NPO, RTL en Talpa ontwikkelen twitter mash-up tool

Televisie en twitter zijn als gebundelde kracht sterk in opkomst. Steeds meer programma’s jagen actief een zogeheten hashtag aan waarmee alle comments over een tv-programma overzichtelijk zijn terug te vinden. Achter de schermen wordt nu door de publieke omroep, RTL en Talpa gewerkt aan een fraaie mash-up tool die precies meet wat er waar over gezegd wordt. Deze is al gebruikt tijdens TV Lab en wordt nu gehanteerd bij The Voice of Holland. De mash-up tool wordt door de drie partijen gezamenlijk verder ontwikkeld.

Zelf heb ik de tool bij de presentatie van de eerste resultaten van het TV Lab even mogen zien en dat zag er veelbelovend uit. Tijdens een uitzending wordt er live getweet door de kijker. Al deze gegevens worden verzameld en in een grafiek als tijdlijn onder een programma gezet. Zo is precies te zien op welke momenten er ware twitter-pieken ontstonden en waar de kijker even niets te melden had.

Verder kun je achterhalen welke keywords populair waren in combinatie met de hashtag. Zo meldde RTL dit weekend al dat er bij The Voice of Holland van afgelopen vrijdag het meest werd getweet over de bleue kandidaat Manon, die niet door was op basis van haar vocale auditie. Naderhand hebben enkele coaches aangegeven enorm spijt te hebben omdat de personality Manon wel erg aandoenlijk was.

Nederland 3-netmanager Roek Lips maakte vandaag de unieke samenwerking wereldkundig op het Omroepcongres. De software is dus voor TV Lab ontwikkeld en wordt nu gedeeld met de commerciëlen. Beide partijen geven aan dat andere zendgemachtigden kunnen aanhaken in een volgend stadium. Aangezien Nederland vooroploopt op het gebied van Twitter, zie ik het nog wel gebeuren dat deze tool ook de grens over gaat.

Zie ook:
- The Voice of Holland; ik ben fan, jullie na vanavond ook
- Eerste resultaten TV Lab 2010: Interactie met kijker gelukt
- Twitteren met #zappen groeit snel
- NRC Next over #zappen

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “NPO, RTL en Talpa ontwikkelen twitter mash-up tool

  1. Pingback: RTL-topman Habets wil samenwerken met NPO | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>