John de Mol kiest bewust voor The Winner Is op donderdag

SBS 6′ nieuwe talentenjacht heet The Winner Is… Je zou de auditieshow op een plekje in het weekend verwachten, maar The Winner Is… staat geprogrammeerd op donderdag. Dat is een heel bewuste keuze, zegt producent en SBS-aandeelhouder John de Mol tegen deze blog. “Draai de klok maar terug naar de periode toen RTL allerlei amusement overnam. De Soundmixshow, Ron’s Honeymoonquiz, Wedden Dat?!, het stond allemaal op de donderdagavond. De publieke omroep had toen het heft in handen, daar zet je niet zulke dure shows tegenover. Dat is dezelfde reden waarom SBS 6 dat nu doet.”

Eigen concurrent
Dat De Mol zichzelf niet in de vingers snijdt, speelt ook een rol. “Je gaat als zender natuurlijk niet de concurrentie aan met The Voice, dat zou ik zelf ook niet willen want ik ben de producent. Hetzelfde verhaal op zaterdagavond met Ik Hou van Holland. Je probeert een avond te vinden waarin je in je genre in elk geval uniek bent. Zodat je de kans krijgt om te bouwen en een programma succesvol te maken. Al is de donderdagavond inmiddels ook geen makkelijke avond meer”, verwijst hij naar bijvoorbeeld Wie Is de Mol?

Avatar
Dat RTL zijn programmering heeft aangepast – opeens is de bioscoophit Avatar tegenover de première van The Winner Is… gezet – brengt De Mol niet in paniek. “Ik denk dat het een vrij normale en professionele tegenzet is, om te kijken of je de start van een mogelijk groot succes kan tegenhouden. Of in elk geval vertragen of minder groot maken. RTL Duitsland heeft het gedaan toen wij op Sat1 begonnen met The Voice door Got Talent er tegenover te zetten. Het gevolg is dat Got Talent is gesneuveld en The Voice de grote winnaar werd. Dus het publiek weet het toch wel te vinden, als ze het willen zien.”

Ronddraaiende stoelen
Over het ontstaan van The Voice kennen we allemaal het welhaast romantische verhaal over een brainstorm met VanVelzen. Die memoreerde dat als de auditieshow ècht om de stem zou gaan en niet het totaalplaatje van een kandidaat, de coaches een eerste auditie niet zouden mogen zien. Het idee voor de blind auditions was geboren, alleen niet met een blinddoekje maar met ronddraaiende stoelen. De twist van The Winner Is… is dat kandidaten niet strijden om een platencontract maar een geldbedrag, dat per ronde oploopt. Het afvalproces gebeurt dan ook niet in een grote trechter zoals dat ooit in Idols is ontstaan, maar met battles en een afvalsysteem zoals je dat bij tennistoernooien ziet; de beste uit een battle gaat telkens door – tenzij iemand voor het geld kiest en daarmee opgeeft.

Quiz
De Mol: “Dit idee hadden we al liggen voor een quiz met inschattingsvragen, die we waarschijnlijk ook nog wel gaan maken. Een favoriet voorbeeld van mij is ‘Hoe lang is de Chinese muur’. Dan geef jij een antwoord en ik een antwoord. We weten niet van elkaar wat we hebben ingevuld en of het juist is. De presentator geeft niet meteen het antwoord, maar wel een hint. ‘Ze hebben er 3000 jaar over gedaan en elk jaar hebben er 300 duizend mensen aan gewerkt’. Dan denk ik: ’200 kilometer is wel heel weinig’. Je kunt dan een deal sluiten als je denkt ver van het antwoord af te zitten, of er op anticiperen dat je tegenstander het geldbedrag neemt. Dit kun je ook op muziek toepassen.”

Geen biedingsstrijd
De producent sprak voor het eerst over The Winner Is… in de zomer van 2011. Toen noemde hij het een format dat zou kunnen aanslaan, waarmee je de beeldvorming van een zender kunt keren. Zulke uitspraken zouden een biedingsstrijd op het format kunnen ontlokken, maar dat is niet gebeurd volgens De Mol. “Nee, omdat ik The Winner Is… vanaf het begin heb bedacht en ontwikkeld voor SBS 6.” Overigens heeft Talpa al wel verschillende buitenlandse partijen op visite gehad, die azen op ‘the next big hit’ en in The Winner Is… potentie zien.

En de kijkcijfers vrijdagochtend? “Ik vind dat een programma van deze categorie zelfs op de donderdagavond minimaal een miljoen kijkers moet scoren. En als het 1,2 miljoen wordt ben ik echt blij.”

