Korenslag, De Zingende Zaak, Het Familiediner en Spoorloos hits in buitenland

Als het om televisie maken gaat, draait Nederland mee in de absolute wereldtop. Samen met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn ‘we’ de grote jongens. De Vara Gids heeft een interview met Patty Geneste van formatmakelaar Absolutely Independent. Daaruit blijkt dat emo-formats in het buitenland als een tierelier aanslaan. “Wij zijn vaak net wat eerder. Nu pas is het buitenland klaar voor emo-tv, waar we jarenlang vergeefs mee hebben geleurd.” Kaskrakers zijn De Zingende Zaak, Het Familiediner, Korenslag en Spoorloos.

Van Spoorloos werd onlangs al bekend dat de Amerikaanse zender ABC een eigen variant gaat maken. Het format is nu in acht landen te zien, waaronder Australië. “Spoorloos brengt in Australië zo’n 10.000 ero per uitzending op, leuk voor de KRO, die daarvan 60 procent krijgt. Wij krijgen de resterende 40 procent, ook leuk. Al moet je nu niet denken dat het geld hier met bakken tegelijk binnenstroomt, want het duurt soms jaren voordat een investering zich terugbetaalt.”

Absolutely Independent is er vooral voor de kleinere tv-producenten zonder al te groot internationaal netwerk. Zij kunnen hun programma’s niet tot nauwelijks internationaal vermarkten en schakelen daarvoor Absolutely Independent in. Dit bedrijf heeft wel de contacten en exposure om dit te laten slagen.

Directeur Geneste: “Nederland heeft een geweldige traditie op het gebied van emo-tv. Gewone mensen met ontroerende verhalen. We zijn echt een land van storytellers. Taxi, Spoorloos, All You Need is Love, de Honeymoon Quiz, Memories – de internationale tv-wereld vindt het allemaal even prachtig.”

Opmerkelijk is het succes van De Zingende Zaak, dat in eigen land bij de NCRV weinig opzien baarde. Hier is het allang niet meer te zien op televisie, terwijl het format nu al aan 20 landen is verkocht. Hierin nemen collega’s van een bedrijf het tegen een ander bedrijf op in een zangcompetitie, waaraan een week intensieve training voorafgaat.

Andere successen: The Phone (wel bekend, nu in meer dan 10 landen te zien), Korenslag en Het Familiediner. “Mensen spelen steeds meer op zeker. Ze kopen alleen bewezen successen. Een uitzondering hierop is Het Familiediner, dat we al hebben verkocht aan Australië, de VS, Spanje en Griekenland. De EO is sowieso goed bezig, want ook Korenslag is een doorslaand succes op de internationale markt.” Het format, in Nederland met Hennie Huisman, is al acht keer verkocht.

“Ook leuk is dat All Stars binnenkort in Italië is te zien. Het format is verkocht aan Mediaset”, aldus Geneste. Ze meent dat Spuiten & Slikken een niet te verkopen format is, terwijl 40 Dagen Zonder Seks wel zou kunnen aanslaan. Maar dan pas over een paar jaar.

Zie ook:
- Toch nieuwe pilot-opname van Hello Goodbye in Amerika
- Avro komt niet terug met The Phone; spektakel in Amerika
- Amerikanen kijken straks ook naar Spoorloos

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Korenslag, De Zingende Zaak, Het Familiediner en Spoorloos hits in buitenland

  1. Pingback: Memories vanaf augustus ook op Duitse tv | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>