Hoe een balletje raar kan rollen; de Gouden Kooi komt terug

Iedereen dacht dat de Gouden Kooi vanavond voorgoed zijn deuren zou sluiten, maar in september gaat de villa alweer open voor een groep nieuwe bewoners. John de Mol vertelt in De Telegraaf dat RTL 5 toch door wil gaan met de controversiële reality-show. "Dan gaan we volgende maand audities
houden. We willen in september met nieuwe kandidaten van start. In dezelfde
villa. Ik denk dat we er weer in zijn geslaagd vernieuwende televisie te
maken." Een opmerkelijke uitspraak die bewijst dat er een frisse wind bij RTL waait na het vertrek van Fons van Westerloo.

John de Mol was enkele maanden terug nog de eerste die vertelde dat de Gouden Kooi niet zou stoppen wegens ethische bezwaren, maar dat het puur een geldkwestie was. Het dure programma zou niet kunnen opboksen tegen de sportzomer van de NPO. Bij een tweede seizoen van de Gouden Kooi worden de bewoners mogelijk in de zomer 'vrijgelaten'. "Het terug bij elkaar komen in september is dan weer leuke tv. Je hebt tenslotte ook de inbreng van de families, die we overigens net zo goed screenen als de kandidaat."

De doorstart van het programma bewijst maar weer eens dat er een fris windje bij RTL waait, nu Fons van Westerloo naar huis is gestuurd. Die voormalige RTL-topmas was fervent tegenstander van het programma, in zijn ogen wanstaltig en onsmakelijk. Al meermalen kondigde hij het einde van de Gouden Kooi aan, dat dus vanavond is aangebroken.

Helemaal ongelijk heeft Van Westerloo niet. Jaap rolde in zijn eigen kots, bij vlagen gaan de bewoners bijzonder agressief met elkaar om en de Bond tegen het Vloeken heeft al een pakje potloden versleten aan het turven bij de reality-show. Het lijkt me dan ook dat er wel wat wordt gedaan aan de spelregels, om het er de volgende keer wat vredelievender aan toe te laten gaan.

Wel wrang voor Fons is dat uitgerekend zijn zoon Remko nu het groene licht geeft voor de Gouden Kooi. Remko werkte al met John de Mol samen bij Talpa en het blijkt maar weer eens dat het personeel van John erg loyaal is naar de visionair. Het Amerikaanse ABC mag dan hebben afgezien van de show, in Nederland lijkt het nu toch aan te slaan. Vorige week keken er immers ruim een miljoen mensen naar de finale. Bovendien is de Gouden Kooi een vaste waarde in de moeilijke vooravond van RTL 5. In De Volkskrant bevestigt Remko van Westerloo dat er wordt gewerkt aan een vervolg. Daar vertelt hij ook dat een aflevering van de Gouden Kooi ongeveer de helft kost van een aflevering ONM.

De Mol: "Het bewijst mijn
uitgangspunt bij Talpa, dat shows soms even de tijd moeten hebben. Je bent
al drie maanden bezig om de boel technisch goed te krijgen. Want je wilt
tegelijkertijd een intiem gesprek in de slaapkamer en een ruzie in de tuin
goed registreren. En dan moet het publiek nog wennen. Zij moeten een band
krijgen met de bewoners en wennen aan de verhaallijnen, die heus vanzelf
ontstaan."

De kans bestaat dat er overigens een streep door de plannen gaat, wanneer de financiering niet rond komt.

Zie ook:
- Alle berichten van de Gouden Kooi
- Brian wint de Gouden Kooi, tenzij…
- Rutger van GeenStijl TV co-host finale Gouden Kooi
- Hoe (on)zinvol is stemmen voor de Gouden Kooi?

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Hoe een balletje raar kan rollen; de Gouden Kooi komt terug

  1. Pi

    “De verhaallijnen die heus vanzelf ontstaan”? Gisteren zei Remco van Westerlo nog in de Volkskrant dat er twaalf dagen zitten tussen opnames en montage, omdat ze dan de verhaallijntjes beter uit kunnen werken. En dat er soms wel mensen gestimuleerd worden om zus of zo te handelen. En dat er soms mensen naar achteren worden geroepen voor instructies als ze twee dagen op de bank zitten nietsdoen. Hoezo, vanzelf ontstaan?

      /   Reply  / 
  2. Mark

    Wat ik heb begrepen is 50% gestuurd en 50% niet

      /   Reply  / 
  3. Gor

    GEWELDIG NIEUWS :D

      /   Reply  / 
  4. Pi

    @Mark: maar het gaat om waar een verhaallijn begint: bij de deelnemers of bij de regie/dramaturg of wie dat ook maar bedenkt. En dus is het aangestuurd. Daar heb ik verder geen waardeoordeel over, dat is nu eenmaal inherent aan tv, maar dat ‘verhaallijnen heus vanzelf ontstaan’ lijkt me dus niet helemaal conform de werkelijkheid.

      /   Reply  / 
  5. Mart

    Wat ben ik blij dat fons weg is. Geweldig nieuws!

      /   Reply  / 
  6. Jeffientje

    AAAAAAAAAAAAH, Neeeeee! Niet alweer die vonsige televisie van een Gouden Kooi!!!!! Dit moeten ze niet uitzenden om half acht!

      /   Reply  / 
  7. Mart

    Als het bij sbs had gezeten dan mag het zeker wel. Denk dat je eens wat vaker moet kijken naar de kwaliteit van een programma dan dat je de zender belangrijker vind dan het programma

      /   Reply  / 
  8. Robert donkers

    Hallo Rtl en meneer de mol

    ken u mij nog ik denk het wel en er moet zeker een 2de goudenkooi komen maar dan samen met big brother dus er moeten 2 huizen komen met een afschijdings hek er tussen en dan een spel neer te zetten dat als de miljonair zich misdraagt dat hij dan naar het big brother huis moet en dat er 1 van het big brother huis naar de villa gaat en de miljonair kan dan alleen ze plek terug te verdien als hij de weekopdracht dat lijkt me een goud idee meneer de mol en dan onder de noemer The Golden Big brohter cage of de Goudenkooi The battel nou kijk maar meneer de mol en als u toevalig een plekje over heb wil ik graag komen rellen daar dus u mag mij erin zetten als u wilt

      /   Reply  / 
  9. robert donkers

    he jefientje als je het niet bevalt pleur dan naar omroep max maar val me goudenkooi niet lastig met je bezwaren als je niet wil kijken kijk dan niet maar ga geen cda mentaliteit tonen want daar heb ik een pluris hekel is het duidelijk voor je mooi je kkan het

      /   Reply  / 
  10. robert donkers

    en mart heeft gelijk geen programma=geen zender

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>