The Voice of Holland; ik ben fan, jullie na vanavond ook

RTL 4 begon dit seizoen al aan twee min of meer nieuwe talentenjachten (Holland’s Got Talent en My Name Is…) maar pas echt gloednieuw is The Voice of Holland, afkomstig van John de Mols productiehuis Talpa. ‘Hoe nieuw of onderscheidend kan een talentenjacht nog zijn?’, denken velen.

Wel, op basis van de uitzending die ik afgelopen dinsdag op de perspresentatie zag kan ik melden: heel onderscheidend. Ik weet dat ik in februari nog diep onder de indruk was van de eerste aflevering van X Factor 2010, maar deze aflevering van The Voice of Holland gaat daar zwaar overheen. De mooiste/beste/leukste eerste aflevering van een auditieshow die ik ooit zag.

The Voice of Holland
Het verhaal van The Voice of Holland in een notendop: kandidaten die overduidelijk zangtalent hebben (beoordeeld door een pre-jury) doen blind auditie voor vier coaches (Angela Groothuizen, VanVelzen, Jeroen van der Boom en Nick & Simon) die het optreden dus beoordelen op wat ze horen. Wil een coach met de kandidaat in zee, dan drukt hij/zij op de knop en draait een stoel zich om en ziet de coach het totaalpakket. Wanneer meerdere coaches toehappen, mag de kandidaat zijn coach uitkiezen. De coaches gaan vervolgens met hun talenten aan de slag, om uiteindelijk via liveshows (met duo-optredens!) de kijker te laten bepalen wie nu hèt grootste talent is.

Vooraf had ik twee bedenkingen. 1) Kan Talpa wel een talentenjacht produceren, aangezien zij dit nooit eerder deed? 2) Hoe boeiend zijn die blinde audities nu helemaal?

Kwaliteit
Om met het eerste te beginnen: een volmondig ja. De montage tussen kandidaat, ‘het verhaal van de kandidaat’, de aanhang die meekijkt en de coaches is prachtig gemaakt. Sowieso is de eerste auditie meteen met een 4-koppige band, wat een uiterst rijk optreden geeft. De kwaliteit spat er van af. Sowieso kom je op de aftiteling veel namen tegen van mensen die eerder al X Factor of Idols maakten, Talpa heeft dus de nodige ervaring in huis gehaald voor deze show.

Blinde auditie werkt
Maar die blinde audities zou ik toch wel de grootste vondst willen noemen. Niet alleen omdat het heel eerlijk is, maar vooral omdat het geweldige televisie oplevert. De strijd tussen de coaches is namelijk meteen duidelijk! Het ‘jureren’ wordt een soort pokeren; geef je meteen prijs dat je iemand te gek vindt – en geef je daarmee dus een troef uit handen? Of moet je juist heel snel drukken om de auditant voor je te winnen als die keuze heeft? En als je stoel dan omdraait en een kandidaat blijkt toch onverhoopt een kat-in-de-zak, word je dan overdreven enthousiast om andere coaches ook te laten drukken en zo een kandidaat maar te lozen? Of juist een sikkeneurig gezicht opzetten om de verleiding om te drukken bij de concullega’s weg te nemen?

Leuke coaches
John de Mol heeft al iets gezegd over de coaches, die stuk voor stuk hun nek uitsteken met dit project. Zij staan straks met weinig ervaren mensen op het podium en kunnen dus een lelijke uitglijder maken. Of tijdens het hele proces van trainen en opleiden blijken ze niet zo deskundig als de leek misschien denkt. Maar jongens, wat zijn ze bijna allemaal ontzettend leuk in dit programma? Van Nick & Simon wist ik al dat ze veel interactie en humor met elkaar hebben, wat prima tot uiting komt in The Voice of Holland. Maar ook VanVelzen lijkt een geboren tv-maker.

Verder is het niveau van de kandidaten best wel hoog, al kan die indruk ook opdoemen door de zo volledige auditie met liveband. Hoe dan ook heb ik hier mensen zien auditeren en weer zien afdruipen die in menig ander talentenjacht wèl een ronde verder zouden zijn gekomen.

