Overzicht: Nederlandse dramaseries bij NPO 2010/11

Bij de najaarspresentatie van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is de nadruk gelegd op twee pijlers: nieuwe, geprofileerde actualiteitenprogramma’s en veel Nederlandse dramaseries. Nu RTL en SBS steeds minder eigen drama maken, is het wel zo prettig dat de NPO daar in blijft investeren. Hieronder een overzicht van de nieuwe titels voor seizoen 2010/11.

‘t Spaanse Schaep (KRO NL 1, december)
De opvolger van ‘t Vrije Schaep dat weer de opvolger van was van de remake van ‘t Schaep met de Vijf Pooten. De previews zagen er prachtig uit. Opnieuw hebben de makers geput uit bekende liedjes uit de jaren ’70 waar nieuwe teksten voor zijn geschreven. Dit keer vooral zomerhits, ook uit het buitenland. ‘t Spaanse Schaep een vleugje Mamma Mia?

Rembrandt en Ik (EO NL 1, voorjaar 2011)
Gedramatiseerde bioserie over Rembrandt van Rijn. De jonge Rembrandt wordt gespeeld door Dragan Bakema, Michiel Romeyn kruipt in de huid van de oudere meesterschilder. Elke aflevering kijken we vanuit het perspectief van een belangrijk persoon om Rembrandt heen.

Levenslied (werktitel, NCRV NL 1, voorjaar 2011)
Nieuwe dramaserie over een gemeleerd amateurzangkoor, van bijstandsmoeder tot CEO. Elke donderdagavond zingen ze de sores van zich af. Hoofdrollen voor Anna Drijver, Frank Lammers en Hans Dagelet. Ook Cees Geel, Antonie Kamerling, Nadja Hüpscher en Caro Lenssen spelen mee.

Overspel (Vara NL 1, 2011)
Psychologische thriller van de makers van Vuurzee over een onmogelijke liefde. Hoofdrollen voor Sylvia Hoeks, Fedja van Huet en Kees Prins.
Iris is een jonge vrouw en moeder van de zesjarige Menno. Ze is getrouwd met Pepijn, een succesvolle officier van justitie. Iris lijkt volmaakt gelukkig, tot ze op een dag tot over haar oren verliefd wordt op een andere man: Willem. Willem is echter niet zomaar iemand, maar advocaat van de dubieuze vastgoedmagnaat Couwenberg, waarmee Pepijn namens het OM juist in een juridisch gevecht verwikkeld is. Iris en Willem weten dit echter aanvankelijk niet van elkaar en beginnen een hartstochtelijke affaire.

A’dam – E.v.a (Vara, NTR, VPRO NL2, 2011)
We volgen de turbulente liefdesgeschiedenis tussen de in Amsterdam geboren en getogen Eva van Amstel en haar nieuwe buurman, de jonge Zeeuwse gemeenteambtenaar Adam de Heer. 8-delige serie met Eva van de Wijdeven en Teun Luijkx (bekend van S1ngle).

Den Uyl en de affaire-Lockheed (Vara NL2, oktober)
Bioserie over de Lockheed-affaire, vertelt vanuit het perspectief van premier Joop den Uyl. Met Joop Keesmaat en Catherine ten Bruggencate.

Penoza (KRO NL3, september)
Spannende serie waarin Carmen van Walraven (Monic Hendrickx) haar man – een drugsbaron – door een liquidatie verliest. Hun zoontje ziet het drama voor zijn ogen afspelen. Dan wordt Carmen ongewild de onderwereld in gesleurd waar ze nog heel wat te weten komt over haar man.

Feuten (BNN NL3, november)
Luchtige serie over een studentencorps, met Hanna Verboom en Tim Murck. Feuten put uit de geruchten die rond het corps wemelen: over de ontgroening, de feesten en de strijd om aanzien en macht.

Bellicher, de Macht van Meneer Miller (VPRO NL3, november)
Als een collega van Michael dood gevonden wordt, gaat hij op onderzoek uit. Hij ontdekt een politiek complot, waarbij op wereldwijde schaal informatie wordt vervalst. Nu zitten de moordenaars echter achter hem aan. Gaat Michael hier levend uitkomen en lukt het hem om het complot te ontrafelen? Hoofdrollen in deze serie voor Daan Schuurmans en Theo Maassen. Gebaseerd op het boek van Charles den Tex, waarbij het hoofdpersonage nog terugkeert in andere boeken.

Kinderseries op Z@pp:

VRijland (KRO, oktober)
De opvolger van SpangaS (dat naar het tijdslot van ONM promoveert). VRijland is een nieuwe dagelijkse serie over de belevenissen van een groep kinderen in een klein plattelandsdorp. VRijland kende eerder de werktitel Altijd Woensdagmiddag.

