Rock Nation anders dan andere talentenjachten

Aan auditieshows en talentenjachten op televisie geen gebrek. Toch is Rock Nation anders dan Idols, X Factor, Holland's Got Talent of één van de vele andere titels. Ten eerste heeft het publiek geen stem, hosts Dennis Weening en Edwin Jansen bepalen wie er door gaat en wie niet. Ten tweede wordt niet gezocht naar een goed te kneden commercieel popbandje, maar een rockband die gerust een alternatieve inslag mag hebben. Verder geen liveshows en moeilijk gedoe, maar gewoon samen een groepsgevoel kweken in het Rock Nation-huis.

Ik houd d'r wel van, al die muzikale talentenjachten op televisie. Toch heb ik vaak weinig op met de winnaar muzikaal gezien. Wat dat betreft zal ik veel eerder de plaat kopen van de uiteindelijk groep die Rock Nation oplevert. Al kun je natuurlijk een kanttekening plaatsen bij de wijze waarop de groep wordt samengesteld; hoort een band niet uit vrienden te bestaan of een groep mensen die iets met elkaar delen?

Groot pluspunt van Rock Nation is de vakkundigheid van de hosts. Edwin Jansen kent als artiestenmanager de klappen van de zweep en weet ook goed wat wel en niet werkt. Dennis Weening speelde jarenlang zelf in de band Spider Rico, is een vaste gast in het clubcircuit en doet het ook nog eens onwijs leuk op televisie.

Groot minpunt is de programmering van RTL 5: op zondagavond. Niet echt een typische avond voor zo'n programma (al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat geen enkele avond een typische Rock Nation-avond zou zijn) en dan ook nog eens achter Expeditie Robinson, een programma dat volgens mij een heel ander slag kijkers trekt.

Het is dus te hopen dat de kijker Rock Nation weet te vinden. De afgelopen week ben ik bedolven onder de aankondigingen op RTL 5, wie weet is dat genoeg. Het getuigt in elk geval van lef om dit programma te maken.

Rock Nation, 21.30 uur, RTL 5

Zie ook:
- Column Thomas van Aalten: Rock Nation promoot illusies
- Column Bert Brussen: Rock Nation rocks
- Nieuw op RTL 5: zoektocht naar een rockband
- Vooruitblik 2008: Deze tv-gezichten breken door
- Gemeentes betalen RTL grif geld voor zendtijd

17 Reacties // Reageer

17 thoughts on “Rock Nation anders dan andere talentenjachten

  1. Mart

    leuke avond op rtl5 maar moet keuzes maken en daarbij sla ik deze avond over. Als dit op een maandag was geweest had ik zeker gekeken, maar op zondag erg veel leuke dingen.

      /   Reply  / 
  2. Tom

    Érg leuke eerste aflevering. Hoop dat het nog wat wordt met dit programma, maar aan het talent zal het in elk geval niet liggen.
    Vind het mooi hoe RTL5 zich steeds meer weet te profileren als een iets jongere versie van Net5 met minder nadruk op vrouwen. Ze hebben in ieder geval al de maandag-, donderdag- en vrijdagavond die mij voor de TV houden!

      /   Reply  / 
  3. Sigrid

    Ik vond het een verfrissende aflevering en zat er met veel plezier naar te kijken. Wat mijn voorganger ook zei: aan het talent zal het niet liggen.

    Eindelijk een keer wat anders dan al die Idolsklonen!

      /   Reply  / 
  4. Dorus

    Hee hallo

    Ik heb de erste aflevering ook gezien en vond het idd ook erg leuk om te zien. eindelijk weer eens iets anders dan idols. maar wat ik me afvroeg, wat is de naam van het nummer wat een soort van de titelsonf was. Het rock nation logo kwam dan ik beeld en ik heb dat nummer vaker gehoord maar weet niet meer waarvan. weet iemand het? vertel het plz:P

      /   Reply  / 
  5. Mathieu

    Hey Dorus,

    Het nummer dat jij bedoelt is waarschijnlijk “Seven Nation Army” van The White stripes, als ik het me nog goed herinner. Volgens mij kwam dat ten gehore op het moment dat het rock nation logo in beeld kwam en is het ook een beetje de titelsong idd. ;)

      /   Reply  / 
  6. Wynn

    Heb het programma bekeken en ik ben lichtelijk confused….

    Kan iemand mij misschien vertellen wat er met het geluid van vooral de zang is gebeurd?! Hebben ze deze ingezongen ofzo omdat het misschien niet uit de verf kwam zo? Het klinkt echt vreselijk nep helaas …

    begrijp me niet verkeerd, het idee voor zo’n programma is te gek! En veel dingen kloppen zeker, maar waarom is er bijvoorbeeld ook alleen gekozen voor zangeressen en geen zangers … alle internationale rock acts zijn voor het overgrote deel mannen right ? … Nederland is geen rockland dus waarom anders willen doen als wat mensen willen horen. Nieuwe anouk die vind je niet meer… Ik hoop echt dat het geen band wordt met zo’n laf zangeresje…

    Ik ben erg benieuwd wat het wordt maar ben bang dat het niet zal uitpakken als door AT wordt gehoopt …. Echt rock n roll zal het niet worden…

    Jammer.

    Wynn.