De winnaar van The Voice

Ook ben ik van mening de grote winnaar van The Voice of Holland al gezien te hebben in deze eerste aflevering – ik twijfel er zelfs niet aan. Voor jullie fun zal ik geen naam noemen, maar het is de jongen die Use Somebody zingt in de uitvoering van Laura Jansen. Elk van de coaches drukt voor deze jongen, die in de uitzending uiteindelijk binnen 2 minuten zijn keuze maakt. In werkelijkheid heeft het smeken van de coaches en de twijfel bij de kandidaat een half uur in beslag genomen. En balen drie coaches enorm dat deze man niet in hun team zit.

Twitter
RTL en Talpa hebben verder Vodafone weten te verbinden aan deze dure productie. De telecomgigant is nadrukkelijk aanwezig maar telkens wel logisch of zelfs smaakvol verpakt. Vodafone wil vooral de beleving via social media vergroten – iets wat je tegenwoordig toch doet via je telefoon – en dus is dit het eerste grote amusementsprogramma dat vol inzet op diensten als twitter. De officiële hashtag is #tvoh maar vergeet natuurlijk ook niet om #zappen toe te voegen in je bevindingen om je bericht ook live op deze site te laten verschijnen.

Houdbaarheid genre auditieshow
Met nu acht jaar auditieshows in Nederland duiken er geregeld berichten op over de houdbaarheid van het genre. Ik las een televisiewetenschapper die tegen ANP vertelde dat The Voice of Holland zou stranden op zo’n 700 tot 800 duizend kijkers. John de Mol is tevreden bij 1,2 miljoen kijkers. Ik denk dat The Voice of Holland moeiteloos de score van Holland’s Got Talent overneemt, 1,5 miljoen kijkers moet makkelijk te halen zijn maar die grens van 2 miljoen zal spoedig worden doorbroken. The Voice of Holland is één van de mooiste talentenjachten om te zien, waarin het draait om waar het eigenlijk altijd zou moeten gaan: plezier in het zingen en kwaliteit. Ik ben fan. Jullie na vanavond ook.

Komende week op deze blog een video-item met de coaches die vertellen over The Voice of Holland.

The Voice of Holland, 20.30 uur, RTL 4

Zie ook:
- Hèt talent uit The Voice of Holland: Ben Saunders
- John de Mol complimenteert Nick & Simon; Hij wordt wakker
- Galjaard keek eerste aflevering The Voice of Holland 8 keer
- John de Mol rekent op 1,2 miljoen kijkers voor The Voice
- NLpop: John de Mol: Nick & Simon dè ontdekking bij The Voice
- John de Mol: Kijker wordt uit stoel geblazen door The Voice
- Interviews Angela + Nick & Simon over The Voice of Holland

34 Reacties // Reageer

34 thoughts on “The Voice of Holland; ik ben fan, jullie na vanavond ook

  1. sleurhutje

    Zelfs Herman weet rtl te hypen

      /   Reply  / 
  2. Daan

    Hoewel ik eigenlijk talentenjachtmoe ben, ga ik na bovenstaande verhaal toch vanavond maar even kijken. Leuk enthousiast stuk.

      /   Reply  / 
  3. drama queen

    Ik ga kijken vanavond, de verwachtingen zijn hoog!

      /   Reply  / 
  4. P@trick

    Vanavond MM in DWDD tegenover Nick & simon en angela Groothuizen, dat zal hij niet leuk vinden om reclame te moeten maken voor de concurrent:)))

      /   Reply  / 
  5. Postduif

    Al een tijd klaar met de talentenjachten. Misschien vanavond even langs zappen, maar er echt voor zitten? Nee dank je.

      /   Reply  / 
  6. edward

    ik wel altijd leukk

      /   Reply  / 
  7. Lina

    DIt zou echt een wereldwijdsuccesformat kunnen zijn!

      /   Reply  / 
  8. Van de zijlijn

    1e 2,0 m
    2e 2,2 m
    3e 2,4 m
    En dan gaat het richting 2,6 met enkele uitschieters naar boven.

      /   Reply  / 
  9. IQ

    Dus we krijgen een soort Junior Songfetival, maar dan met volwassenen (laten we dat laatste maar hopen)

      /   Reply  / 
  10. Junior

    “doen blind auditie voor vier coaches (Angela Groothuizen, VanVelzen, Jeroen van der Boom en VanVelzen)”

    Heeft Roel soms een tweelingbroer/zus?

