De tv-transfers uit de zomer van 2011

De grootste transfer van de zomer van 2011 in medialand? Toch wel die van John de Mol. Vlak voor de zomer werd al bekend dat hij samen met Sanoma SBS zou kopen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit oordeelde dat hij dan afstand zou moeten doen van zijn aandelen RTL Nederland en zo geschiedde. In zijn kielzog nam hij Radio 538, Slam FM en Radio 10 Gold mee. Maar de grote stroom volgelingen is vooralsnog uitgebleven. Toch verhuisden er heel wat presentatoren van werkgever. Het jaarlijkse overzicht.

VAN DE BUIS

Katja Römer-Schuurman (Net 5)
Ze was ooit één van de grote namen van BNN en verruilde dat voor een plek bij Net 5, de commerciële zender met weinig presentatoren en dus veel mogelijkheden. Maar eigenlijk is alleen de dramaserie S1ngle een succes gebleken. Haar programma’s Return to Sender, My Parents Are Gonna Love You en haar bijdrage aan Tussen de Oren waren telkens geen succes. Beide partijen besloten uit elkaar te gaan. Waar Katja gaat opduiken (naast tafeldame bij DWDD), is nog niet bekend.

Tina Nijkamp (SBS 6)
Was natuurlijk geen presentator, maar wel jarenlang zenderbaas en in de laatste fase zelfs directeur televisie van alle SBS-zenders. Maar privé-omstandigheden vereisen zoveel aandacht, dat de voormalige Omroepvrouw van het Jaar het mediawereldje (even?) verlaat. We wensen haar veel voorspoed.

Alex de Vries en Petra Grijzen (WNL)
Twee van de nieuwkomers van vorig jaar, nu al van de buis verdwenen. Ochtendspits is niet geslaagd en komt in het nieuwe seizoen ook niet terug. Grijzen is inmiddels onder de pannen bij radiozender BNR.

Frits & Barbara Barend (RTL 7)
Vorig jaar één van de verrassingen op de najaarspresentatie van RTL, dit jaar in geen velden of wegen te bekennen. Volgens de officiële lezing wordt er wel gesproken over nieuwe mogelijkheden. Misschien in die dagelijkse sporttalkshow in de vooravond, die er in januari komt?

NIEUW/TERUG OP TV

Leontine Borsato (SBS 6)
Na Wendy van Dijk en Natasja Froger mag zij zich uitleven op het prijswinnende Hart in Aktie. Betrokkenen roemen haar inzet voor het programma en de eerste aflevering is inmiddels met redelijk succes uitgezonden. Of Leontine in de toekomst ook meer gaat doen tijdens haar 2-jarig dienstverband bij SBS 6, is niet bekend.

Catherine Keyl (NTR)
De godmother van de middagtelevisie keert terug als één van de gezichten van 5op2, een nieuw middagprogramma. Haar collega’s zijn Dieuwertje Blok, Sipke Jan Bousema, Jörgen Raymann en Lucille Werner. Het tv-bloed van Keyl gaat ongetwijfeld tot meer programma’s bij de NTR leiden.

Kim-Lian van der Meij (Avro)
Is vooralsnog eenmalig ingezet voor de Musical Sing-a-Long. Maar met het vertrek van Chantal Janzen heeft de Avro geen jonge presentatrices meer, terwijl de omroep die zo nu en dan wel nodig heeft voor eenmalige grote programma’s. Ik zou in elk geval niet gek opkijken als Van der Meij eind oktober ook wordt ingezet bij de Televizier-ring.

TRANSFERS

Chantal Janzen (Avro-RTL 4)
Haar transfer werd begin 2011 al bekendgemaakt, de krabbel volgde pas deze zomer, meteen voor drie jaar. Chantal mag meteen flink aan de bak met De Jongens Tegen de Meisjes, Sunday Night Fever en Zie Ze Vliegen. Het wachten is natuurlijk tot ook RTL zich waagt aan een personality-show met Chantal, iets wat de Avro meermalen probeerde maar niet succesvol wist uit te bouwen.

