RTL 4 zet late night op scherp in nieuw tv-seizoen

Het gaat een heel spannend nieuw tv-jaar worden. De herprofilering van de publieke zenders – met de verhuizing van De Wereld Draait Door naar Nederland 1, SBS 6 dat nog altijd onder een vergrootglas ligt na weer een verloren tv-seizoen en de ophanden zijnde transferzomer. En een oorlog op de late avond, nu RTL 4 zijn RTL Late Night aankondigt.

Tot 2005 hoefde RTL 4 zich geen zorgen te maken over het tijdslot om 22.30 uur. Barend & Van Dorp waren al jarenlang een vertrouwde waarde met bovendien uitstekende kijkcijfers. Maar de mannen wilden hun laatste seizoen wel bij Talpa/Tien draaien, en dus stond RTL 4 met lege handen.

Aanvankelijk probeerde de zender de kijker te verleiden met 4 in het Land, wat sterk deed denken aan Hart van Nederland. Hoewel het programma meerdere seizoenen heeft gedraaid, is na twee jaar toch de stekker getrokken uit die actualiteitenrubriek. Daarna zijn verschillende dingetjes uitgeprobeerd, waaronder veel buitenlandse aankoop maar ook een quizje als De Slimste en gelegenheidstalkshows als Wat Kiest Nederland?

Op de late avond kiest de kijker nu vooral tussen Hart van Nederland, Pauw & Witteman en Nieuwsuur. En die programma’s kunnen zich schrap gaan zetten voor een geduchte concurrent in de vorm van RTL Late Night. Erland Galjaard (foto) ziet daarmee zijn zender compleet worden.

Natuurlijk, het programma is net voorbij de pilotfase en moet bovendien zijn publiek gaan opbouwen op RTL 4. Dat is er nu nauwelijks op half elf. Verder zal Humberto zich moeten bewijzen als presentator van een dergelijk programma, hoewel hij in RTL Boulevard heeft bewezen op veel (zware) onderwerpen prima te kunnen meepraten en snel te kunnen schakelen.

De kijker is natuurlijk de winnaar, met de komst van nieuw aanbod op de late avond. Laat het maar snel september worden!

Zie ook:
Humberto Tan maakt RTL Late Night op RTL 4
Stoelendans bij publieke omroep begint; DWDD naar NL1
Alle ogen weer op najaar SBS 6: Wat te doen?
Galjaard: Verwacht van RTL geen grote transferzomer

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “RTL 4 zet late night op scherp in nieuw tv-seizoen

  1. Jan

    Je moet vooral niet vergeten dat Tan jarenlang de ochtendshow op BNR heeft gedaan. Erg Inhoudelijk.

      /   Reply  / 
  2. peter

    Toch denk ik dat een herhaling van CSI op de maandag meer kijkers
    zal trekken dan deze talkshow.
    En vergeet niet dat de ijzersterke combinatie voice/moordvrouw
    op de vrijdag niet meer te zien zal zijn.

      /   Reply  / 
    1. StefanXVI

      Ze kunnen overwegen om de talkshow alleen maandag t/m donderdag uit te zenden, maar aan de andere kant laat je op vrijdag wel veel kijkers kennis maken met de talkshow, die dan misschien ook andere dagen inschakelen.

        /   Reply  / 
  3. Roy

    Het is een goede ontwikkeling dat er eindelijk weer een late night talkshow op RTL4 komt. Als ik RTL was zou ik het volgende doen vanaf het najaar:

    Zaterdag en zondag:
    23.00 Late RTL Nieuws
    23.15 drama serie (H) / 2x 30 min. comedy serie (H)

    Maandag t/m donderdag:
    22.30 Late RTL Nieuws
    22.45 RTL Late Night [working title neem ik aan]
    23.45 drama / 2x 30 min. comedy / reality serie (H)
    00.45 RTL Boulevard (H)
    01.45 RTL Late Night [working title neem ik aan] (H)

    Vrijdag (TVOH):
    20.30 The Voice of Holland
    22.00 Comedy of reality serie
    22.30 Live TVOH Results Show
    23.00 RTL Late Night [working title neem ik aan]
    00.00 Late RTL Nieuws
    00.15 comedy serie (H)
    00.45 RTL Boulevard (H)
    01.45 RTL Late Night [working title neem ik aan] (H)

    Vrijdag (geen TVOH)
    20.30 Reality-competitie (HGT, The X Factor OF EDN)
    22.30 Comedy of reality serie
    23.00 RTL Late Night [working title neem ik aan]
    00.00 Late RTL Nieuws
    00.15 drama / 2x 30 min. comedy / reality serie (H)
    01.15 RTL Boulevard (H)
    02.15 RTL Late Night [working title neem ik aan] (H)

    - Door het “Late RTL Nieuws” strategisch tussen primetime en late night te plaatsen, wordt het kijkcijferaantal hiervoor niet alleen omhoog gekrikt. Het wordt op deze manier echt onderdeel van de late night programmering, en een vaste concurrent van Nieuwsuur en HvN.
    - de primetime programmering op dinsdag t/m donderdag en de zaterdag blijft ongewijzigd, naast af en toe nieuwe formats natuurlijk.
    - maandag primetime kan nu door het cancellen van CSI: NY door CBS in de US tussen september en juni alleen maar ‘originals’ worden met CSI: Crime Scene Investigation, Bones, Unforgettable en Chicago Fire (new Universal Television drama serie)
    - Ik zou de (NLse) drama series (Moordvrouw, Divorce) definitief naar de zondagavond verplaatsen, gecombineerd met o.a. Miljoenenjact en Obese. De reden is simpel, een stabiele primetime programmering op zondag creëren.
    - Na TVOH op vrijdag geen drama series (60 min) meer, omdat deze naar de zondag verhuizen. In plaats hiervan een comedy of reality serie. Het is tijd dat RTL meer gebruik gaat maken van hun output deals met Universal en 20th FOX ook. Dus waarom niet bijv. “The Crazy Ones” (nieuw dit najaar met Robin Williams en Sarah Michelle Gellar) OF een relaunch van Modern Family vanaf seizoen 1 op RTL4.

      /   Reply  / 
  4. RTL4

    Wat een raar verhaal hierboven. De talkshow komt van maandag tot VRIJDAG. Dus OOK na TVOH, logisch want alle shows die na TVOH, Xfactor, HGT kwamen zijn verplaatst naar een andere dag.

      /   Reply  / 
    1. Stefan

      Ook heeft The Voice sinds vorig seizoen geen aparte uitslagshow meer dus de Late Night show kan gewoon van maandag tot en met vrijdag.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>