Minder kijkers Eurovisie Songfestival; 3js niet door

De halve finale van het Eurovisie Songfestival met de Nederlandse deelname heeft minder kijkers getrokken dan in de afgelopen twee jaar. Naar de show waarin de 3js voor Nederland uitkwamen – en niet de halve finale haalden – keken iets meer dan 2 miljoen mensen. Volgens Stichting Kijkonderzoek is het daarmee het best bekeken programma van de dag, maar naar de editie met Sieneke en de Toppers keken meer mensen: telkens bijna 2,5 miljoen kijkers. De halve finale met de 3js deed het wel beter dan de halve finales met Edsilia Rombley, Treble, Hind, Glennis Grace en Re-Union.

Het optreden van de 3js was niet sterk genoeg om uit één van de tien digitale envelopjes getoverd te worden. Een schrale troost is dat Songfestival-legende Dana International evenmin een finaleplaats voor haar Israël wist te bewerkstelligen. Moldavië, Estland, Slovenië en Oekraïne staan zaterdag wel in de finale.

De eerste halve finale trok dinsdag al zo’n 60 duizend kijkers minder in vergelijking met vorig jaar, deze halve finale dus eenvijfde minder kijkers. De 3js verklaarden na afloop teleurgesteld te zijn en het maximale van zichzelf te hebben gegeven. Wat mij opviel, was dat de geluidsmix bij de 3js gisteren niet optimaal was. Maar daar hadden meer landen last van. Mogelijk heeft het de mannen tegengewerkt te hebben opgetreden na twee landen die wèl door zijn, waardoor de aandacht van de kijker verslapte.

Na de finale van zaterdag wordt bekendgemaakt hoe de 3js het er van hebben afgebracht; 11de, 19de of ergens daar tussenin.

Kijkcijfers Songfestival halve-finales (bron: Stichting Kijkonderzoek):

2011 3js 2.012.000 kijkers
2010 Sieneke: 2.452.000
2009 Toppers: 2.488.000
2008 Hind: 1.777.000
2007 Edsilia: 1.645.000
2006 Treble: 1.423.000
2005 Glennis: 1,631.000
2004 Re-union: 1.630.000, wel finale 2.950.000
2003 Esther Hart 3.836.000 (geen voorrondes)

Zie ook:
- NLpop: Ook 3js stranden in halve finale Eurovisie Songfestival
- Tweede halve finale Eurovisie Songfestival met 3js
- Jan Smit laat zich gelden als commentator Songfestival
- Eerste halve finale Eurovisie Songfestival 2011 op NL1
- Niet Yolanthe maar Mandy Huydts geeft punten Songfestival
- Cornald Maas bedankt voor Songfestival-aanbiedingen
- Tros blijft Eurovisie Songfestival uitzenden
- Gezellig: Nationaal Songfestival op tv!

12 Reacties // Reageer

12 thoughts on “Minder kijkers Eurovisie Songfestival; 3js niet door

  1. Edwin

    Waarom begrijpt nou niemand dat het niet gaat om de kwaliteit van het nummer. Ook een Marco Borsato of Nick & Simon zullen niks uithalen. Hoe zet je als land je inzending, al ver voor het festival, neer. Een rel, een hype of een internationale populariteit… Alleen dat helpt Nederland in de schijnwerpers (en dus in de finale) te komen. Onze inzending heeft het prima gedaan. Zeker gezien de kwaliteit van de andere nummers. Toch wil het niet lukken. Er is namelijk geen Turk, Let of Albaniër die op Nederland stemt. Is er een oplossing? JA! Maar deze is niet geheel in de TROS-traditie. Dus mijn voorstel wordt bij voorbaat al afgeschoten. Toch wil ik het proberen:

    Wanneer Tiesto of Armin van Buuren met zang van Roel van Velzen of Sharon den Adel (Within Temptation red.) een nummer maken een daverend (dance)optreden geven, is een finaleplaats verzekerd. Zij genieten al een internationale populariteit. En dat werkt! De vraag is natuurlijk of zij het (onder de TROS-vlag) zelf willen. Zeker het Oostblok ligt aan onze voeten. Ik ben geen festival-expert. Mijn advies is gratis en voor niets. TROS: doe er mee wat je wil. In alle andere gevallen: stoppen!

    Carlo en Irene, ik ben zondag beschikbaar voor telefonisch commentaar!

