TV Lab dag 4: Asielzoekers, Renkema TV en Dennis Storm

Het op voorhand meest spraakmakende programma van TV Lab 2011 is zonder twijfel Weg van Nederland, waarin uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen meedingen naar een geldprijs van 4000 euro. In een triviale kennisquiz worden de hoogopgeleide jongeren getest op hun kennis over Nederland. Enorm cru, al maakt zo’n quizje met een knipoog natuurlijk meer los dan een gortdroge documentaire over het onderwerp. De vergelijking met De Donorshow van BNN wordt veelvuldig gemaakt, ook door buitenlandse pers, waar Weg van Nederland opzien heeft gebaard.

Verder op de vierde avond van TV Lab: Renkema TV, het nieuwe reisprogramma Not So Lonely Planet, een nieuwe tenenkrommend slechte aflevering van Moordweek en Elements.

De VPRO meldt in een persbericht over de internationale ophef over het spelletje met Waldemar Torenstra: “Internationale media koppen met teksten als ‘quiz met asielzoekers verdeelt Nederland’ en ‘VPRO-quiz met asielzoekers op het randje’. De Franse krant Le Post kopte ‘Scandale aux Pays-Bas: un quizz TV pour demandeurs d’asile’.”

Maar VPRO-baas Frank Wieringa bestrijdt dat het hier om een geintje gaat. “We spelen een Ik hou van Holland-achtige quiz met vijf uitgeprocedeerde asielzoekers, omdat we willen laten zien hoe Nederlands ze zijn. We laten juist geen zielige verhalen horen, we willen laten zien om wat voor mensen het gaat. En dat het zonde is om ze te laten gaan. Het zijn dus echte uitgeprocedeerde asielzoekers. Ze gaan echt weg. De winnaar met een koffer met daarin 4000 euro.”

Dan Renkema TV. Pieter Jouke, Arjen Lubach en Edo Schoonbeek (bekend van burorenkema.nl) laten de actualiteit uit hun handen vallen, rapen de scherven op en knutselen er iets nieuws van. Hierdoor krijg je eindelijk antwoord op vragen als: hoe snel kan Mark Rutte van kleding wisselen met behoud van stropdas? Hoe komt het dat Prinses Maxima zo lijkt op Janet Bosma uit Zwaagwesteinde? Welke bekende Nederlandse tv-presentator is als kind in een ketel met zure bommen gevallen? Kortom, een afwisselend programma voor het halve gezin. Een aanrader voor mensen die van aanraders houden.

Dennis Storm is de koning onder de reisprogramma’s en gaat aan de slag met Not So Lonely Planet van BNN, waarin de kijker beslist hoe zijn reis eruitziet. Vanaf het moment dat we op Schiphol staan is Dennis online ive te volgen op zijn trip door de wereld, waarbij hij volledig afhankelijk is van de tips die hij van kijkers krijgt via alle soorten social media. Het eindresultaat van zijn reis is dezelfde week nog te zien in TV Lab.

Elements is onderdeel van een portretreeks van fotograaf en regisseur Dimitri Van Zeebroeck over mensen die een confrontatie met één van de 4 natuurelementen aangaan (water, aarde, vuur en lucht). Rechtstreeks of indirect komen zij in aanraking met natuurkrachten en vertellen ze in welke mate dit hun leven en denken beïnvloedt.

Weg van Nederland, 20.25 uur, VPRO
Renkema TV, 21.25 uur, Avro
Not So Lonely Planet, 21.55 uur, BNN
Moordweek, 22.30 uur, Tros
Elements, 23.25 uur, Avro

Zie ook de andere berichten over TV Lab 2011:
- TV Lab dag 3: Dropping, Gajes en Carte Blanche
- TV Lab dag 2: Interraciale relaties en sollicitatiemafia
- TV Lab dag 1: tumultueus Rambam en begin Moordweek
- Stronttrui valt slecht; ‘Actie beschadiging Harry Mens’
- Vara laat Harry Mens nepproduct aanprijzen in Business Class
- Ook NOS op 3 doet mee met TV Lab
- Nieuwe Donorshow? VPRO met Weg Van Nederland
- Tros lost moord op tijdens TV Lab
- NTR solliciteert met verborgen camera in TV Lab
- Clairy Polak maakt opwachting in TV Lab 2011
- KRO geeft BN’ers vrije hand in Carte Blanche
- Avro maakt satirisch programma Renkema TV voor TV Lab
- Jack Wouterse maakt misdaadprogramma voor Vara
- Zarayda Groenhart gaat solo in Romeo & Julia datingshow
- Nederland 3 maakt programma’s TV Lab 2011 bekend
- Vara met Sketch Up van Haye van der Heyden in TV Lab
-
EO levert social media dramaserie Restart aan TV Lab
- BNN met Film Je Zomer tijdens TV Lab 2011
- Kijkerspitch TV Lab: Variant op Truman Show wint

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “TV Lab dag 4: Asielzoekers, Renkema TV en Dennis Storm

  1. Mart

    Weg van Nederland. Topidee. Ik ga kijken.

      /   Reply  / 
  2. Laurens

    Weg van NL: Vet concept, laat goed zien hoe slecht het nederlandse asielbeleid is en hoeveel talent we hiermee verliezen.
    Ik vind dat deze jongeren niet uitgezet mógen worden, zijn hier opgegroeid en hebben geen toekomst in land van hun ouders !

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>