      /   Reply  / 
  7. huub

    Ik wil even reageren op je bericht over het geluid wynn. Want ik vind dat ik dat toch even nader moet toelichten aangezien er veel over gepraat wordt.
    De opnames in die loods waren, omdat het zo’n enorme galmbak was daar, mislukt. We hebben dit dus later in de studio opnieuw in moeten spelen. Een hels karwei om opnieuw geluid onder beeld te spelen. Daarom ziet het er dus een beetje vreemd uit soms..
    De muziek is dus wel ingespeeld door de deelnemers zelf.

    gr huub

      /   Reply  / 
  8. Wynn

    Hey Huub! Bedankt voor je reactie. Je bent zelf neem ik aan bij het programma betrokken? Je hoort het idd duidelijk dat er naderhand dingen zijn veranderd.

    Maar door dit gegeven is toch uiteindelijk de essentie van het programma weg? Het samenspel en de echte zangkunsten van de zangeressen als ze staan te springen kun je nauwelijks nu beoordelen… Ze kunnen allemaal zingen, met een koptelefoon op in een studio… maar in een loods met een paar simpele monitoren zou het zomaar ns heel anders kunnen zijn…

    Is hier door het programma of AT nooit over nagedacht dat een grote loods moeilijk door te versterken is? Ik vind het jammer want het idee Rock Nation beviel me zo goed!

    Gr, Wynn

      /   Reply  / 
  9. huub

    Ik ben een van de toetsenisten. De opname in de loods hoorde bij het “televisie aspect” van het programma. Dat wordt allemaal door eyeworks geregeld. Hier was inderdaad niet goed over nagedacht toen. Er is wel van geleerd en het is sindsdien elke keer goed geregeld.
    Je hebt helemaal gelijk met wat je zegt en ik zou zelf denk ik ook sceptisch zijn als ik niet bij het programma betrokken was.
    Ik zou zeggen; kijk zondag weer en misschien herzie je je mening ;)

      /   Reply  / 
  10. Sjok

    Leuk idee maar overduidelijk playback. Dit schoffelt de geloofwaardigheid van het programma falikant onderuit. Ik hoop dat de programmamakers het bij deze ene (nogal onnozele) ‘inschattingsfout’ laten.

      /   Reply  / 
  11. Wynn

    Bedankt dat je even reageerde Huub!! Ik zal zondag weer kijken en het je laten weten ..

    Groet, Wynn.

      /   Reply  / 
  12. Pietje32

    Zo he, wat een verademing om eindelijk eens echt talent aan de slag te zien. Heerlijke bende mensen die echt iets kunnen, niet alleen een truukje. Ben echt heel benieuwd wat hier nu uit komt rollen, en of dat ook daadwerkelijk een blijver wordt…

    En voor de genen die moeite hebben met het kijken op zondagavond; het hele programma is ook online terug te kijken via rtlgemist.nl. Check via de myspace-pagina meteen de “zoektocht” van 3 kwartier, erg leuk materiaal!

      /   Reply  / 
  13. Wynn

    Die zoektocht waar jij over praat is vele malen beter dan de uiteindelijke “neppe aflevering” van afgelopen zondag…

    Kan er nog steeds niet over uit dat het gewoon ingezongen / ingespeeld is …

    Check dit format uit Engeland, wat ondanks dat het niet echt veel gebracht heeft wel veel beter in elkaar zat …

    http://nl.youtube.com/watch?v=0qszA8ELFoc&feature=related

    Groet, Wynn.

      /   Reply  / 
  14. Tom

    Nou ja, zo raar vind ik het niet hoor, dat het opnieuw is ingespeeld/gezongen. Natuurlijk niet zo handig van de productie dat er tijdens de opnamen niet bij stil is gestaan dat opnemen in een loods niet echt bevorderlijk is voor het geluid, maar ik heb liever dat ze het nog een keer opnemen, zodat het geluid goed is, dan dat je naar een opname van slechte kwaliteit luistert.
    En ik bedoel, bij live muziek DVD’s wordt de muziek ook vaak gedubd, dus zo vreemd is het nou ook weer niet…

      /   Reply  / 
  15. Peter

    Wat een NEP gedoe zeg! Alles is opnieuw ingespeeld, en opnieuw ingezongen…. BBBBRRRRRRR je wordt genept waar je bij staat!

      /   Reply  / 
  16. Pien

    Ik als echte rock chick mag niet mee doen.. het is tot 26 jaar. :-(

      /   Reply  / 
  17. Michiel

    Goed initiatief om naast al dat slappe pop gedoe ook iets met rock te doen, maar dit vind ik echt absurd slecht.

    heb zojuist een aflevering gezien en die vieze commercie druipt er wel heel erg van af

    allereerst het kunstmatig samenstellen van een rockband werkt naar mijn idee niet, maar daarnaast vind ik het belachelijk dat die producer zegt dat hun nummer te lang is!

    Kleine geschiedenisles: Bohemian Rhapsody: 5.58, Stairway to heaven: 8.03, sweet child o mine: 5.56, paradise by the dashboardlight: 8.29…om maar wat te noemen
    en nou niet zeggen dat dat alleen vroeger zo was, want bijvoorbeeld Angels, Wonderwall en Clocks zijn ook geen kleintjes en die duren allemaal meer dan 4 minuten
    Die 3-minuten-richtlijn gaat dus niet op

    Einde betoog ;)

    Michiel

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>