Najaarsprogrammering: De Knelpunten (prime-time)

KnepuntInmiddels hebben bijna alle zenders hun najaarsprogrammering uit de doeken gedaan. Vrijwel alle ogen waren meteen gespitst op de zaterdagavond, waar RTL en SBS een ijsrel uitvechten. Maar ook de concurrentie zit niet stil. Het vlaggenschip van de Publieke Omroep, Nederland 1, programmeert Paul de Leeuw en Koefnoen terwijl op Nederland 2 ook nog Villa Felderhof is te zien. En zo zijn er meer punten in de week waar keihard zal worden gevochten om de kijker. Een analyse van de zenders op prime-time.


Primetime, dat is waar het allemaal om gaat in de tv-business. Het mooiste plekje van de avond, het moment waar je als tv-baas naar toewerkt. We bekijken per dag de situatie.

Maandag
De maandagavond lijkt een strijd te worden tussen Talpa, RTL en Nederland 1. Waar de live-uitzending van Big Brother tot nog toe altijd op de donderdag was, durft Talpa het dit keer aan om deze te verplaatsen naar de maandag. Aansluitend volgt Expeditie Robinson, waarin het dit keer gaat om een strijd tussen de seksen.

Beide programma’s trekken een jong publiek, maar ook RTL 5 doet zijn best deze doelgroep voor zich te winnen met het heropvoedingsprogramma Dat Zal Ze Leren en vooral Holland’s Next Topmodel. Hoewel hier nog geen minuut van is uitgezonden, is het nu al één van de meest besproken programma’s van dit najaar. Nu maar hopen dat de Hollandse nuchterheid bij de modellen niet overheerst.

Nederland 1 programmeert een aantal sterke titels: Radar, Memories en later op de avond Spangen.

RTL 4 komt overigens met het human interest-programma Opvolger Gezocht, over familiebedrijven waar geen opvolger is. Daarna volgen nieuwe afleveringen van CSI. SBS en Net 5 gooien hier de handdoek in de ring met een speelfilm.

Dinsdag
Strijd tussen RTL 4 en Net 5, die de avond op doelgroep hebben samengesteld. RTL zet opnieuw in op de succesvolle woonavond terwijl Net 5 goed aan de weg timmert met zijn vrouwenavond. Voorlopig gaat het daar om Grey’s Anatomy, Gilmore Girls en de nieuwe serie Hotel Babylon.

RTL 5 komt met CSI Miami en Jamie in Italy, Talpa met de onduidelijke mix van Woef en Sjoemelaars & Sjachelaars en SBS zendt opnieuw een film uit.

Woensdag

Waar RTL 4 op dinsdag zijn woonavond heeft, is deze bij Net 5 op woensdag met Extreme Home Make-over en Het Blok Extra en Samenwonen. RTL 4 zendt al sinds mensenheugenis een waargebeurd drama uit en scoort daarmee keer op keer honderdduizenden kijkers. SBS zet in op persoonlijke verzorging met De Afvallers en Je Echte Leeftijd. Daarmee zou de zesde zender wel eens een hitavond in handen kunnen hebben. Talpa doet zijn crime-avond met een film en crime-serie.

Donderdag
Potentieel succes voor Talpa met opnieuw een vrouwenavond, de derde in dit overzicht. Talpa komt met het tweede seizoen van Gooische Vrouwen gevolgd door Bridget’s zoektocht naar de Gooise Vrouw.

RTL 5 keert terug met de hitserie Prison Break, dat in het eerste seizoen fanatiek is gevolgd door vooral jongeren. Prison Break wordt voorafgegaan door nieuwe afleveringen van CSI New York.

RTL 4 zet in op persoonlijke verzorging (Hoe Schoon is Jouw Huis, etc) en haalt Klasgenoten uit de mottenballen terwijl SBS Wegmisbruikers en de aangekochte serie House uitzendt.

Vrijdag
Van oudsher een tv-avond, maar weinig spannend geprogrammeerd. RTL 4 pakt natuurlijk uit met een detective: nieuwe afleveringen van Grijpstra & De Gier, gevolgd door het nieuwe sketch-programma van Carlo Boszhard: Gelukkig, Je Bent Er. Later volgt overigens hier The X-Factor, een Idols-achtig programma.

Talpa pakt het enigszins gedurfd aan met twee comedy-programma’s: Toen ik 17 was en Man & Paard, de komische serie waarin Beau van Erven Dorens zo ongeveer in de huid kruipt van bladenmaker Jort Kelder. Maar of met die series nu een flink marktaandeel behaald kan worden….

SBS komt opnieuw met film en Net 5 blijft bij zijn goedbekeken Amerikaanse series, in dit geval Medium en Close to Home. Op Nederland 1 zal Jan Smit een redelijk groot publiek aanspreken met zijn eigen bekroonde reality-programma.

Zaterdag
De oorlogsavond van de week. Zoals al eerder beschreven komen zowel RTL als SBS met hun schaatsprogramma, terwijl SBS toch prima had kunnen uitwijken naar de vrijdagavond. Nu lijkt het op kannibalisme. Om het ijsgeweld heen komt RTL met Weekend Miljonairs, SBS zet Je Wordt Bedankt in.