      /   Reply  / 
  11. Anne

    Wat een leuk enthousiast stuk! Als ik niet al wist wat voor geweldige show het was, had dit me zeker overtuigd!
    -Ik heb veel van de audities bijgewoond-
    Het is zo leuk om te zien hoe hoog de kwaliteit is en hoe de coaches de kandidaten over proberen te halen om in hén team te komen!
    Zeker een aanrader!

      /   Reply  / 
  12. Martijn

    Denk dat ik al weet wie je bedoeld Herman. Is vast degene die ook voorbij komt in de promo´s

      /   Reply  / 
  13. Jeffrey

    “kandidaten die overduidelijk zangtalent hebben (beoordeeld door een pre-jury) doen blind auditie voor vier coaches [...] die het optreden dus beoordelen op wat ze horen.”

    Er staat nu dat de kandidaten blind zijn en auditie gaan doen :P Snap wat je bedoelt, maar het staat er raar.

    Eerder heette dit programma toch nog gewoon ‘The Voice’? Waarom is daar nu ‘ of Holland’ aan toegevoegd? Is dat voor de eventuele internationalisering?

    Valt me wel op dat RTL dit heel erg heeft gehypet, misschien wel net zoveel als SBS doet.

      /   Reply  / 
  14. KraKra the voice is over

    Het zit ‘m niet in het uiterlijk van een zingend artiest.
    Vele artiesten hebben het uiterlijk van een fotomodel nadat deze is gefotoshopt, maar hebben wel een stem als een schorre spreeuw.
    usan Boyle en Paul Pots zijn niet bepaald badpakmodellen, maar hebben wel een goede zangstem. Natuurlijk zijn er wel echt mooie mensen met geweldige stemmen, maar die worden vaak over het hoofd gezien; en dat is letterlijk bedoeld. Zo is er een dame met een engelenuiterlijk en dito stem die als een van de grootste sterren ter wereld wordt beschouwd, en dus ook echt wereldberoemd is. Van Europa tot Amerika en van Canada tot Asië incl China. Een wereldster die op haar 7e al miljoenaire was en de hele wereld over reisde om schows of interviews te geven. Deze ster kijk je dus zo letterlijk over het hoofd. De jury zag haar eerst niet staan, maar toen ze even later achter de zangmicrofoon keken, ontdekte ze haar. want zij was slechts een meter hoog toen ze ontdekt werd. En nu 3 jaar later kijk je haar nog steeds over het hoofd met haar 120 cm (plus compleet gebit) Maar zo klein als ze was / is schopt ze wel Madonna, Michael Jackson, Coldplay en alle anderen die op 1 stonden van deze hitladder af naar beneden. Een klein meisje maar een ozo grote ster die over alle anderen uitkijkt.
    Deze grote kleine wereldster is niemand minder dan The World Princes of Voice de nu 9-jarige Connie Talbot.

      /   Reply  / 
    1. wanda

      dorpsgek!

        /   Reply  / 
      1. KraKra the voice is over

        Wanda, jij moet wel een heel minderwaardig persoon zijn om je eigen naam met een kleine beginletter te schrijven.
        Maar hoe serieus moet je iemand nemen die zelfs het begin van een zin zonder hoofdletter begint?
        Ik denk dat je dit dus niet erg serieus kunt nemen; eerder zielig.
        Kennelijk hoort ze niet anders van de mensen achter haar!
        Zielepoot!

          /   Reply  / 
        1. Scotty

          Ik ken die hele Wanda niet maar het feit dat jij je mening baseert op het wel of niet aanwezig zijn van een hoofdletter zegt genoeg over jouw.
          En ik ben dat geplug van jouw ook meer dan zat,niemand intereseert zich voor dat kind die zoetsappig zingt en wiens imago alleen gebaseerd is op schattig zijn.
          Oh en voordat je mij op mijn spelfouten wijst mijn naam zegt het al mijn naam is Scotty ik kom oorspronkelijk uit Liverpool en woon 7 jaar in Nederland.
          Mensen zielepoot noemen omdat ze niet goed in taal zijn maakt van jouw pas echt een zielepoot.

