wie is Beatrice de Graaf en voor wie werkt zij eigenlijk?

    HET CENTRUM VOOR TERRORISME EN CONTRATERRORISME
    Auteurs: Paul Moussault en Jan Lust
    Honderden bedrijven en instituten, duizenden personen, houden zich bezig met het fenomeen terrorisme. Wie zijn eigenlijk die zelfbenoemde en zo bejubelde terrorisme-experts? Onder deze experts bevinden zich rechtsgeoriënteerde journalisten, politieke analisten, voormalige medewerkers van de militaire en politieke inlichtingendiensten, ultraconservatieve academici, et cetera.
    Sommige hebben direct financieel belang bij het in stand houden van een klimaat van terrorismedreiging. Met behulp van hun gesponsorde organisaties bezoeken deze deskundigen elkanders conferenties en seminars, schrijven recensies en inleidingen voor boeken van collega’s en citeren elkaar veelvuldig. Door dit wederzijdse ondersteuningsnetwerk presenteren ze hun feiten als waarheid en hun aannames en meningen als algemeen geldend.
    Dit Vlugschrift is een tour d’horizon langs het nationale rariteitenkabinet van terrorisme-experts. Het beperkt zich tot slechts enkele personen, de vileinste onder de clowns in het antiterrorismecircus, waarvan de malicieuze wetenschappelijke pretenties, prestaties en bezigheden wel het meest abject te noemen zijn. Een blik achter de schermen van het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme.
    ISBN 9789067282550 NUR 697 184 pagina’s EUR 15,00
    PAPIEREN TIJGER • POSTBUS 2599 • 4800 CN BREDA • http://www.papierentijger.org

      /   Reply  / 
  2. Jan

    Een terrorisme expert die zelf nog nooit in een levensbedreigende situatie heft verkeerd naar Eigen zeggen. Vanuit haar luie stoel beoordeelt en veroordeelt ze het gedrag van mensen in gebieden waar het een kwestie van leven of dood is. Man man man.

    walgelijk. schoenmaker blijf bij je leest en ga bloemschikken ofzo.

      /   Reply  / 
    1. Mark

      @ Jan,
      Kom dan zelf ook eens uit je luie stoel, meld je aan als martelaar, en vertel ons later nog eens uit eigen hand hoe jouw avontuur is verlopen…

      Informatief, beschouwend, waarin andermans en haar eigen normen niet worden geschuwd.

      Wat mij betreft 1 van de betere afleveringen, ondanks het soms moordende tempo..

        /   Reply  / 
  3. Fasulakie

    Geweldige spreekster! Weloverwogen keuze in haar fragmenten! Wilfried vult aan en geeft ruimte! Beatrice zet je aan het denken! Complimenten!

      /   Reply  / 
  4. lenie bieren

    Wat een vrouw!volgens mij wordt Beatrice onze eerste vrouwelijke premier.Met haar kennis en achtergrond en weloverwogen standpunten die ze nu al op haar zevenendertigste heeft is zij over 10 jaar onze premier.

      /   Reply  / 
    1. Jan Engelen

      Kan ik me voorstellen.
      Jane

        /   Reply  / 
  5. Jan Engelen

    Nuchter, goed luisterend. Informatief. Ze laat je ontdekken dat je anders kunt denken dan je eigenlijk dacht. Echt bijzonder!

      /   Reply  / 
  6. Henk

    Zelden zo’n saaie, oninteressante en naïeve gast meegemaakt bij zomergasten. De kerkelijke achtergrond is niet interessant en boeiend bij haar, maar gewoonweg storend. Haar retorisch vermogen is zo slecht, dat het mij de hele avond heeft geïrriteerd, aangezien ik niet op een constante brei van dominee gepreek zat te wachten. Als dit een hoogleraar terrorism and counterterrorism aan een Nederlandse universiteit is, dan meld ik mij morgen nog aan voor dezelfde functie, puur om mijn Nederlandse burgerplicht te vervullen. Denk dat ook Wilfried blij is dat het erop zit.

