Wie worden die vijf grootverdieners bij de Publieke Omroep?

Minister Plasterk gooit de knuppel in het hoenderhok. Hij wil een plafond instellen van 180.000 euro salaris bij  bestuurders en presentatoren van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Alleen wanneer iemand over een uniek talent beschikt en een hele zender draagt, mag daarbij naar boven worden afgeweken. Dat zou om maximaal vijf personen mogen gaan, te beslissen door de Raad van Bestuur. De strijd in Hilversum is dus losgebarsten: welke vijf presentatoren zijn zo uniek waardoor een hoger salaris bij hen is gerechtvaardigd?

Tja, dat is nog even een lastig vraagstuk. Ik denk dat ik zou gaan voor Matthijs van Nieuwkerk, Paul de Leeuw, Giel Beelen, Jeroen Pauw en Sophie Hilbrand. Hoewel dat een bijna paradoxale opsomming is, aangezien er drie bij de Vara zitten. Hoe kunnen drie Vara-gezichten zo uniek zijn dat ze één net of omroep dragen? Dat doen ze dan toch met z’n drieën?

Ik denk dat we het allemaal eens zijn over het multitalent Paul de Leeuw. En ook Matthijs van Nieuwkerk zal na De Zomer Draait Door weer extra gewaardeerd worden om zijn ogenschijnlijk losse manier van presenteren. Giel Beelen zorgt voor vertier in de ochtend met veel bereik, bovendien werkt hij zich een slag in de rondte voor televisie met toch wel onderscheidende kwaliteiten.

Jeroen Pauw buffelt ook al zo enorm door, brengt eveneens een enorme lading kwaliteit met zich mee en is misschien wel de beste interviewer op de Nederlandse televisie.

Tot slot Sophie Hilbrand, één van de grootste talenten die zichzelf nog volop ontwikkelt. Ik denk dat het zonde is als zij naar een commerciële partij gaat, echt een gemis voor de NPO. Zij laat zich van zo veel verschillende kanten zien op televisie en lijkt alleen maar beter te worden.

Maarja. Ik denk dat Felix Meurders, Ivo Niehe, Antoinette Hertsenberg, Mart Smeets, Paul Witteman, Patrick Lodiers, Yvon Jaspers, Anita Witzier, Frits Sissing, Sipke-Jan Bousema, Jack van Gelder en velen anderen zichzelf ook erg goed vinden (dat zijn ze vaak ook) en daarom ook best aanspraak willen maken op een plekje bij de vijf grootverdieners.

Dat kan nog een interessante discussie opleveren!

Zie ook:
- Plasterk heeft plafond voor presentatoren Publieke Omroep
- Hagoort wil salaris presentator aftoppen op 240.000 euro
- Hagoort heeft na zomer beloningscode presentatoren
- Daar gaan we weer: ‘Vangen bij de Vara’

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Wie worden die vijf grootverdieners bij de Publieke Omroep?

  1. l clappers

    warom moeten die allemaal zoveel verdiennen is hondertduizend niet genoeg het is toch hun werk zo horen ze ook bij de grajersvelekeer meer dan de a o w boven de hondertduizend 70 procent belasting betalen dan piepen ze wel anders

      /   Reply  / 
  2. Valentein

    Dat wordt uitkijken naar de eerstvolgende overstap naar de commerciëlen … En er zullen er nog velen volgen … Caroline Tensen toch weer naar RTL?

      /   Reply  / 
  3. samantha

    1.paul de leeuw
    2.sipke jan
    3.Giel Beelen
    4.Sophie Hilbrand
    en 5.Matthijs van Nieuwkerk

    xx

      /   Reply  / 
  4. paul

    Bestaande contracten zullen niet worden opengebroken, dus ook de Cheques van Gelder en Yvon Jaspers van deze wereld zullen gewoon blijven cashen. Bovendien las ik op de site van Quote dat Plasterk de bv-route niet heeft geblokkeerd, dus met de sterren hoeven we geen medelijden te hebben. Typische schijnoplossing weer…

      /   Reply  / 
  5. iFreek

    Ik zou bij die andere presentatoren ook wel eens de namen van de omroepen willen zien, voor de beeldvorming.

    Oh, en waarom Sophie? Ik vind dat een omroeper best iets langer mee moet gaan om bij de grootverdieners te komen.

    De (on)vervangbaarheid is misschien wel de belangrijkste factor. Paul de Leeuw is in dat opzicht de nummer 1.

    Verder lijkt het me aardig om in dit artikel feiten over kijkcijfers te zien en de vraag hoe ze scoren als ze iets anders dan hun eigen favoriete programma presenteren.

    Ook is de vraag of ze bij de commercielen de bak kunnen wel relevant. Echte journalisten gaan toch niet bij de Publieke Omroep weg.

      /   Reply  / 
  6. ano

    precies! Waarom Giel Beelen en Sophie Hilbrand? Die zijn nog jong en qua televisie echt nog geen ervaren rotten. Dan lijkt me de Balkenende norm of minder prima passend!

    Bij de commercielen zitten echt geen 40 presentatoren boven die norm. Dat zijn er een stuk minder. En ook de grote namen moeten door deze kredietcrisis nog wat extra omlaag bij de verlenging van hun contract.

    De opmerking: dan gaan ze maar naar de commercielen slaat dus ook nergens op in deze tijd

      /   Reply  / 
  7. ben

    Jammer dat Plasterk niet echt diep wilde ingrijpen. De uitzonderingspositie voor vijf ‘toptalenten’ dient geen enkel doel. Wie meer wil verdienen dan de Balkenendenorm, moet maar solliciteren bij de commerciëlen. Komen ze daar niet tot hun recht? Niet waarschijnlijk. Wie de grootste gemene deler bedient, komt altijd wel bij de commerciëlen tot z’n recht. Dag, Paul de Leeuw. Dag, Matthijs van Nieuwkerk. Willen ze niet? Jammer, maar dan zullen ze toch echt in salaris moeten teruggaan. Willen ze ook dat niet? Ook niet erg. Stort daardoor een zender in? Heel mooi. Drie publieke zenders zijn er twee te veel. Plasterk, pak nou eens door, man!

      /   Reply  / 
  8. Pingback: Plafond salaris tv-presentator nog onderwerp van discussie in Den Haag | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>