Topman: SBS volkse zender, maar breder

SBS wordt al jaren achtervolgd door het imago campingzender. Bij SBS zijn ze het nooit met die beeldvorming eens geweest, maar volgens topman Eric van Stade gaat het nu helemaal niet meer op. De afgelopen twee jaar hebben de drie zenders van SBS Broadcasting een upgrade gehad. "Ja, we blijven nog steeds een volkse zender, maar we pakken nu een breder deel van het volk", zegt hij in Adformatie. "We hadden de onderlaag en hebben nu ook de bovenlaag erbij. Daarmee ontgroei je ook bepaalde programma's, en dus ook presentatoren."

Wat is er dan precies veranderd? "Veronica was lange tijd uitsluitend een mannenzender. Daarmee sluit je je af voor een hele groep kijkers. Dus zijn we ons ook gaan richten op vrouwen, maar wel andere vrouwen dan de Net 5-vrouwen", aldus Van Stade in het vakblad. Het gaat daarmee om jongere vrouwen. "Pakweg 13 tot 35 jaar, die op zoek zijn naar relaties, zekerheid, huisje-boompje-beestje."

Bij SBS 6 is de upgrade deels in de vormgeving verwerkt, die 'een stuk vriendelijker' is geworden. "Verder zijn we begonnen met breed amusement neer te zetten op de zender. Na de vrijdag krijgt ook de zaterdag een breed amusementsprogramma. Met het hele gezin kijken. Dat doe ik thuis ook", aldus Van Stade. En inderdaad, in de spotjes wordt Het Beste Idee van Nederland met bijna 800.000 kijkers aangeprezen als 'dè kijkcijferhit van de zaterdag'.

Blijft Net 5 over. Die zender staat bij velen nog te boek als vrouwenzender, terwijl SBS juist daar ook de mannen probeert te lokken. Dat is deels gedaan door de dinsdagavond serieavond uit te smeren over de hele werkweek. Evengoed was Net 5 altijd de zender die het relatief gezien het beste deed van SBS Broadcasting. "RTL doet nu een poging dat te kopiëren, ja. Maar het bewijs van succes voor mij is dat SBS in navolging van Net 5 ook in België en Denemarken is gestart. (…) De grens ligt maximaal ergens ronde de 10% groei."

Afijn, Adformatie gaf Van Stade dus alle ruimte om zijn promopraatje te laten doen en de zenders in een goed daglicht te zetten. Helemaal ongegrond is dat niet. Ik blijf erbij dat SBS 6 het komende tv-seizoen tot de winnaars gaat behoren. Het amusement in het weekend slaat goed aan en RTL 4 laat steken vallen met een veranderende (zwalkende?) programmering, zoals ik hier maandag al schreef. Het belooft een spannend tv-seizoen te worden.

Zie ook:
- SBS-topman: Gouden Kooi is onbetaalbaar
- Wat een fratsen! SBS maakt eigen Het Spijt Me / Familiediner
- Het nieuwe tv-seizoen: de glazen bol
- SBS pompt meer geld in zelfde marktaandeel
- SBS6.nl ook te bezoeken via campingzender.nl

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Topman: SBS volkse zender, maar breder

  1. Henk

    …maar wat is het dan wel?

      /   Reply  / 
  2. Frans

    In het begin leek het erop dat Net5 beter om ging met het uitzenden van series, helaas gaat die vlieger overduidelijk niet meer op.
    SBS6 blijft bij mij een campingzender, trouwens hoe kan dat ook anders met Piet Paulusma ! ;-)
    Veronica heeft soms leuke programma’s, maar herhaalt ook vaak en heeft, volgens mij, de langste programma-onderbrekingen op aarde. Soms denk je “was het nou al afgelopen?”, anderszins plakken ze series naadloos aanelkaar.

    BBC doet het toch echt beter. 8-P

      /   Reply  / 
  3. Chiel

    Q: anderszins plakken ze series naadloos aanelkaar.

    Ja! Zo kijk je southpark, en dan zit je in The Simpsons… Oké, iedereen merkt dat, maar bij andere series of films kan ik me best voorstellen dat mensen het verwarrend vinden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>