      /   Reply  / 
  7. Mariska

    Wat een geweldige spreekster, deze zomergast. Ze heeft mij echt stof tot nadenken gegeven, en in korte tijd mijn visie op bepaalde zaken bijgestuurd. Een fantastische avond!

      /   Reply  / 
  8. Mark

    @ Jan,
    Kom dan zelf ook eens uit je luie stoel, meld je aan als martelaar, en vertel ons later nog eens uit eigen hand hoe jouw avontuur is vrtlopen…

      /   Reply  / 
  9. Irene

    Wat een avond !!!Fantastisch !!
    Haar visie op de militaire interventie’s in Afghanistan.
    en de problematiek die dat met zich mee brengt.
    (Wat zou zij een goede minister van defensie zijn !)
    Daarnaast het cruciale verschil tussen vrijheidsstrijder en terrorist en… het hebben van steeds weer de mogelijkheid een eigen autonome keuze te maken.
    Dáár kan ik de week mee in !!!
    VPRO Stop nóóit met die zomergasten !!

      /   Reply  / 
  10. dirk den boer

    terrorisme heeft ook positieve kanten, zonder watergeuzen (die onschuldige priesters ophingen als afschrikwekkend voorbeeld) geen natiestaat nederland,en dat zal voor vele andere landen ook gegolden hebben, maar het is voor NL nu wel een ver van ons bed show geworden, dus je hoeft voor het professoraat erin ook geen ervaringsdeskundige meer te zijn, Beatrice weet dat van zichzelf, noemt zichzelf een schijtluis!

      /   Reply  / 
  11. Arno Brouwers

    Ik vind het heel interessant gegeven een in een fundamenteel Christelijke omgeving opgegroeide vrouw die zich bezig houdt met fundamentalistische moslims. Dit is misschien een beetje kort door de bocht maar zo voelde ik het. Beatrice is gegaan/of uiteindelijk gevlucht naar Utrecht de grote stad , in het interview bij een van de film keuzes was ook een stuk over het los maken van het juk , de mens wil zelf uitmaken wat we voelen en besluiten, daar kan geen dominee, pastoor, Imam, enz tegenop en zo hoort het. Ik voel het een vrouw geboren in een christenbolwerk Putten , waar TV lang als vijandg werd/en misschien nog gezien. wat er in de 2e wereld oorlog is gebeurt met de Puttense mannen verschrikkelijk , ooit is mij gezegd oorlog is dat alle normen en waarde vevallen, alle oordelen en meningen achteraf ten spijt. Je kan nog zo geleerd hebben over het hoe en wat. het gebeurt gewoon, niks leren we , neem de afvoer van de moslim mannen van Scebricna oorlog om macht, het gebeurt. Mensen handelen naar het moment, de executie van Theo van Gogh, en dat valt goed of slecht uit.Aanslagen en moorden tegen onrecht kennen wij in NL bijna niet,mensen in wanhoop gaan ver, probeer je dat maar eens in te denken, je leven geven voor het doel ondenkbaar voor ons heden ten dage, maar het westen en alle mensen die een goed leven hebben moeten ze helpen in mijn optie is er geen God. Mensen onder elkaar moeten het werk doen, meer communiceren en elkaar begrijpen.

      /   Reply  / 
  12. dirk den boer

    @ arno: communiceren en begrijpen gaat vooral goed onder elkaar, onder birds of the same feather, het is voor ons heel moeilijk te begrijpen dat je jezelf opblaast voor het goede doel, of jezelf voor een tank gooit zoals in Egypte weer eens gebeurde. Over oorlog: ook al komt normvervaging veel voor tijdens oorlogen, oorlogsmisdaden (en heldendaden) wordt ook dan beloond of bestraft naderhand, het is geen excuus voor ontlopen van straf, zie Srebrenica, je mag dus nooit zeggen, het gebeurt!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>