Fons van Westerloo over Talpa, duurbetaalde presentatoren en zichzelf

Revu heeft deze week een groot interview met Fons van Westerloo, de voorzitter van WNL en natuurlijk de oud-directeur van RTL en SBS. Als altijd stelt hij zich niet bescheiden op, maar wel recht door zee en vol boude uitspraken. “Mensen vinden dat dingen best wel eens hardop gezegd mogen worden. Zelf heb ik er achteraf meestal toch een beetje spijt van”, aldus de tv-goeroe. Revu hoort hem uit over Talpa, over duurbetaalde tv-sterren en over zichzelf. Een aantal frappante quotes.

De deal met Talpa was geen kat in de zak. “Alle RTL-programma’s die momenteel goed scoren komen uit die deal. (…) Overigens zei ik laatst tegen John de Mol: ‘Als je het had volgehouden met al je miljarden was Talpa nu een groot succes geweest.’ Dat denkt hij ook.” En later over Erland Galjaard: “Ik heb hem zelf benoemd en hij heeft het niet slecht gedaan. Al is heel veel van wat daar gebeurt te danken aan wat de licht verguisde In ‘t Hout en Van Westerloo tot stand hebben gebracht. Gooische Vrouwen, Ik Hou van Holland: allemaal Talpa-deals. Voor Erland begint de uitdaging nu pas.”

Wilfred Genee werd op het strafbankje geplaatst door Van Westerloo nadat hij terugkeerde bij RTL. “Vind je het gek? Genee was puur onbetrouwbaar. Al die presentatoren hebben duimdikke contracten, maar als het ze niet uitkomt, weten ze ineens van niks.”

Ontslag RTL
Over dat hij door RTL de laan uit zou zijn gestuurd. “Het is aantoonbaar niet waar. Gerhard Zeiler, CEO van de RTL Group, wilde die berichtgeving onmiddellijk corrigeren. Ik zei: ‘Niet nodig, het ebt wel weg.’ Dat was een misrekening. (…) Ik heb natuurlijk een ongelooflijke loopbaan gehad. Ontzettend veel bereikt en overeind gebracht. Daar kan ik gerust onbescheiden in zijn. (…) Om de vijf weken vlieg ik in een privévliegtuig met de voltallige directie van RTL naar Luxemburg. Ik ben zelfs nog gevraagd om RTL Duitsland te leiden, wereldwijd het grootste RTL-land. Maar ja, dat wil niemand opschrijven.”

Talentscout
Over de artiestenstal van WNL. “Pieter Storms en Willibrord Fréquin passen zeker niet bij ons. Wij komen met onbekende namen, niet de usual suspects. Dat is ons bestaansrecht: het anders doen, niet méér van hetzelfde. (…) Ik heb veel talent ontdekt van wie voorheen nog niemand had gehoord. Sacha de Boer bijvoorbeeld. Zonder onbescheiden te zijn, ik ben er een expert in geworden. Ik heb vijf minuten nodig om talent te herkennen. (…) Ik kan een heel rijtje maken. Matthias Scholten (tegenwoordig achter de schermen bij RTL Productions, red), Irene van de Laar. Haar vriendin Mariska Hulscher. Ik werkte nog bij RTL 5 waar we frivole filmpjes uitzonden. Op een dag kwamen twee pornobaasjes en een prachtige vrouw bij me langs. Dat was Mariska, hun juriste. Ik dacht: die moet gered worden.”

Balkenende-norm
En dan over de Balkenende-norm. “Presentatoren zijn zakenmensen geworden, met agenten die iedereen tegen elkaar uitspelen. Dat is begonnen met die hoge betalingen. Voor de duidelijkheid: bij de publieke omroep. Joop van den Ende zag als eerste de waarde van de presentatoren en betaalde sterren als Hennie Huisman en Jos Brink een miljoen gulden. Inmiddels is het zover dat 80 procent wordt overbetaald. Het is uit de hand gelopen. Al misgun ik niemand een riant salaris. (…) Iedereen is langsgeweest toen Talpa begon. En allemaal zeiden ze door Talpa te zijn gevraagd. Dan belde ik even met John. Uiteindelijk heb ik er een paar meer moeten betalen.”