De Bende van Sjako (Tros, oktober)
Deze serie draait om de broers Jaco en Vin en hun vrienden Samantha, Mo en Marko. De kinderen blijken allen afstammelingen te zijn van de bendeleden van een achttiende-eeuwse Amsterdamse Robin Hood, genaamd Sjako. In zijn tijd was Amsterdam een magisch centrum, vol vreemde wezens met speciale gaven. De groep kinderen beleeft levensgevaarlijke avonturen op spooklocaties in de hoofdstad.

Docklands (VPRO, oktober)
In het havengebied van een stad ligt de kleine scheepswerf van de familie Hamel. Hier wonen Arend en Zus, een tweeling van elf jaar die als pleegkinderen bij de Hamels wonen. Arend en Zus vormen het hart van een hechte groep kinderen die het ruige havengebied, de Docklands als speelplaats gebruikt.

Hallo K3! (Tros, voorjaar 2011)
Sitcom rondom deze Belgisch-Nederlandse meidengroep. De 13-delige serie vertelt het dagelijkse maar gekke en hilarische leven van drie hippe meiden in hun appartement. Karen en Kristel wonen samen in een appartement, Josje aan de overkant van de gang. Onder hen woont de lekkere Bas (Winston Post). Alledrie de meiden worden verliefd op Bas.

Over een vervolg op Bloedverwanten is nog niets bekend. De Avro liet eerder weten hiermee door te gaan, maar volgens enkele acteurs was het budget nog niet rond. Deadline en Vuurzee lijken afgelopen. Series als SpangaS, Flikken Maastricht en Kinderen Geen Bezwaar gaan wel gewoon door.

Aangekondigde series over het leven van Wim Sonneveld, Walhalla, Ja Zuster Nee Zuster lijken pas op zijn vroegst in seizoen 2011/12 aan bod te komen.

Zie ook:
- ‘t Vrije Schaep wint Nipkowschijf, serie 3 in Spanje
- Dragan Bakema en Michiel Romeyn spelen Rembrandt
- NCRV komt met dramaserie Levenslied
- Vara komt na Vuurzee met dramaserie Overspel
- Vara, NPS en VPRO komen met dramaserie Adam E.v.a.
- Vara maakt miniserie van Lockheed-affaire
- Sterrencast in KRO-dramaserie Penoza
- Hanna Verboom in originele BNN-dramaserie Feuten
- VPRO maakt serie van boek De Macht van Meneer Miller
- Nieuwe kinderserie Nederland 3: VRijland
- Tros maakt dramaserie gebaseerd op Het Fort van Sjako
- Tros neemt nieuwe serie sitcom K3 af

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Overzicht: Nederlandse dramaseries bij NPO 2010/11

  1. P@trick

    Herman heb je enig idee hoe het met de beloofde nieuwe politieserie zit bij RTL.
    Je weet wel die begin van het jaar groots aangekondigd werd met Wendy van dijk.
    Er wordt wel vaker wat aangekondigd bij RTL en dan blijkt het weer niet te kloppen.

      /   Reply  / 
    1. Herman Roggeveen Auteur

      Voor zover ik weet: opnames Everybody Loves Raymond beginnen in november. En die politieserie zal dan wel voor seizoen 2011/12 worden. Meer drama heeft RTL nu niet in productie – buiten het lopende GTST dan

        /   Reply  / 
  2. martin

    En dan dat white trash van de PVV maar roepen dat de PO overbodig is.

      /   Reply  / 
  3. alexander gerritsen

    rtl 4 moet ook geen serie maken over dit baantjer was heel goed ze moeten nou de vrijdag voor de muziek houden dat is toch mooi zo daar moeten ze mee door gaan dat is heel goed vind ik andere dingen hebben nu al van die serie van uit het buitenland dan moeten zelf andere dingen gaan doen lijk mij groetjes van alexander gerritsen

      /   Reply  / 
  4. Charles Destrée

    Welke omroep wil een TV-serie maken over mijn 300 pagina’s tellend boek “ONTHULLINGEN VAN EEN TERRORIST”?
    Dat is een historisch rapport over een omsingeling en overval op 25 april 1945 van een 30-tal met geweren gewapende agenten van de Nazi-Duitse Gestapo op ons huis.
    Met de bedoeling om mijn vader en mij nog even op de valreep (10 dagen voor de ‘bevrijding’) te liquideerden.
    Wat mislukte, omdat wij waren gewaarschuwd.
    Charles Destrée
    (1926) voormalig daadwerkelijk verzetsstrijder, historicus.
    Meer info kunt u krijgen via:
    [email protected]

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>