Albert Verlinde: Rel rond Eva Jinek betekent oorlog

Schermafbeelding 2013-05-24 om 23.26.27Het is goed mis bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Showbizzdeskundige Albert Verlinde spreekt zelfs van een oorlog, nu de verschillende omroepen over elkaar heen vallen om het tijdslot van WNL op Zondag en De Wereld Draait Door op Nederland 1. WNL lijkt de verliezer te worden in een sterk staaltje omroeppolitiek.

Hoe zit het ook alweer? Eva Jinek vertrekt bij WNL, maar zou nog vijf zondagen langs haar talkshow maken. WNL heeft echter opvolgers gevonden en kiest ervoor daar zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan, om te bewijzen dat ze het tijdslot op zondagochtend ook met een ander poppetje kunnen vullen. Dit omdat de KRO de zendtijd wil inpikken met Eva Jinek, nu een dagelijkse talkshow op Nederland 2 op de lange baan is geschoven.

“Ik heb maar één belang en dat is een zo mooi mogelijke programmering maken voor de kijker”, vertelt Gerard Timmer, televisiedirecteur bij de NPO. “Wat er aan de achterkant speelt aan omroeppolitiek is daarbij niet van betekenis.”

Timmer lijkt not amused van de actie van WNL. “Als een omroep besluit een programmavoorstel te wijzigen of om er een andere presentator op te zetten, dan ontstaat er een nieuwe situatie. De overeenkomst die we hebben gaat op dat moment van tafel. Ik moet dat slot dan eigenlijk weer voor alle omroepen openstellen”, zegt hij. “WNL wijzigt de programmanaam, het programma, andere presentatoren… Tot op heden heeft WNL de pers heel goed weten te vinden, schijnbaar hebben ze het telefoonnummer van de NPO niet gevonden.”

Dat is toch opmerkelijk, want toen De Wereld Leert Door opeens niet meer door Matthijs van Nieuwkerk werd gepresenteerd, hoorde je de NPO nergens over. Hetzelfde bij EO’s De Pelgrimscode, dat één seizoen zelfs door drie presentatoren werd gemaakt.

Albert Verlinde omschrijft de woorden van Timmer als ‘heel fel’. “Ik ken Gerard als een heel redelijke man. Als hij dit zo zegt, dan gaat het echt mis. Hij heeft natuurlijk hoog ingezet met DWDD om 19.00 uur op Nederland 1. Ik heb de afgelopen tijd bij veel omroepen gezeten, zij zeggen echt dat de verhuizing er doorheen is gedrukt. Daar gingen ze mee akkoord op voorwaarde dat ze ook wat kregen.”

Hij vervolgt: “Gerard Timmer heeft heel lang alle kikkers in de emmer weten te houden, maar nu beginnen ze er één voor één uit te springen. Als KRO-NCRV die talkshow niet krijgt, gaan ze niet akkoord. Gerard wil Nederland 1 heel sterk maken. Als WNL op zondagochtend gekilld moet worden, dan is het niet anders.”

Zie ook:
- Bert van der Veer vertrekt met Eva Jinek bij WNL
- ‘KRONCRV dreigt verhuizing DWDD te blokkeren’
- Eva Jinek: Besluit WNL raakt mij persoonlijk
- WNL haalt Eva Jinek van zondagochtend

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Albert Verlinde: Rel rond Eva Jinek betekent oorlog

  1. Kirth Gersen

    Dus Timmer is boos omdat de omroep hem niet met de hoed in de hand om toestemming gesmeekt hebben.

      /   Reply  / 
  2. baass

    Valt wel mee Albertje , tenminste niet zo erg als de commercielen over elkaar buitelen want dat is meer straatvechten.

      /   Reply  / 
  3. Els64

    Eva weg op zondagmorgen = kijkcijfers weg op zondagmorgen. Let maar op!

      /   Reply  / 
  4. Jordy

    Ik heb dat ‘alleenrecht’ van één zender-coördinator, een televisie-directeur die bepaalt wat er op televisie komt en wat niet, nooit echt zo begrepen. Dit is precies de reden waarom, omdat als het eenmaal misgaat, het ook goed misgaat.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>