GTST dumpt Dorothea omdat ze te oud is

Trommel de soapfans maar op en haal de petitieblokken maar tevoorschijn. Eén van de populairste karakters uit Goede Tijden Slechte Tijden moet het fictieve soapdorp Meerdijk namelijk verlaten. Het gaat om Dorothea Grantsaan, gespeeld door Chris Comvalius. In het nieuwe seizoen is Dorothea nog maar een paar weken te zien, daarna valt het doek. Het is niet de beslissing van de actrice zelf. "Die kwam van hogerhand. Ze willen verjongen en ik ben de oudste", zegt de 60-jarige Comvalius in het AT 5-programma De Zwoele Stad.

Chris Comvalius is 4,5 jaar terug benaderd voor een gastrol en hapte toe. Haar karakter sloeg zo goed aan, dat ze al snel werd teruggevraagd voor een vaste rol in GTST. Daar komt nu dus een einde aan. "Ik houd daar een gemengd gevoel aan over. Ik heb een leuke tijd gehad, heb er fijn gewerkt en heb er goede vrienden aan over gehouden, iets dat niet vaak voorkomt in dit wereldje. Als het aan mij had gelegen, was ik in de serie gebleven."

Maar Comvalius heeft ook kritiek. "Als soapacteur ben je uitvoerder. Je krijgt je tekst en daar moet je het mee doen. Ik heb heel vaak gedacht: je hebt een zwarte vrouw, doe daar dan ook iets mee. Het is jammer, Goede Tijden is zo diep geworteld in de samenleving, maar het is er geen afspiegeling van. Terwijl zoveel niet-witte Nederlanders zo blij zijn met mijn personage."

Wat vind ik dit een domme beslissing van de makers. Goed, Dorothea is een bemoeizuchtig karakter, maar je vind haar wel ontzettend lief en ze is heel gevat en humoristisch. Volgens mij zijn er nog genoeg boeiende verhaallijnen voor haar te verzinnen. En dan haal je zo'n anker uit je serie.

Als die verjonging betekent, dat er nog meer geneuzel over puberale romances en schooltentamens komen, weet ik niet of ik nog wel blijf kijken. Ben ook erg benieuwd wat die verjongingsdrift gaat betekenen voor ankers als Laura Selmhorst, Jef Alberts en Barbara Fischer.

Aflevering De Zwoele Stad bekijken

Zie ook:
- Onzekere tijden bij en na cliffhanger GTST
- GTST-acteur Wilbert Gieske geeft RTL er van langs
- GTST: Dorothea is haar helderziendheid kwijt

36 Reacties // Reageer

36 thoughts on “GTST dumpt Dorothea omdat ze te oud is

  1. Joop

    Zonde, jammer.

    Waarschijnlijk komen Jef en Barbara nu bij elkaar.

      /   Reply  / 
  2. Vera

    Ik ben al lang afgehaakt. Maar jammer dat ze weg moet; ik vond haar altijd wel een sterk personage.

      /   Reply  / 
  3. Mart

    Wat zijn dat voor gekken bij rtl, ze gaan zich steeds meer met de serie bemoeien terwijl ze dat juist aan de makers over moeten laten. Sybrand is zeker ook vervangen omdat hij te oud was.wie volgen er nog alle GTST acteurs van boven de 40, robert ten brink, linda zeg het maar…

      /   Reply  / 
  4. Mart

    Ook al ron brandsteder die te oud was, wat maakt leeftijd nou uit als je goed bent dan kijkt ook de doelgroep 20-49 hoor. Ze denken zeker dat dat het probleem is dat ze steeds slechtere kijkcijfers halen, maar dat ligt voornamelijk aan de kwaliteit van de programma’s Mijn man kan niet dansen,de gemene deler en ga zo maar door, straks ook nog help mijn man heeft een hobby. nou daar zitten we op te wachten(niet dus)

      /   Reply  / 
  5. lizz

    WAT EEN ONZIN!!!!! nog even doorgaan en helemaal niemand kijkt er meer naar. gtst draait JUIST om de oude personages en niet om ene noud en vicky. de oude personages hebben gtst gemaakt tot wat het is en doen dat nog steeds. Want laten we eerlijk zijn, de soap bestaat al 15 jaar of nog langer en heeft dus meer oudere fans die zich vertrouwd voelen met gtst dankzij personages als robert, barbara en laura. als dit zo dorgaat geef ik er echt geen moer om als gtst definitief gaat stoppen. ik als 18 jarige kijk zelf niet eens om noud en vicky of fos. 5 jaar geleden keek ik voor het eerst en toen bleef ik kijken danzkij de oudere personages en dat doe ik nog steeds en velen doen hetzelfde.
    dus ik zou niet evrrast zijn als gtst na een aantal seizoenen stopt en eigenlijk maakt het me dan ook niet veel uit, als de makers zelf al niet meer snappen waar hun soap om draait, kan ik het al helemaal niet snappen.

