WK Voetbal kost NOS 2,5 miljoen euro

Met de discussie over de toekomst van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zijn namen en rugnummers steeds belangrijker. De NOS waarschuwde enige tijd terug al dat het uitkleden van de NPO ten koste gaat van sportevenement – ook het eventueel organiseren van wereldkampioenschappen in Nederland – en dus worden die waarschuwingen onderbouwd met cijfers. Het WK Voetbal in Zuid-Afrika, grofweg een maand lang plezier op televisie, kost de NOS niet minder dan 2,5 miljoen euro (excl uitzendrechten Fifa).

Dat bericht Het Parool in zijn mediabijlage. Hoe eerder Nederland wordt uitgeschakeld, hoe lager die kosten overigens zullen uitvallen. “Zodra Oranje uit het toernooi ligt, stopt het WK Journaal en verhuist Studio Sportzomer terug naar Hilversum”, schrijft de krant. “De makers missen volgens presentator Jack van Gelder dan wel de couleur locale, maar de kijker zal er niet veel van merken.”

Johan Derksen vroeg zich vorige week al hardop af waarom de voetbaltalkshow in Zuid-Afrika gemaakt moet worden – inclusief het overvliegen van gasten. Volgens hem had het decor net zo goed ergens op het Hilversume Mediapark opgezet kunnen worden.

2,5 miljoen euro, is dat nu veel geld? Het is 1/300ste van het budget dat jaarlijks naar Hilversum gaat terwijl het evenement ongeveer een maand duurt. In ruil voor de 2,5 miljoen euro verzorgt de NOS dus zo’n 250 uur televisie wat neerkomt op 10.000 euro per uur. Ik kan je vertellen: menig programma is veel duurder om te maken. Veel programma’s zijn ook weer goedkoper. Desondanks had de NOS minder kosten kunnen maken, bijvoorbeeld door de bezetting in Zuid-Afrika kleiner te houden.

Feit is dat met de enorme kijkdichtheid er wel veel advertentiegeld binnenkomt bij Nederland 1, vrijwel zeker meer dan de 2,5 miljoen euro die de NOS kwijt zegt te zijn. Een spotje van 30 seconden in de finale (met Nederland) kost al meer dan 113 duizend euro. In eerdere rondes (met Oranje) bedraagt dit al 75 duizend euro. De adverteerder verzekert zich daarmee wel van een slordige 5 miljoen kijkers.

De NOS waarschuwt ervoor dat het weghalen van sport bij de NPO (zoals in het plan Andere Publieke Omroep) een kaalslag zou betekenen. Voor het voetbal hoeft dat in elk geval niet zo te zijn; de commerciëlen happen maar wat graag toe. Maar ik ben het met de NOS eens dat andere sporten (zwemmen, atletiek, judo) er wel slechter van af zouden komen. Al gooien RTL 7 en Net 5 geregeld de programmering om voor tennis of hockey.

Zie ook:
- Nederland – Japan trok 9,2 miljoen kijkers
- ‘RTL en SBS vinden uitduels Oranje te prijzig’
- Plan alternatieve publieke omroep: nieuws- en cultuurzender
- Spotje in rust WK-finale kost nu al 113.000 euro
- Jack van Gelder tot aan pensioen bij NOS

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “WK Voetbal kost NOS 2,5 miljoen euro

  1. Valpa

    Dat hele omroepsysteem mag van mijn part worden omgegooid naar Brits model.. en noem het dan van mijn part gewoon NOS1, NOS2 en maybe NOS3. Oftewel, de uitzendingen van de huidige NOS hebben altijd voorrang op de rest, want voor nieuws en sport vind ik het heel belangrijk dat er belastinggeld aan wordt afgedragen. Een WK Voetbal hoort gewoon bij de publieke omroep te worden uitgezonden, dat zien we ook wel in de VK, Duitsland en België.

      /   Reply  / 
  2. Martijn

    Hieruit blijkt maar weer hoe aantrekkelijk het voetbal is voor de commercieelen. Kan daar ook prima, aangezien de PO net zoveel reclame toepast tijdens de wedstrijden.

      /   Reply  / 
  3. !#Michael#!

    Ik vraag me dan toch echt oprecht af, zit in die berekening ook de rechten afdracht aan de FIFA??! Of zijn dit enkel en alleen de productie kosten voor 1 maand FIFA WORLDCUP 2010 SOUTH-AFRICA?

      /   Reply  / 
    1. Ed

      Dat is een hele goeie vraag! Maar aan de andere kant worden de inkomsten uit reclame niet meegenomen. Die kun je misschien tegen elkaar wegstrepen… Ik heb een tijd in Engeland gewoond en kan je vertellen dat alle Engelsen jaloers zijn op Nederland waar het voetbal bij de PO zit. Als een Engelsman geen kostbaar betaalpakket heeft moet hij naar de pub om wedstrijden te zien.

        /   Reply  / 
    2. Rick

      Ik denk het laatste. De rechten worden door een of andere Europese club betaalt waar de NOS lid van is. Ik geloof dat daar een miljard euro voor is betaald.

      Zo is het wel moeilijk te achterhalen wat het de NOS dan kost…

        /   Reply  / 
    3. Herman Roggeveen Auteur

      Ik gok alleen de productionele kosten en personeel. Lijkt mij dat de fee voor Fifa hier nog niet in zit.

        /   Reply  / 
  4. iFreek

    Een uitzending vanuit Zuid-Afrika kan nooit goedkoper zijn dan een gemiddelde uitzending in NL. Waarschijnlijk betreft het hier de extra kosten (lokale studio, tickets, hotels). Ik vraag me af of de uitzendrechten hier al bij in zitten.

    Jammer dat de uitzending naar NL verhuist als Oranje uitgeschakeld is. Het blijft een mooi programma…

      /   Reply  / 
  5. Jeroen

    Prima besteed geld. Sport hoort niet bij de commerciëlen. Zij kunnen dat niet uitzenden, dat bewijzen ze al jaar en dag, met uitzondering van Wimbledon, waarbij je óók kan zien dat een zender het op een gegeven moment beu wordt en je maar moet hopen dat een ander in het gat springt.

    En vergelijk voor de grap eens de websites van de Nos (bijna perfect) met die van RTL (onoverzichtelij en weinig toevoegend) en SBS (proest). Nope… bepaalde zaken horen nu eenmaal bij de publieken en WK voetbal + olympische spelen horen daar zeker bij.

      /   Reply  / 
    1. Chuck Bass

      Wat een onzin Eredivisie werd prima gedaan door RTL4.

      Alsof alleen de NOS de know how heeft om verslag te doen van sport.

        /   Reply  / 
  6. Goes

    Ik zou het niet zo erg vinden dat het voetbal naar de commerciëlen zou gaan zij het dat het commentaar daar verschrikkelijk slecht is en ook de presentatoren houden meestal niet over.

      /   Reply  / 
  7. Pingback: WK Voetbal zorgt voor Elfstedenkoorts bij NOS | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>