Zie ook:
- Jeroen van der Boom: The Winner Is… kijkt als film weg
- Amerikanen geïnteresseerd in Talpa-show The Winner Is
- RTL plaatst Avatar tegenover première The Winner Is…
- X Factor-act BadBoyz doet mee aan The Winner Is…
- SBS plaatst The Winner Is… tegenover Wie Is de Mol?
- Tweevoudig ex-talentenjacht-kandidaten in The Winner Is…
- SBS 6 kiest Beau als presentator The Winner Is…

16 Reacties // Reageer

16 thoughts on “John de Mol kiest bewust voor The Winner Is op donderdag

  1. belangrijke oproep:

    Wij zijn uit respect voor de acteur Raynor Arkenbout (die de rol speelde van Edwin Bouwhuis in gtst) een petitie actie gestart. Om onze steun te betuigen en ook meteen een signaal af te geven aan de makers van de serie. Maar zonder jullie steun zijn we nergens! Daarom doen we een dringende oproep aan iedereen die het eens is met ons standpunt om ook te tekenen. Want hoe meer mensen tekenen hoe sterker ons signaal! Teken daarom nu ook en klik op onderstaande link (tekenen mag ook anoniem) Heel erg bedankt alvast!

    http://www.petities24.com/edwin_mag_niet_uit_gtst

      /   Reply  / 
    1. Peter

      Ik ga een petitie starten waarin ik pleit dat hij liever vandaag dan morgen al weg is.

        /   Reply  / 
    2. Maurice

      Rot op met die k*t petitie!! Ga werk zoeken!

        /   Reply  / 
    3. sam

      ik plaats hem vandaag nog op de LUDWIN hyves en facebook , grzz

        /   Reply  / 
    4. Robbieboy

      lieve schat, mensen worden wel eens ontslagen. Als we nu voor ELK ontslag PERSE met een petitie moeten komen, dan is het einde zoek. Vind je niet?

        /   Reply  / 
  2. Jeroen

    Herman, dit is wel heel erg offtopic. Kan je dit weghalen?

      /   Reply  / 
  3. Willeke

    Wordt het ook herhaald? Heb donderdag late dienst.. Maar ik ben wel benieuwd! Ik gun SBS een dikke kijkcijferhit1

      /   Reply  / 
    1. Robbieboy

      Denk niet dat dit een hit word

        /   Reply  / 
    2. David (2)

      Volgens mij wordt het twee keer herhaald tot aan de volgende aflevering, heb ik ergens zien staan. Maar dat kan ik nu niet meer vinden.

        /   Reply  / 
    3. Voice

      Zondag om vijf uur ‘s middags

        /   Reply  / 
  4. Jeroen

    Ik verwacht geen hit.De kijkers weten SBS6 gewoon niet meer te vinden. Het presentatie duo is ook niet vrij sterk. Beau die sinds zijn start bij SBS geen kijkcijfer hit meer heeft gepresenteerd, en van de Boom.. Goh wat kan dit man goed zingen ;) .. Bij RTL zou het wel een grote kans hebben gehad (al moet ik zeggen dat de promo’s een vrij hoog SBS gehalte hebben)

      /   Reply  / 
  5. kwikjealex

    Dat schattings spel bestaat al; Wat schat je?
    Paar naar terug met Martijn Krabbe op RTL4, redelijke flop.

      /   Reply  / 
  6. hans

    Ik lees dat ex-kandidaten van andere talentenjachten ook mee doen o.a. Badboyz en Rafaëlla. Nou daar zitten we op te wachten! Ik heb geen zin om te kijken of ze bij dit programma wel verder komen. Bovendien heb ik genoeg van al die talentenjachten. De eerste keer idols, x-factor en the voice waren leuk. Daarna kon het me niet zoveel meer schelen wie er zou winnen. En SBS is zo wanhopig bezig om “the winner is” te promoten dat ik nu al ben afgehaakt.

      /   Reply  / 
  7. hans

    Dit gaat hem niet worden zeker niet met Beau van Erven als ze nou een fatsoenlijk
    en kundige presentatie erop hadden gezet dan hadden we misschien kans
    De meeste mensen kotsen Beau uit, zie de resultaten alles van hem flopt
    met zijn grootdoenerij NEE hij denkt dat hij boven de mensen staat,
    in deze tijd willen de mensen normale nuchtere mensen op de buis,
    voorbeeld Waarom scoort Boer zoekt vrouw zo goed? juist een normale presentatrice
    die voor de mensen staat en niet erboven………………..

      /   Reply  / 
  8. Henk Pinkster

    De storende factor is Beau. Nederland is op hem n.m.l.uit gekeken.
    Dit is de oorzaak dat dit programma het niveau niet haalt wat het verdiend.

      /   Reply  / 
  9. Juize

    Wat een matige finale. Er zat totaal geen spanning in en eigenlijk was alles voordat de acts gingen zingen al wel duidelijk… Voor mij waren Beau en Jeroen ook een enorm storende factor en het kijkt erg SBS-achtig weg.

    Ik ben benieuwd hoe Linda het in Duitsland gaat doen..

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>