      /   Reply  / 
  6. WJ

    Dom hoor, om het kleurrijkste personage (en één van mijn favorieten) opzij te schuiven.
    RTL moet echt uitkijken met die hysterische en ongecontroleerde verjongingsdrift. Straks huppelen er alleen nog maar maagdelijk witte en matig acterende pubertjes rond in GTST, en haken alle kijkers die de 20 gepasseerd zijn en masse af… Zo wordt je natuurlijk nooit een echte ‘familiezender’.

      /   Reply  / 
  7. Bart

    Neeeee! Dat kan dus echt niet… jezus christus, wat een überstomme zet!!!
    Nou dan rotten ze maar op, nu kijk ik helemaal nooit meer.

      /   Reply  / 
  8. Mart

    @Lizz:De makers zelf willen deze personages juist behouden, maar rtl bemoeit zich ermee en bepaalt momenteel wie er wel en niet in mogen blijven.

      /   Reply  / 
  9. Flippo

    Dit is echt belachelijk! En wat betekent die verjonging van GTST??? Pfff…

      /   Reply  / 
  10. Mart

    @flippo: dat betekent kijken naar puberende tieners.ze gaan zeker onder de doelgroep zitten en willen vast kijkertjes van 12 tm 16 jaar.

      /   Reply  / 
  11. Dorethea blijf!!

    Ze weten echt niet wat ze willen he.. een paar weken geleden trouwden Jef en Dorethea nogmaals omdat ze nooit meer zonder elkaar kunnen en 2 maand later vertrekt Dorethea alleen? De makers van GTST zijn echt de weg kwijt. Op fansites lees je betere verhaallijnen e.d. dan dat je in de soap ziet…..

    Dorethea moet blijven!!

      /   Reply  / 
  12. Jeroen

    Wat?! Wat belachelijk!! Volgensmij is het probleem van GTST juist dat ze te erg proberen te verjongen! Alle oudere kijkers haken nu af, en de jongeren denk ik ook. En àls er al een oud karakter uit moet, gooi dan Jef eruit! Die wordt veel saaier bevonden heb ik het idee.
    Dit is echt een hele domme keuze van de gtst makers!

      /   Reply  / 
  13. Mart

    Jef, ludo en janine zijn nu juist de enige karakters waardoor ik nog kijk. Maar zou me niks verbazen als ze jef er ook uitgooien en dat hij samen met dorothea meerdijk verlaat. Na robert gaan er denk ik nog vele volgen, misschien wel uit eigen beweging omdat ze het er vast ook niet mee eens zijn wat rtl wil.

      /   Reply  / 
  14. lizz

    o..als dit een zet is van rtl zelf..tjah…ik kijk alleen rtl voor gtst..verder hebben ze niet veel boeiends..alleen maar slappe aftreksels van amerikaanse programmas

      /   Reply  / 
  15. //DESH\\

    Ik ben al een jaar geleden afgehaakt, maar was juis van plan om het de volgende seizoen weer te volgen. Ik weet niet of ik dat nu wel ga doen!

    Ze hadden nooit het huis van Govert Harmsen weg moeten doen, maar die meteen door een andere ‘‘opa’’ laten intrekken!

      /   Reply  / 
  16. vinn

    Dit is echt ongeloofelijk dom, ik ben echt tegen een verjonging! Ik vind juist dat bijv. Noud en Vicky weg moeten uit de serie!!! Maar mischien mag de rest gewoon blijven want ONM had ook een verjonging en die heef de personages: Marnix, Bettina, JP nog en Joyce is er sinds kort zelf uitgestapt, en de toekomst van Anna is nog onzeker

      /   Reply  / 
  17. Yannick

    Die Janine moeten ze eruit schrijven.
    Wat een vreselijk bemoeizuchtig type is dat zeg. Bahbah!

      /   Reply  / 
  18. reader

    Hele domme beslissing , GTST is hard op weg een puberaal soapje te worden waar echt niemand op zit te wachten.
    Was al gedeeltelijk afgehaakt maar nu helemaal.

      /   Reply  / 
    1. luud

      helemaaal mee eens

        /   Reply  / 
  19. wesly

    knettergek zijn ze bij rtl!!

    ik krijg het idee..dat ze echt met de serie willen stoppen..
    en dan is het natuurlijk heel makkelijk de stekker eruit trekken als er geen hond meer kijkt..

    voor goede tijden is dit de zoveelste strop
    dorothea is een uniek personage

      /   Reply  / 
  20. Jeffientje

    Heel erg jammer

      /   Reply  / 
  21. annaasdade

    die janine mag van mij weg !