            /   Reply  / 
          1. wanda

            Dank je Scotty niet iedereen is goed in taal

              /  
          2. wanda

            Scotty, ik bedoelde eigenlijk dat ik jou ook een dorpsgek vind

              /  
          3. wanda

            iemand neemt zomaar mijn naam over?ik heb dat niet geschreven hoor

              /  
          4. Scotty

            KraKra tijd voor een inrichting en daarmee reageer ik hier niet verder meer op,blijkbaar kan je niet tegen kritiek

              /  
          5. IQ

            Scotty: wat ben jij een achterlijke randdebiel

              /  
          6. Tim

            Aparte discussie gaande hier.
            Ik kies natuurlijk partij voor Scotty want KraKra is bloediritant met haar gezeur over Connie Talbott ,en ik zie ook wel dat zij zich 1 keer voor doet al die Wanda.
            Wanda gebruikt namelijk geen enkele komma in haar zinnen.
            Oh IQ of moet ik KraKra zeggen want Scotty zei niks verkeerds om voor randdebiel te worden uitgemaakt.
            Oke die opmerking van die inrichting was niet sjiek maar KraKra met haar geplug en haar naadoenerij van Wanda maakt ook geen heldere indruk.
            Stop met dit kinderachtige gedoe.

              /  
          7. Anoniem

            ZIJN WE HIER NU KLAAR MEE?
            MOOI,PUNT ERACHTER!

              /  
        2. IQ

          Ja Anoniem de schizofrene dorpsidioten en zielepootroepers met narcistische aanleg moeten eens stoppen met KraKra continu te beledigen. Maar hoe genees je mensen met achtervolgingswaanzin?

            /   Reply  / 
      2. Rein

        Mensen, negeer dat KraKra-geval toch gewoon, dan is het zo afgelopen. Het zoekt alleen maar aandacht, dus vooral niet geven zou ik zo zeggen.

          /   Reply  / 
        1. Rich

          Waarom ben je zelf dan niet begonnen met negeren?

            /   Reply  / 
  15. Martijn

    WAUW, wat is dit een geweldig programma! Martijn doet het ook briljant!

      /   Reply  / 
  16. Martijn

    Snap ineens helemaal waarom Erland deze uitzending 8 keer heeft bekeken :)

      /   Reply  / 
  17. Sven van der Mann

    Wat een goed programma. Heb eigenlijk geen woorden voor. Alles duidt op liefde voor talent, om talent verder te brengen. En eigenlijk alleen maar goede deelnemers. Ja, dit is gewoon de koning onder de talentenjachten. Nick & Simon en Roel VanVelzen hebben ook een diepe indruk op me achtergelaten. Echt een vondst.

      /   Reply  / 
  18. Mara

    Eindelijk een echte talentenshow. Tussendoor zapte ik wel eens naar popstars om vervolgens na het gekraai van de ‘talenten’ bij popstars weer bij te komen met de echte talenten bij The Voice. Tuurlijk is dit verschil er natuurlijk omdat The Voice met getrainde en ervaren artiesten te maken heeft, maar ik ben die afzeikrace van popstars etc meer dan zat!

    Niks overdreven na al die weken perscircus om het programma heen, ik ben echt een fan!!! (vooral van de eerste, Anna was het toch?)

      /   Reply  / 
  19. Wouter

    Ik heb sinds Idols 1 eigenlijk geen talentenjacht meer gezien, maar ben na alle publiciteit en goede verhalen toch stiekem eens gaan kijken. En ik vond het echt goed! Wel jammer dat het zo lang duurt, twee uur vind ik wat lang voor een tv-programma.

      /   Reply  / 
  20. Martin

    Geweldig! Nick & Simon en VanVelzen zijn geweldig. Jeroen van der Boem is toch een stuk minder, maar vooruit. En het doorlaten van de tweeling is ook niet heel erg slim van Angela, maar verder echt ge-wel-dig!

      /   Reply  / 
  21. edward

    het was idd erg geweldige programma. en ik moet je gelijk geven over jeroen van derboom vond ik idd ook wat minder

      /   Reply  / 
  22. Pingback: Hèt talent uit The Voice of Holland: Ben Saunders | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>