Makers Toren C houden van pies-, poep- en seksgrappen

Eindelijk, het derde seizoen van Toren C begint! Zelf ben ik groot fan van de satirische sketchshow van de VPRO en daarom deze weken op vrijdag een interview met makers Maike Meijer en Margôt Ros. Vandaag vertellen ze over hoe een seizoen van Toren C tot stand komt.

Want het lijkt zo eenvoudig, acht afleveringen opnemen van Toren C. In werkelijkheid neemt het hele proces ongeveer een jaar in beslag.

Een nieuw seizoen Toren C begint met het schrijven van scenes. Dat doen de twee op een gezamenlijk kantoor in Amsterdam. Maike: “We zijn allebei moeders van twee kinderen en hebben een partner. Het is voor ons een eis geweest dat we wel de kinderen om half vier ‘s middags op kunnen halen. Tot die tijd schrijven we dan, vier dagen per week, en half jaar lang. Daarna volgt het productieproces, waarbij wij eindverantwoordelijk zijn, ook voor het hele financiële plaatje. Het opnemen is uiteindelijk het zwaarste deel, dan ben je 12 uur per dag aan het opnemen. Dan begint de montage. Al met al zijn we een jaar bezig.”

De grap bedenken, hem produceren, opnemen, in de montage talloze keren terugzien… moeten de dames nog lachen als ze een sketch uiteindelijk terugzien op televisie? Margôt: “Toch wel. Er zijn altijd scènes die overeind blijven. In het begin zie je vooral wat er niet is goed gegaan, maar op een gegeven moment neem je toch weer afstand. We zijn dit seizoen ook zo goed gemakeüpt, dan is het echt alsof ik naar twee andere vrouwen zit te kijken.”

Natuurlijk blijft de ene grap meer overeind dan de andere. Margôt: “In een scène heeft die bitch Karin de moeder Els aan de muur gehangen, als straf, omdat ze geen koffie had gemaakt. Vervolgens komt er een hele delegatie Koreanen en Chinezen binnen en moet Els net doen alsof ze er niet is. Het feit dat deze situatie zich voordoet, vind ik zo grappig, daar zal ik altijd om kunnen blijven lachen.”

Toren C speelt zich af in een kantorencomplex met dertien verdiepingen waar eigenlijk alles is te vinden. Een flink aantal grappen zou je als plat kunnen omschrijven, geënt op pies- en poephumor of seksueel geöriënteerd. Margôt: “Wij houden ontzettend van pies-, poep- en seksgrappen. Maar je moet ze wel goed maken. Vroeger had je Benny Hill ofzo, maar wij gaan wel een stap verder. Het is niet alleen het maken van die ene scheet, maar dat wat die scheet genereert en met jou of je omgeving doet. Daarom vinden wij het leuk, de extreem genante situatie die het oplevert. Veel van die hooggeplaatste types doen zich ook zo ver. Maar als daar iets snel van afbladdert, dan is het wel op zo’n moment.”

Gezien de omgeving zou je verwachten dat Toren C valt te scharen in de categorie kantoorhumor, maar dat vinden de makers niet helemaal juist. “Het is geen kantoorserie. We zochten naar een plek om al onze grappen te verzamelen. Dat moest een gebouw zijn, een plek waar mensen bij elkaar komen, waar mensen met een hoge status rondlopen zodat ze ook flink naar beneden kunnen sodemieteren. Dan kom je al snel uit op het bedrijfsleven. Maar de dingen die gebeuren, gebeuren gewoon in het dagelijks leven, ook buiten het kantoor om”, stelt Ros.

Maike: “Alles is mogelijk in Toren C, je hebt er ook een manege, een tandartspraktijk of een hotelkamer. Maar door de gevangenschap van het gebouw, maak je het net even spannender. Je kunt niet ontsnappen, de ramen kunnen niet eens open, omdat mensen daar anders uitspringen. De bewoners van Toren C zouden dat allemaal willen doen. Je wilt alleen maar weg. Die spanning helpt de humor.”

Toren C, 21.20 uur, VPRO (NL3)

Zie ook:
- Aanrader: VPRO-satire Toren C op herhaling op NL3
- Toren Seoul: Special in Korea van VPRO-satire Toren C
- VPRO-satire Toren C een groot succes
- Paul de Leeuw pleit voor meer satire op tv

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Makers Toren C houden van pies-, poep- en seksgrappen

  1. joris

    eindelijk weer! helaas vindt het grote publiek de serie nog niet, maar echt, zij zijn zo geniaal!!

      /   Reply  / 
  2. Alex

    Verschrikkelijke serie met totaal geen humor naar mijn mening.

      /   Reply  / 
  3. Wormpaul

    Prachtige serie, zie echt uit naar seizoen 3!

      /   Reply  / 
  4. Nick

    Uiteraard zet de netmanager dit gewoon stug op de vrijdagavond zonder er niemand naar kijkt!

      /   Reply  / 
  5. Laila

    Hier heb ik zo lang op gewacht, geweldige serie met geweldige humor!

      /   Reply  / 
  6. Geenstijl

    Dit was echt het slechtste wat ik in tijden had gezien, dan was zelfs neonletters nog goed. Kijk potverdorie eens naar engeland waar programma’s als Peepshow en The Office wel ontzettend grappig zijn.

      /   Reply  / 
  7. Levi

    Geweldige serie, maar slaat helaas niet aan bij de mensen. Waardeloos tijdstip op de vrijdagavond..
    Had het dan op maandag gezet

      /   Reply  / 
  8. poep

    Geweldige humor. Ik kijk al uit naar het volgende seizoen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>