Patty Brard (SBS 6 – RTL 4)
Dikke tranen biggelden er over de wangen van Patty, toen ze twee weken voor het verlopen van haar contract bij SBS 6 vernam dat er toch geen verlenging inzat. Maar net als een kat heeft Patty meerdere levens. Ze keert terug bij de RTL-familie, voorlopig alleen voor Diva’s Draaien Door. Waar SBS 6 haar eigenlijk alleen inzette voor de autocue van Shownieuws zegt mijn gevoel dat RTL weer de reality rondom personality Patty gaat verkennen.

Harry Vermeegen (SBS 6 – RTL 7)
Harry was jarenlang een gezicht van de sporttak van SBS 6, maar ambieerde meer. En die mogelijkheid krijgt hij bij RTL 7, waar hij wordt ingezet rondom belangrijke voetbalwedstrijden maar ook zijn eigen programma Leven als een Prof krijgt.

Guido Weijers (SBS 6 – KRO)
Hetzelfde verhaal als bij Harry: Guido wilde meer dan alleen de Oudejaarsconference. De KRO geeft hem die gelegenheid met De Week van Weijers, dat al is uitgetest bij TV Lab 2010. SBS 6 zegt verrast te zijn door de overstap. Saillant detail: een dag later bij de seizoensopening van de publieke omroep zat al een gemonteerd fragment met Weijers die zijn programma aankondigde.

Erik van Muiswinkel (Vara-NTR)
De Vara weigert van een transfer te spreken, aangezien Van Muiswinkel op projectbasis wordt ingehuurd. Feit is dat de cabaretier afgelopen seizoen nog twee programma’s maakte voor de Vara en komend seizoen niets. Wel gaat hij aan de slag met Tatataal voor de NTR.

Jort Kelder (KRO-Avro)
Kelder zag het niet zo zitten, de te creëren gelovige superomroep met KRO en NCRV. Bovendien hield hij er andere ideeën op na met Bij Ons in de PC dan de opdrachtgever. Het leidde tot een breuk. Het programma keert onder een nieuwe titel terug bij de Avro: Hoe Heurt het Eigenlijk?

Eva Jinek (NOS-WNL)
WNL heeft lang, heel lang onderhandeld met Jinek. Ze hapte uiteindelijk toe. Aan Jinek de taak om de beginnende omroep naar een hoger plan te tillen. Voorlopig wordt de boobies-babe alleen ingezet in de ochtend, waar ze zich kan ontwikkelen op het gebied van interviewen. Wie weet volgt later dan een programma in de avonduren. We wensen haar veel succes.

Merel Westrik (AT5-WNL)
Eén van de presentatoren met de meeste vlieguren van AT5, slaat nu definitief haar vleugels uit naar Hilversum. Gaat samen met Eva Jinek het ochtendprogramma nieuw leven in blazen.

Willie Wartaal (VPRO-RTL 5)
Willie deed al wat dingetjes voor de VPRO, maar gaat dit najaar ongekend scoren met Holland in da Hood, wat de Oh Oh Cherso van dit seizoen belooft te worden. De rapper kan zich meer dan ooit laten gelden als tv-persoonlijkheid, dus wie weet waar dit nog tot leidt.

Bert Huisjes (PowNed-WNL)
Nog een transfer van achter de schermen. Huisjes was nog maar koud begonnen bij PowNed of hij werd al weer weggehaald door WNL, de omroep die voort is gekomen uit zijn oude werkgever De Telegraaf.

LEKKER BLIJVEN ZITTEN

Robert ten Brink (RTL)
Een paar jaar terug zag het er nog penibel uit, toen de sponsor zich wegtrok bij Weekend Miljonairs en RTL even geen programma had. Maar inmiddels glorieert hij als Dr. Love. Ten Brink tekende voor 3 jaar bij.

Beau van Erven Dorens (SBS)
Zou hij blijven of toch voor een nieuw avontuur kiezen? Lange tijd was het onduidelijk. Zijn transfer twee jaar terug bracht beide partijen nog geen gehoopt succes. Maar Beau tekende uiteindelijk voor twee jaar bij, zoals de nieuwe eigenaar John de Mol al hoopte. Van Erven Dorens mag bovendien een nieuwe serie De Wereld van Beau maken.

