Toren C seizoen 3: Veel minder budget, zelfde kwaliteit

Het derde seizoen van Toren C is bijna halverwege; vanavond is de vierde aflevering te zien. Zelf ben ik groot fan van de satirische sketchshow van de VPRO en daarom deze weken op vrijdag een interview met makers Maike Meijer en Margôt Ros. Deze week gaat het over een bekende klaagzang in Hilversum: geld en de macht/invloed van de netmanager.

Om maar met de deur in huis te vallen: het derde seizoen van het prijswinnende Toren C is voor een lager budget gemaakt dan serie twee, die weer minder mocht kosten dan de eerste reeks. “We krijgen elke keer minder budget. En echt flink minder. We hebben het niet over een paar duizend euro, maar veel meer”, vertelt Ros.

“Het fijne weet ik er niet van, er is dan gewoon minder geld. De vraag is of je het voor dat budget wilt doen. Wij zijn zo gedreven om Toren C te maken dat we het dan toch weer doen. De kijker gaat er niets van merken, we hebben er in de schrijffase al rekening mee gehouden”, vervolgt ze. “Een simpel voorbeeld is meer scenes op één plek te laten plaatsvinden. Anders moet je de hele cameraploeg verplaatsen en dat kost veel tijd, en tijd is kostbaar. Dus situeren we veel dingen op één plek. En doen we minder typetjes. In seizoen 1 waren dat er nog 82 ofzo, nu nog de helft. Je behoudt dan wel de kwaliteit van de scènes en de comedy.”

College Meijer noemt het betreurenswaardig. “We hebben met Toren C zoveel succes, we hebben drie belangrijke prijzen gewonnen op alle fronten èn internationaal.” Want Toren C won de Lira Scenarioprijs, een Beeld & Geluid Award voor het beste amusementsprogramma en een Seoul Drama Award voor beste actrices.

Meijer: “En toch is het steeds zo godvergeten moeilijk om van een doorgaande lijn verzekerd te zijn. Elke keer moet je weer door het stof om een vervolg te kunnen maken. Soms moeten we maanden wachten op goedkeuring van Hilversum dat we weer mogen. Dat vind ik wel pittig en ook teleurstellend. Ik hoop dat het veranderd, want ik vind dat Nederlandse comedy gekoesterd moet worden, ook naar buiten toe. Wij zijn kennelijk internationaal gewaardeerd, dat moet je stimuleren.”

Als er dan eenmaal groen licht volgt, zit er vaak enorme tijdsdruk op. Ros: “Vaak in omroepland is het zo dat je een idee aanlevert dat mogelijk goedkeuring krijgt. En dan vragen ze wanneer het af kan zijn met de boodschap dat ze het liefst over drie maanden al op zender gaan. Maar wij kunnen niet in drie maanden een heel seizoen schrijven van acht afleveringen. Ja, het kan wel, maar dan ga je kopiëren. Kwaliteit heeft tijd nodig om te rijpen. Soms schrijven we een scène in het begin van het creatieve proces, om dat vier maanden later helemaal te herschrijven om het beter te maken. Zoiets moet je ook niet haasten. We werken heel hard en we willen mooie programma’s maken. Daar heb je tijd voor nodig.”

Bekijk de pubermeisjes uit aflevering 3 van seizoen 3:

Toren C, 21.15 uur, VPRO (NL3)

Zie ook:
- Gastrol Dennie Christian in Toren C; ‘Briljant acteur!’
- Makers Toren C genieten van online succes sketches
- Makers Toren C houden van pies-, poep- en seksgrappen
- Aanrader: VPRO-satire Toren C op herhaling op NL3
- Toren Seoul: Special in Korea van VPRO-satire Toren C
- VPRO-satire Toren C een groot succes

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Toren C seizoen 3: Veel minder budget, zelfde kwaliteit

  1. Juize

    Altijd leuk Toren C. Vooral Els en Karin weten me altijd dubbel te laten liggen. Hebben ze echt zelf 82 typetjes gespeeld in het eerste seizoen? Zoveel heb ik er namelijk niet kunnen ontdekken.

      /   Reply  / 
  2. joris

    die 2 meiden in de lift met ‘oh wat errug!’ kom ik steeds vaker in het echte leven tegen. En elke keer dat ik zo iemand zie denk ik: oh wat errug! haha. Jammer dat het zoi slecht geprogrammeerd wordt in de week, ze verdienen een betere uitzendtijd! woensdag ofzo wanneer er niet teveel concurrentie is

      /   Reply  / 
  3. Chiel

    Leuke stukjes altijd, Herman!

      /   Reply  / 
  4. Dirk Roggebrood

    Slechter dan dit wordt het niet.

      /   Reply  / 
  5. Pingback: Gastrol Jan Kooijman in vierde seizoen Toren C | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>