      /   Reply  / 
    1. luuk

      inderdaat, het zou wel mooi zijn als alle grote internationale nederlandse artiesten bij elkaar worden gesprokkeld en samen een vette plaat maken met een geweldige show, zoals tiesto armin en zo maar ook andre rieu (tros is er blij mee), 2 unlimited , vengaboys of zo

        /   Reply  / 
    2. John

      Zal ik even Bruce Springsteen bellen en vragen of hij het land waar de roots van zijn vaders kant liggen vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival

        /   Reply  / 
  2. Ingrid

    Ik zeg, boycotten..

      /   Reply  / 
  3. Richard

    Het was gewoon slecht, slecht nummer, zanger zonder uitstraling, onverstaanbaar gezongen, snap niet dat iemand niet snapt waarom Nederland niet door is, maar de tros vond het vast weer allemaal geweldig.

      /   Reply  / 
  4. G Loofhutjes

    Ik vrg mezelf af waarom willen artiesten toch in vredesnaam naar het songfestival? Kijk, van Sieneke begrijp ik het wel; jong meisje zonder veel bekendheid. Dan is het wel leuk en een uitdaging voor haar, maar gelouterde artiesten, néé! Als je werkelijk talent hebt om ook internationaal te gaan dan hoef je niet persé naar dit songfestival. Kun je beter aan een wedstrijd zoals The Voice of X Factor cq HGT meedoen. Ben je echt die wereldster dan wordt je internationaal wel er uit hgepikt. En of je nou een professionele opera zanger, getraint door Pavarotti, bent, of iemand met een licht verstandelijke handycap zoals Suzan Boyle, of juist een piepklein meisje van 6 jaar oud en zonder ooit enige zang- of muziekles te hebben gehad zoals de semi-winnaar BGT van 2007 Connie Talbot. Als je werkelijk talent hebt dan kom je er wel, dan is meedoen met het Eurovisie Songfestival net als met zo’n gratis aangeboden busriesje, je komt in de commerciele- en alleen voor het geld georganiserde shit terecht.
    Maar al-met-al, ik had het de 3js wel gegunt om in de finale te komen. En ik had het de fans van de zangers en het festival ook wel gegunt. Maar volgend jaar er niet meer intrappen, Hè!.

      /   Reply  / 
  5. Willeke

    Stuur volgend jaar Within Temptation naar het songfestival.. Zoals Jan al zei. Bouw er een showtje omheen, hoppa, dan heb je al een grotere kans.

    Ik vind de 3JS absoluut niet slecht. Sowieso al respect voor al die gasten die gister en dinsdag optreden.. Je moet toch even voor miljoenen mensen optreden, zou geen geluid uit mijn keel krijgen van de zenuwen hoor! Petje af!

    Ik zeg: Within Temptation 2012.

      /   Reply  / 
  6. peter

    aan alle muziekkenners,
    Niemand weet wat het geheim van de smit is
    de 1 zegt dit de ander dat , maar een iedje moet meteen pakken bij een groot publiek als je het de eerste keer hoort,en meteen uit je dak gaat , dat gebeurde bij mij met de zangeres van lithouwen
    een prachtig traditioneel lied, zonder franje of hedendaagse trend,
    wat zo nodig bij de meeste artiesten een must is
    maar daar redt je het ook niet mee ,soms ligt het toeval bij de eenvoud ,simple liedjes dat ook in de jaren 50 geschreven hadden kunnen zijn , luister maar eens maar naar ABBA,en dat heeft niets met oudbollig te maken, Ttrouwens de voorronders hadden een hoog jaren 50, 60 70 80 90 gehalte .

      /   Reply  / 
  7. John

    Nederland moet gewoon stoppen met deelname aan het Eurovisie Songfestival.
    Gebruik al het geld dat hiervoor wordt uitgegeven liever voor betere programma’s.

      /   Reply  / 
    1. peter

      Nou, om meteen te stoppen , zover wil ik nou ook niet gaan
      maar misschien is het een idee om het songfestival te laten organiseren door het overkoepelend orgaan van de platen branche.
      waar dan elke platenmaatschappij in Europa mee kan doen.
      de uitzendrechten blijven natuurlijk bij de P.O.

        /   Reply  / 
  8. samantha

    stond op rtl boualvard dat gerard yoling ook wel weer eens naar songfestival zal willen … pfftt ok hij was in 1988 derde geworden maar of dat weer zal lukken

      /   Reply  / 
  9. Jordy

    Goh, zijn we niet door? WAT EEN VERRASSING! Had ik écht niet verwacht!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>