Waar zijn de GTST-kijkers gebleven?

De laatste tijd duiken er op GTST-fansites geregeld berichten op dat de soap zijn langste tijd heeft gehad. RTL zou ontevreden zijn over de kijkcijfers, die niet zelden onder de 1,5 miljoen duiken. Terwijl Goede Tijden Slechte Tijden toch jarenlang zo’n 2 miljoen kijkers aan zich bond. Wat is er waar van dit doemdenken, waar zijn de kijkers gebleven en hoe komen ze weer terug?

Om al die geruchten maar meteen te ontkrachten: GTST verdwijnt voorlopig niet van de buis. Vorig jaar werd het contract met Endemol nog voor drie jaar verlengd, wat betekent dat de soap tot 2009 nog is te zien. RTL zou wel gek zijn, probeer maar eens een dagelijks programma in de markt te zetten om 20.00 uur dat meer dan een miljoen kijkers scoort. Alleen het NOS Journaal is dan een geduchte concurrent voor RTL 4.

Neemt niet weg dat andere tv-zenders veel kijkers wegsnoepen. Tien scoort met Deal or no Deal, waar geregeld een half miljoen mensen naar kijken. Een relatief nieuw programma dat goed in de smaak valt, dat voelt GTST zeker.

Sneaky
Maar ook De Wereld Draait Door is ‘sneaky’ bezig. Het programma werd met ingang van september om 19.30 uur uitgezonden en blijft gestaag aan kijkers winnen. Nu al drukt het programma geregeld tegen de 800.000 kijkers aan. Vooral De Televisie Draait Door is een populaire rubriek. Daar komt ook het sneaky gedeelte uit de mouw, want deze rubriek begint een paar minuten voor acht uur en duurt tot een paar minuten na acht uur. Mensen weten dat, zappen naar Nederland 3 en blijven vervolgens gezellig hangen. Ten koste van GTST en het NOS Journaal.

GTST heeft dat ook door, want de soap begint vrijwel standaard later dan 20.05 uur terwijl de gids braaf 20.00 uur blijft vermelden. RTL 4 slaat dus even sneaky terug.

Overigens blijkt de soap in spannende tijden nog op ouderwets hoge kijkcijfers te kunnen rekenen. Wanneer Frits van Houten opeens weer opduikt in GTST bijvoorbeeld, of als Ludo Sanders het loodje legt en enkele maanden later stiekem toch weer opduikt. Dan staan er bijna twee miljoen mensen om 20.00 uur te trappelen van ongeduld om het vervolg te zien. Maar ja, zulke verhaallijnen vergen maanden van voorbereiding, dat kun je niet elke week bewerkstelligen.

Langdradig
Toch zullen de schrijvers met betere verhaallijnen de kijkers voor zich terug moeten winnen. Die kunnen best iets korter. De hele moord op Ludo begon in mei. We zitten nu in februari en nog altijd domineert die aanslag de stemming in Meerdijk. Ook de hele terugkeer van Frits van Houten – of eigenlijk de komst van zijn identieke tweelingbroer – ging bepaald niet over één nacht ijs.

Maar de oude garde verdient ook wel wat meer aandacht. Laura Selmhorst heeft vooral veel geëtter met haar zoon Dennis en diens kleinzoon, maar leidt verder al tijden een gezapig leven als hotelmanager. De broertjes Alberts lijken eveneens vastgeroest in hun succesvolle baan. Privésores hebben ze nauwelijks nog.

Slecht acteerwerk
Dat lijkt exclusief weggelegd voor de jongere acteurs in de serie. Die hebben de nodige liefdesperikelen te verwerken of werken zichzelf in de nesten. Probleem daarbij is dat veel jeugdige soapsterretjes het acteervak niet echt onder de knie hebben. Noud, Morris (acteur #3) en Fos kwamen zeker in het begin nogal stuntelig over, teksten opdreunen en weinig emoties enzo. Morris pikte dat gelukkig snel op, Noud en Fos zijn als acteurs nog altijd geen feest om naar te kijken. Overigens is Nina Sanders wel weer een genot om naar te kijken, zij speelt haar rol met verve.

Realistisch
Onderweg Naar Morgen kampte ook met (te) weinig kijkers, de soap scheerde zelfs langs de afgrond. Het is dat BNN er brood in zag. Die veranderde de naam in ONM en maakte de verhaallijnen realistischer. Ook werd de allochtone samenleving er meer in afgespiegeld. Een succesvolle ingreep, want ONM maakte een comeback en is nu uit de gevarenzone.

