Plasterk heeft plafond voor presentatoren Publieke Omroep

Minister Plasterk is er uit. Presentatoren en bestuurders van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) mogen maximaal de Balkenende-norm gaan verdienen, ongeveer 180.000 euro. Slechts enkele talenten mogen daar bovenuit komen. Zij moeten dan met hun talenten een heel net dragen. Dit zouden er maximaal vijf mogen zijn, vindt de minister. Deze ochtend licht hij de kamer in over zijn plannen, meldt de NOS. Aan lopende contracten wordt niet gesleuteld, pas bij de onderhandelingen voor een verlenging moet het plafond gaan gelden.

Dat laatste is dus goed nieuws voor de mensen die recent een contract hebben afgesloten, zoals Antoinette Hertsenberg en Giel Beelen. Zij verdienen nu allemaal boven de Balkenende-norm.

Momenteel zijn er 40 grootverdieners bij de NPO. De Raad van Bestuur moet beslissen welke vijf boegbeelden zo uniek zijn, dat ze meer mogen verdienen dan de Balkenende-norm. Overigens is nog onduidelijk welke restricties aan die extra verdiensten zijn gebonden.

Henk Hagoort, voorzitter van de NPO, stelde onlangs een soortgelijke constructie voor. Alleen lag zijn plafond op 240.000 euro. Veel kamerleden vonden dit een verkeerd signaal.

Het invoeren van een maximum salaris betekent waarschijnlijk dat veel presentatoren een andere samenwerking aangaan met hun omroep. Ze kunnen zich bijvoorbeeld niet meer op de loonlijst laten zetten maar zichzelf uitverhuren per project of als BV’tje. Op die manier omzeilen ze de Balkenende-norm en een vermelding in het jaarverslag. In werkelijkheid kunnen ze dan (fors) meer verdienen. De hele maatregel zal de transparantie dus niet ten goede komen…

Zie ook:
- Hagoort wil salaris presentator aftoppen op 240.000 euro
- Hagoort heeft na zomer beloningscode presentatoren
- Daar gaan we weer: ‘Vangen bij de Vara’
- Patrick Lodiers weer onder vuur om verdiensten

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Plasterk heeft plafond voor presentatoren Publieke Omroep

  1. Pingback: Wie worden die vijf grootverdieners bij de Publieke Omroep? | Zappen

  2. Pingback: Plafond salaris tv-presentator nog onderwerp van discussie in Den Haag | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>