De publieken zetten hier een ijzersterke programmering neer met Mooi! Weer de Leeuw, Koefnoen, Kies de Kluis en Villa Felderhof. Talpa laat het juist afweten met veel voetbal en de Linda & Beau-talkshow M/V.

Zondag
Hier zal Talpa sterk blijven met veel voetbal en mogelijk wint Koppensnellers aan terrein. Dat programma verhuist overigens in oktober alweer naar de vrijdagavond. Jack ontwijkt duidelijk de concurrentie op de zaterdagavond die ooit van hem was.

SBS komt op zondag met zijn woonavond, onderbroken door Peter R. de Vries. Juist op dat moment kunnen de klussers naar Net 5 zappen voor Het Blok, waar dus op woensdagavonden de extra edities van zijn.

RTL 4 programmeert echter sterk met de Achmea Kennisquiz en de uitslag van Dancing on Ice.

Winnaars en verliezers
Wie zijn de winnaars en de verliezers? Het lijkt me dat RTL van SBS wint qua schaatsstrijd. Ook is het aannemelijk dat Talpa ook buiten de zondagavond succes gaat boeken; met name de donderdagavond ziet er goed uit. Maar Woef en Sjoemelaars & Sjachelaars op dinsdag gaan ongetwijfeld tegenvallen qua kijkcijfers.

Ook vraag ik me af wanneer de tv-kijker eindelijk is verzadigd van alle woonavonden. RTL scherpt deze gedurende het seizoen aan met nieuwe titels, ook de publieken hebben gezegd met enkele nieuwe titels te komen.

SBS 6 programmeert op prime-time verder voorzichtig met veel films. De woensdagavond zou hier verrassend sterk kunnen uitpakken. Maar verlies van marktaandeel lijkt verder onvermijdelijk.

Verder is het drukte op de maandagavond. Talpa en RTL 5 zullen hier wat marktaandeel winnen, maar ten koste van wie? Moeilijk te voorspellen.

Zie ook:
- Najaarsprogrammering: De Knelpunten (vooravond)
- SBS pompt meer geld in zelfde marktaandeel
- De ‘ijzersterke’ najaarsprogrammering van SBS 6
- Talpa schroeft eigen drama terug tot minimum

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Najaarsprogrammering: De Knelpunten (prime-time)

  1. Simon

    SBS scoort op maandag altijd wel goed met een speelfilm. Volgens mij zijn dat vaak nieuwe films.

    En wie zegt dat The X factor op vrijdag komt??? Zaterdag lijkt me juist logischer, als de Icedancing is afgelopen. Dan doen ze mischien ook wel weer de uitslag op zondag.

    Wat voor’n soort programma is Toen ik 17 was… eigelijk??? Een comedy-programma???

    M/V op talpa komt volgens mij pas in november. Nog zeker niet in september.

    En talpa laat het juist NIET AFWETEN op zaterdag. M/V kan goed gaan scoren, en voetbal scoort ook (heel) goed.

    Waarom wordt er op zondag nix gezegd over Nieuw Dier en over 1 tegen 100/1 miljoen wat?/miljoenenjacht. Dat zijn stuk voor stuk programma’s die goed scoren.

    Woef lijkt me ook niet echt een programma waar veel mensen naar kijken, nee. Maar ik dacht eerst altijd dat sjoemelaars & sjachereaars een buitelands programma was. Maar het blijkt een nederlands programma te zijn.

      /   Reply  / 
  2. Ruud

    Ik kijk op Donderdag geowon lekker Prison Break :D

      /   Reply  / 
  3. Cristiano Ronaldo

    Maandag en donderdag = RTL5!

    Ik vind verder alleen RTL4 en RTL5 boeiend. Talpa en SBS6 hebben niet echt veel wat mij boeit. Net5 valt ook tegen geen Lost, geen Desperate Housewives.

    Veronica lijkt me weer wel leuk maar daar staat niks over hier.

      /   Reply  / 
  4. Simon

    Waarom is er op woensdag nooit iets leuks te zien??? Op andere is er zware concurrentie, maar op woensdag??? Talpa en RTL4 komen beiden met film. Mijn voorstel zou zijn: Zet Gooische Vrouwen op Woensdag, veel hogere kijkcijfers.

      /   Reply  / 
  5. Ruud

    Idd Woensdag is altijd verrekte saai!
    Net5 moet Friends maar weer gewoonuitzenden iedere doordeweeksedag, want deze week is het de laatste week…

      /   Reply  / 
  6. Marc-Philippe Verschuren

    Geachte Meneer/ Mevrouw

    Waar ik op een andere site al over ben gevallen tref ik hier nu weer aan. “Dat zal ze leren” wordt ook hier namelijk genoemd als iets van een heropvoedingsprogramma. Blijkbaar hebben jullie het verward met “van etter tot engel” of “bootcamp”.

    Het doel van het programma is om te kijken hoe gewone jongeren – gewoon bedoel ik hier in de zin van normale gezinssituatie en een normale manier van zowel denken als doen – uit deze huidige breezergeneratie reageren op het strakke regiem van de jaren `50. “Dat zal ze leren” is dan ook geen ‘heropvoedingsprogramma’ maar een ‘reality-soap’ of ‘experimentprogramma’.

    Ik hoop en denk dat u hiermee wel geholpen bent& met vriendelijke groet,

    Marc-Philippe Verschuren

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>