Wellicht moet GTST het ook dichter bij huis zoeken. Natuurlijk is het leuk om de doden schijnbaar tot leven te wekken. En een relatie in rustig vaarwater is niet zo spannend als het kat-en-muisspel om elkaar te krijgen of de spanningen en het verdriet die een breuk met zich meebrengen. Maarja, als daar tegenoverstaat dat een Robert Alberts half Meerdijk al heeft afgewerkt en Laura Selmhorst zelfs onbewust met haar eigen zoon het bed deelde… daar kan de kijker zich natuurlijk niet mee identificeren. Wie weet komt de soap er dan wel weer bovenop en wordt in 2009 het contract opnieuw met drie jaar verlengd.

Zie ook:
GTST: dochter Isabella en Ludo komt terug
- Morris Fischer verlaat GTST
- Nog minstens drie seizoenen GTST

11 Reacties // Reageer

11 thoughts on “Waar zijn de GTST-kijkers gebleven?

  1. chiel

    Q: GTST heeft dat ook door, want de soap begint vrijwel standaard later dan 20.05 uur terwijl de gids braaf 20.00 uur blijft vermelden. RTL 4 slaat dus even sneaky terug.

    Dat is nooit anders geweest, gtst begint al járen niet om 20.00 uur…

      /   Reply  / 
  2. Herman

    klopt, maar ze zijn wel een periode stipter geweest dan de laatste tijd.

      /   Reply  / 
  3. linda

    er is de laatste tijd ook geen moer aan. een aantal personages en verhaallijnen zijn vervelend, uitgekauwd en ronduit saai.

      /   Reply  / 
  4. Bart

    Ik keek altijd, maar juist door die jonge acteurs haak ik af..

    Fos en Noud is meer van het niveau ONM, en hebben echt niets te zoeken in gtst. Zij acteren gewoon dramatisch slecht en zitten er volgens mij enkel in omdat ze leuke koppies hebben.

    Dorothea is een aanwinst, maar zou spannendere verhaallijnen moeten krijgen. Evenals Barbara, die tegenwoordig teveel zeurt.

    Ik hoop wel dat GTST weer wordt zoals het altijd was, want dan is het puur genieten.

      /   Reply  / 
  5. Cobus

    Sommige verhaallijnen zijn wel van deze tijd. Kijk maar naar het illegaal branden van dvds door Fos en Noud. Er zouden meer verhalen in kunnen die van deze tijd zijn.

      /   Reply  / 
  6. Rik

    ONM werd in haar begintijd overigens beroemd door haar goede acteurs, nu lijkt daar tussen ONM en GTST geen verschil meer in te bestaan, de oude garde doet ‘t over ‘t algemeen goed, de jonkies een stuk minder, uitzonderingen daargelaten.

    GTST moet juist niet realistischer worden, daarin onderscheidt de soap zich juist. Ook niet te extreem, maar ik denk dat ze meer de Goudkust-kant op moeten, als in: meer glamour er in. Laat Ludo weer eens ECHT pronken met z’n geld, maak mooiere decors, breng Inge Ipenburg terug als de grote rivale van Ludo en maak er een Nederlandse Dynasty/Dalles van. Veel buitenopnames, mooiere cameravoering, meer actie. Dan onderscheidt GTST zich van ONM en komt het publiek weer terug.

    NB: Overigens is het niet BNN die de naam ONM bedacht, dat deed Yorin al.

      /   Reply  / 
  7. Renate

    Goed betoog, langdradig zeker. Je hoeft maar een keer in de maand te kijken om nog helemaal up-to-date te zijn. Funest voor de kijkcijfers dus…

      /   Reply  / 
  8. roo

    meneer harmsen moet terug:d

      /   Reply  / 
  9. desh

    ik kijk bijna nog maar 1 of 2 keer in de week kvinhet echt saai geworden… ze moeten meer met dorothea’s parra normale gaven doen ofzo vind het nu echt slecht!!! ik kijk liever DEAL OR NO DEAL!!

      /   Reply  / 
  10. M Balje

    GTST moet weer zulke verhaal lijnen hebben dat mensen op straat gaan roepen vuile verkrachter of juist medelijden hebben.

    Minder geweldadig en weer meer buitenlucht.
    Wat zou er zo erg zijn als bv Barbara en Janine ruzie zouden hebben opstraat of Nick Charlie Belgie laat zien.

      /   Reply  / 
  11. Patricia

    Hey hoe dat nou minder bekeken worden?
    kijken jullie dan ook naar de cijfers via internet?
    ik kijk het elke dag op rtl gemist omdat ik er op de uitgezonden tijden niet aan toe kom,en dat hoor ik van meerdere mensen dus maak je niet zo druk,is gewoon verslavend

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>