B-presentatoren
Over de b-presentatoren. “Wij hebben John Williams in het ijsdansen gezet. Hij is een enige jongen, maar schoot tekort. Verbaal kan hij zo’n grote show niet aan. Was hij een klootzak geweest, dan was het afgelopen met hem. (…) Je wordt niet zomaar de nieuwe Linda de Mol. Linda is het grootste tv-talent van de laatste twintig jaar, ze stijgt zelfs boven Witteman en De Leeuw uit. Je komt zo ver door genoeg kilometers te maken. Als je niet binnen een bepaalde periode doorbreekt, blijf je en B-acteur. Niks mis mee, kun je goed je geld mee verdienen. Met alleen A-Acteurs waren we snel failliet. Je hebt een categorie presentatoren die hard nodig zijn, maar die ik geen sterren noem. Die kunnen zich best een mislukking permitteren. Neem Froukje de Both in Froukje Zoekt een Man. Omdat iemand aardig is, krijgt ze nog een kans. Zo werkt het.”

Over Beaus overstap naar SBS. “Ja, daar krijgt hij meer geld. Het is dezelfde tragiek als die van Jack Spijkerman. Had Jack gewoon gezegd dat hij de centen van De Mol nodig had om rust in zijn leven te krijgen, dan had iedereen hem begrepen. Maar ze doen allemaal alsof geld iets vies is.”

Matthijs van Nieuwkerk
Over het salaris van Matthijs van Nieuwkerk, die waarschijnlijk tot de vijf uitzonderingen op de Balkenende-norm behoort. “Dat lijkt me sterk. Aan Matthijs zie je ook hoe het werkt in dit vak. Van Het Parool heeft hij een mooie krant gemaakt. AT5: Gewoon mislukt. Daarna komt hij bij SBS aan. Programmadirecteur Bart in ‘t Hout kreeg een rolberoerte. ‘Gaan we nou ook al met de grachtengordel in zee’, riep hij. Pech voor mij, mazzel voor Matthijs. Anders had hij het 100 procent gedaan.”

On Air
Over On Air, de zomertalkshow van de NCRV: “Ik belde het hoofd entertainment van de NCRV. ‘Volgens mij moet je er iets aan doen, dit programma gaat never nooit een succes worden’, zei ik. Een volledige studio op Schiphol bouwen, een batterij aan camera’s. En waarvoor? Elke gast aan tafel is al twee dagen in Nederland. Ze doen alsof die mensen net zijn geland – terwijl ze thuis met de taxi worden opgehaald om ze weer naar Schiphol te brengen. Ze denken allemaal dat de kijker dom is. Wat een gotspe.”

De Tafel van 5
Over De Tafel van 5: “Ik wil niet vervelend overkomen, maar de kans dat het nog lukt is klein. Na de eerste afleveringen had ik de neiging ze te bellen met de vraag: hebben jullie mijn hulp nodig? Na Barend & VAn Dorp, waar alleen mannen aan tafel zaten, was ik heilig overtuigd van een programma met vrouwen. Maar dan geen type als Daphne Bunskoek. Een hartstikke goeie griet, maar ik dacht aan echte journalisten die weten hoe ze een interview moeten maken. Vrouwen als Mariëlle Tweebeeke. Er was toen geen geld, het idee verwaterde. Daar heb ik spijt van.”

In het volledige interview (4 pagina’s) met Revu nog meer opmerkelijke uitspraken van Fons van Westerloo. Aanrader!

Zie ook:
- Revu: Matthijs van Nieuwkerk machtigste man in Hilversum
- Fons van Westerloo geeft toe: Ik droeg bij aan verloedering
- Wakker Nederland (WNL) wil in Netwerk en EénVandaag
- John de Mol vindt Balkenende-norm erg Hollands
- Plasterk loodst beloningscode publieke omroep door Tweede Kamer

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Fons van Westerloo over Talpa, duurbetaalde presentatoren en zichzelf

    1. Rick Bosveld

      24 Oktober

        /   Reply  / 
  1. Wim

    Ik denk dat Fons inderdaad een kans heeft laten liggen door geen journalistieke talkshow te starten met mensen als Marielle Tweebeeke. Maar misschien wordt Galjaard wel op een idee gebracht…

      /   Reply  / 
  2. ino

    die Fons van Westerloo moesten ze van de aardbodem laten verwdwijnen, met zn discriminerende uitspraken….wat een walgelijle seksist is die klootzak zeg!!!!!
    En dan verdient dit stuk schorriemorrie ook nog een berg salaris….SCHANDALIG!!!!!!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>