TV Lab dag 1: tumultueus Rambam en begin Moordweek

Eén van de meest sympathieke projecten van de publieke omroep vind ik TV Lab, de week op Nederland 3 waarin nieuwe formats worden uitgeprobeerd op de kijker. Die mag daar vervolgens zijn zegje over doen, een aantal programma’s wordt dan doorontwikkeld. Het eerste jaar keerden vijf programma’s terug, uit de oogst van vorig jaar zaten al acht titels. En nu? Ik zie het zomaar gebeuren dat het tumultueuze Rambam, waarin een stronttrui werd aangeprezen in Business Class, een vervolg krijgt. En ook Kamer 9 van de Tros, eveneens vanavond te zien, lijkt kansrijk.

In Kamer 9 wordt een Nederlandse artiest 36 uur opgesloten in een hotelkamer. Aldaar wat muzikale attributen, de opdracht is om een liedje te schrijven in die tijd. Daarbij kan de hulp worden ingeschakeld van een collega, die dan weer niet voor de hand ligt. Xander de Buisonjé presenteert, aan Tim Knol de eer het spits af te bijten. De Tros die dit programma maakte, bewees eerder met Ali B op Volle Toeren en ook de programma’s rondom Volendamse artiesten popmuziek op geslaagde wijze te gebruiken voor een tv-programma.

Vanavond is ook al de publieksinzending te zien: Truman. Social media geek Truman is zonder dat hij het weet hoofdpersoon in een spel tussen twee teams. Zij moeten Truman opdrachten laten uitvoeren door in zijn social media leven te infiltreren en de boel flink te manipuleren. Wie haalt de finale? En komt Truman ook?

In Moordweek van de Tros is een misdrijf in scène gezet. Elke avond is er een kort programma te zien waarin steeds puzzelstukjes opduiken om de moord op te lossen. De kijker kan thuis via social media meedoen, waarbij het natuurlijk de vraag blijft in hoeverre de makers dit echt als leidraad gebruiken of dat ze veel voorproduceren of erg selectief de input gebruiken.

De VPRO introduceert met Take 10 een crossmediaal actualiteitenprogramma waarin een urgente kwestie uit het nieuws in tien minuten wordt doorgelicht en besproken. Presentatie is in handen van Clairy Polak.

De avond wordt afgesloten met een programma uit een collega-TV Lab, in dit geval Duitsland en het format German Angst.

Jakhals Erik Dijkstra praat de eerste avond aan elkaar in de Greenroom, waarin telkens ook ruimte is voor een korte nabespreking. Verder doet NOS op 3 mee met een nieuwsquiz op ‘het tweede scherm’ gedurende heel deze week.

De ervaring leert dat de kijkcijfers van de individuele TV Lab-programma’s niet heel hoog zijn, maar dat wordt dan ook niet als leidraad genomen voor een eventueel vervolg. Wel de kijkerswaardering.

Kamer 9, 20.20 uur Tros
Rambam, 21.15 uur, Vara
truman, 21.50 uur, BNN
Moordweek, 22.30 uur, Tros
Take 10, 23.05 uur, VPRO
German Angst, 23.25 uur

Zie ook de andere berichten over TV Lab 2011:
- Stronttrui valt slecht; ‘Actie beschadiging Harry Mens’
- Vara laat Harry Mens nepproduct aanprijzen in Business Class
- Ook NOS op 3 doet mee met TV Lab
- Nieuwe Donorshow? VPRO met Weg Van Nederland
- Tros lost moord op tijdens TV Lab
- NTR solliciteert met verborgen camera in TV Lab
- Clairy Polak maakt opwachting in TV Lab 2011
- KRO geeft BN’ers vrije hand in Carte Blanche
- Avro maakt satirisch programma Renkema TV voor TV Lab
- Jack Wouterse maakt misdaadprogramma voor Vara
- Zarayda Groenhart gaat solo in Romeo & Julia datingshow
- Nederland 3 maakt programma’s TV Lab 2011 bekend
- Vara met Sketch Up van Haye van der Heyden in TV Lab
-
EO levert social media dramaserie Restart aan TV Lab
- BNN met Film Je Zomer tijdens TV Lab 2011
- Kijkerspitch TV Lab: Variant op Truman Show wint

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>