      /   Reply  / 
  22. Kees

    Nieuwe cursus bij RTL Nederland: hoe jaag ik de laatste kijkers van GTST in zo kort mogelijke tijd weg?? Een aantal cursisten hebben deze cursus blijkbaar met succes gevolgd.

      /   Reply  / 
  23. Gor

    Echt belachelijk!

    Ik vind ook juist dat de oudere personages de serie maken!! En ter compensatie horen er ook jongeren in, maar laat de jongeren toch niet overheersen!!

    en inderdaad wat er al gezegd werd over Ron Brandsteder. Die verjonging toendertijd met het op straat zetten van Ron Brandsteder en henny Huisman was ook echt geen vooruitgang bij RTL. Ik vind het echt vreemd!

      /   Reply  / 
  24. Dorothea blijff!!! :(

    Ze zijn echt gestoord!

    Als ze echt willen dat er bijna niemand meer kijkt moeten ze vooral zo doorgaan!! :@

      /   Reply  / 
  25. movies4u

    willeke Alberti is te oud en ze wouden Wim Zomer terug halen

      /   Reply  / 
  26. Gewoon S

    Waar zijn de makers van GTST in hemelsnaam mee bezig? Een personage is populair, dus haal je het weg en komt er voor de zoveelste keer een slecht acterend jong, blond, nietszeggend karakter in?

    Een samenleving bestaat niet alleen uit jonge mensen! Het toch al ongeloofwaardige karakter wordt alleen maar versterkt.

    Jammer, want Nederland heeft behoefte aan échte televisie.

      /   Reply  / 
  27. Mark

    Waneer zien ze dat verjonging niet altijd extra kijkcijfers oplevert? We hebben al een soap voor de jeugd genaamd ONM

      /   Reply  / 
  28. Linda

    Wat gebeurt hier allemaal, mogen er straks allen nog maar jonge mensen op televisie.
    WAT EEN ONZIN.
    Alle ervaren goeie mensen worden er uiteknikkerd.
    Ik denk niet dat dit bevordelijk voor de kijkcijfers zal zijn, als het straks een soap is met alleen maar jongen mutsen, dan hoef ik het niet meer te zien.

      /   Reply  / 
  29. Melinda

    Wat een onzin!!! Dorothea is juist geweldig! Stelletje idioten daar gaat weer een super personage!

      /   Reply  / 
  30. m

    Ik heb het idee dat Dorethea er gewoon in blijft anders. Ze zou maar een paar weken nog te zien zijn. Ondertussen is het toch al november (en dat noem ik geen paar weken meer ;) ). Ook is ze nog betrokken bij die moord die een ontknoping kent in januari. Dus misschien (hopelijk) blijft ze nog in GTST?

      /   Reply  / 
  31. M.

    Ahh belachelijk gewoon, want denkt GTST wel niet… Zijn er mensen in die echt goed acteren en dan worden ze weggegooid! Dorothea is is van m’n favorieten, en GTST wil er alleen maar van die tieners in :S Echt de domste beslissing in tijden van GTST!!!

      /   Reply  / 
  32. luud

    De beste en de leukste karakters gaan eruit, doreta was een topper! het zal nu niet meer t zelfde zijn! na alle goede krachten eruit zijn, heb ik er geen zin meer in om te kijken! Doratea was voor mij de leukste! Nee lekker dat jonge(slechte grut) laten spelen, waar gaat t naar toe???????!

      /   Reply  / 
  33. Esther

    Ik baal er écht van dat Dorethea uit de serie word gehaald!
    Waarom worden de kijkers zelf niet om een mening gevraagd?
    Jullie hebben het alleen maar over de serie te verjongeren, terwijl dát toch steeds minder kijkers trekt.
    Ik denk dat jullie het momenteel van de (licht) belegen kijkers moeten hebben.
    Nee ik begrijp nu ook wel waarom GTST nu door het oog van de naald is gekropen, als je er zulke goede en mooie mensen uit laat verdwijnen! Ik vind Dorethea een grote TOPPER, en een héél groot verlies voor de serie waar ik altijd graag en trouw naar keek.
    Diep teleur gesteld.

      /   Reply  / 
  34. danielle

    VIND HET ECHT JAMMER DAT ZE WEG GAAT VOND HAAR WEL LACHEN. ZE HEBBEN ER GEEN GOED AAN GEDAAN.
    FOEI FOEI WIE DIE BESLISSING OOK GEMAAKT HEEFT
    IT SUCKS!!!DAG DOORTJE

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>