Winston Gerschtanowitz (RTL)
Eén van de volgelingen van John de Mol, maar nu even niet. Hoewel hij volgens eigen zeggen nog altijd de meeste uren op het kantoor van Talpa maakt, tekende hij een 3-jarig presentatiecontract met RTL. Naast RTL Boulevard krijgt Winston nu ook zijn eigen zaterdagavondshow in de vorm van Let’s Get Married.

De mannen van Voetbal International (RTL)
Veronica heeft al eens geprobeerd de talkshow weg te halen bij RTL 7, maar dat mislukte. En hoewel het contract van de heren nog gewoon doorliep, voelde RTL 7 zich toch genoodzaakt dat open te breken. Nu de uitzendrechten van sport in rap tempo van eigenaar veranderen, verzekert de zender zich van een vaste waarde voor de komende drie jaar. Vanaf januari volgt er zelfs een dagelijkse sporttalkshow in de vooravond, met onder andere de VI-mannen in de poule van presentatoren.

Paul Witteman (Vara)
De komende vier jaar blijft Witteman bij de Vara en hij accepteerde ook nog eens een fikse salarisverlaging. Om over de cijfertjes door te gaan: Witteman bereikt ook de pensioengerechtigde leeftijd waardoor er van het bruto loon meer netto overblijft. Onder de streep zal het wel wat lager uitkomen, maar ik denk niet dat we medelijden hoeven te hebben.

Floortje Dessing (BNN)
De enige presentator van Llink die heeft overleefd in medialand. Llink is zoals bekend uit het bestel geknikkerd, maar 3 Op Reis is ondergebracht bij BNN. Met Floortje Dessing, die haar contract voor twee jaar heeft verlengd.

Zie ook:
- De Glazen Bol: Tv-seizoen 2011/12
- Overzicht: Nederlandse dramaseries bij NPO 2011/12
- John de Mol: Programmabudgetten bij SBS gaan omhoog
De Mol: Rustig kijken welke presentator in welke positie
Programmabudgetten bij RTL ook omhoog
- Sanoma: SBS 6 wordt weer volkser dan RTL
- SBS-zenders kiezen bewust voor bescheiden start 2011/12

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “De tv-transfers uit de zomer van 2011

  1. Ramon

    herman, ik mis het nieuwe zondagprogramma van Eva Jinek: Eva op Zondag?

      /   Reply  / 
  2. Naamloos!

    Goed artikel, leuk om nog eens te bekijken!

      /   Reply  / 
  3. Tim20 MJ

    Mooi stukje, alleen dit vind ik niet helemaal kloppen:
    “Waar SBS 6 haar eigenlijk alleen inzette voor de autocue van Shownieuws zegt mijn gevoel dat RTL weer de reality rondom personality Patty gaat verkennen.”

    SBS6 speelde ook in op haar personality, namelijk met haar vaste rol in De Nieuw Uri Geller (de welbekende komkommer-beelden, etc.) en als jurylid van de K3-show was ze ook lekker zichzelf. Bij Wie Ben Ik? was er geinige chemie tussen haar en Gerard Joling, jammer dat SBS het programma kapot heeft gemaakt door het uit te melken.
    Kortom: Patty was niet alleen maar autocue lezer bij Shownieuws.
    Je merkt overigens wel dat Patty bij Diva’s Draaien Door heel erg nep is. Ze wil graag leuk overkomen (Gerard Joling-achtige opmerkingen en een imitatie van zijn lach), maar slaat volgens mij volkomen de plank mis. Wees lekker jezelf en stel je niet zo aan!

      /   Reply  / 
  4. ed

    Herman, waarom wordt alleen Eva Jinek succes gewenst en niet haar veel sympathiekere collega Merel Westrik? Ik dacht dat jij boven de hyperige sfeer rondom mevrouw Moscko stond.

      /   Reply  / 
  5. Jan

    Haha wat kunnen mensen toch zeuren!
    Mooi stuk

      /   Reply  / 
  6. Laus

    Linda gaat vast en zeker mee naar SBS.
    Ook wordt er vaak gezegd dat The Voice niet meegaat naar SBS, omdat RTL altijd het eerste recht heeft op nog een serie.
    Wat nu als de kosten voor RTL te hoog worden, aangezien John er een groot deel uit eigen zak betaald?
    Ik durf te wedden dat John The Voice op zijn nieuwe zender wil hebben!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>