De tv-transfers uit de zomer van 2010

Het nieuwe tv-seizoen is begonnen, de zomer is voorbij. Dat is traditioneel de periode waarin heel wat presentatoren een transfer maken. Zappen.blog.nl heeft het lijstje overlopers van de afgelopen drie maanden nauwgezet bijgehouden en verwerkt in een overzicht: de tv-transfers uit de zomer van 2010. Met Mariëlle Tweebeeke als meest opvallende transfer in een verder rustige zomerperiode.

Want het was het RTL Nieuws dat haar bij At5 wegkaapte en investeerde in deze anchorwoman. In drie jaar tijd groeide ze uit tot een vertrouwd gezicht aan de desk bij het RTL Nieuws. Maar het avontuur lonkte toen de NOS haar een voorstel deed om Nieuwsuur te gaan maken, de opvolger van Nova. Mariëlle kon de verleiding niet weerstaan en haar vacature bij het RTL Nieuws is nog niet opgevuld. De eerstvolgende transfer?

Terug op televisie:

Bij de SBS-groep vertrok Nada van Nie twee jaar terug met stille trom, in de tussentijd stortte ze zich op het produceren van programma’s. Zoals de soap met Danny de Munk van afgelopen seizoen. En vanaf januari zendt de Tros Op Zoek Naar Geluk van Nada uit. Dit najaar keert ze zelf voor de camera terug in het middagprogramma 4Me van RTL 4 – waar ze vele jaren terug juist vertrok naar SBS 6.

Barbara & Frits Barend zijn eigenlijk nooit helemaal weg geweest. Barbara is te zien bij Eredivisie Live en Frits interviewde zich suf bij Het Gesprek. Ook schoof hij geregeld aan als deskundige in verschillende praatprogramma’s. Maar vader en dochter maken in het nieuwe seizoen voor RTL 7 het sportinterviewprogramma Barend & Barend. Dat ik overigens wel een succes zie worden.

Van de buis

Een politieke carrière gaat niet samen met een baan als presentator. Nu was Pia Dijkstra al niet heel druk meer voor de Avro, maar in de toekomst moeten we Pia gaan missen bij Vinger aan de Pols. Sterker nog: het lijkt er op dat het medische programma helemaal niet meer terugkeert. Pia gaan we nog wel op tv zien als kamerlid van D66.

Deze tv-rot duikt ongetwijfeld wel weer ergens op. Feit is dat Henny Huisman en de EO deze zomer in goed overleg uit elkaar gingen. Een nieuwe opdrachtgever is nog niet wereldkundig gemaakt. Dus daarom staat Henny nu even in het rijtje ‘van de buis’.

Het kan verkeren. Vorige zomer keek Emiel Sandtke aan tegen 80-urige werkweken met acteren in GTST en presenteren voor de NCRV. Bovendien was hij te zien in de tweede reeks van dramaserie Vuurzee. Die Vara-serie is afgelopen, de makers van GTST hebben Emiel de serie uit geschreven en bij de NCRV is Emiel op akelige wijze vertrokken. Maar, net als bij Henny geldt, Emiel duikt wel weer ergens op.

Nieuw op tv

Met twee nieuwe omroepen wil het wel natuurlijk. PowNed gebruikt veelal onbekende gezichten, zoals Jojanneke van den Berge (De Pers) en Marien van der Kooij (AT5) terwijl voormalig GeenStijl-boegbeelden Dominique Weesie en Rutger Castricum ook voor de camera opduiken. WNL heeft onder andere journalisten als Michiel Bicker Caarten en Petra Grijzen aangetrokken voor Ochtendspits en Uitgesproken WNL.

BNN heeft verder Erben Wennemars weten aan te trekken voor de Madiwodovrijdagshow. Verder ontwikkelt de omroep nog een ander sportformat voor de oud-schaatser. Wennemars speelde zich vorig seizoen in de kijker als radioverslaggever bij de Olympische Winterspelen.

Bas van Werven was jarenlang op de radio te horen. EénVandaag is erg gecharmeerd van de journalist en heeft hem aangetrokken als presentator. Hij volgt Wouter Kurpershoek op, die naar de KRO vertrok voor Brandpunt.

Nog wel op tv, maar toch vertrokken

Cornald Maas mag vol aan de bak bij de Avro. Maar wat had het leuk geweest als hij ook zijn Songfestival-kennis met ons had kunnen delen in mei. De Tros denkt er anders over. Een misplaatste tweet zou de reden van de beëindigde samenwerking zijn, ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er meer speelde. Hopelijk ventileert Maas in mei toch ergens zijn kennis live bij de (halve) finales.

Peter R. de Vries verkeerde jarenlang in de luxepositie een SBS-boegbeeld te zijn die zonder problemen bij RTL Boulevard kon aanschuiven. De misdaadverslaggever is bij laatstgenoemde vrijwillig opgestapt. Na jaren trouwe dienst vond hij het tijd voor iets anders.

Minder fortuinlijk verging het Hans Kraay Jr., die dolgraag nog bij Voetbal International had aangeschoven. Maar een conflict tussen RTL en SBS eindigde uiteindelijk – is mijn indruk althans – in een principekwestie. SBS 6 bedeelt Hans inmiddels wel met allerlei presentatieklusjes.

Van de ene naar de andere omroep/zender

Levi van Kempen zagen we vele jaren acteren in ONM. Die serie stopte en kinderzender Disney XD gaat het nu met Van Kempen proberen. Een mooie leerschool voor meer tv-werk in de toekomst?

Tineke Verburg is de laatste jaren vooral te zien geweest in programmaatjes overdag bij RTL 7. De tijd dat ze Triviant presenteerde, ligt in elk geval ver achter ons. Op de tv hoeven we haar niet meteen te verwachten, wel is ze weer aan de slag bij de radio voor de Tros. En eveneens onder de pannen maar dan bij Omroep Max: Tineke de Nooij – ook vooralsnog exclusief op de radio.

Veronica haalde nog niet eens zo heel lang geleden Javier Guzman binnen om zijn comedy-ambities kracht bij te zetten. Maar het proefballonnetje met comedy pakte rampzalig uit. Javier maakte enkele programma’s maar de wegen van Veronica en Guzman zijn gescheiden. Het viel me pas op toen Guzman opdook in de najaarspresentatie van de Vara, waar hij zijn theatervoorstellingen laat registreren.

Zie ook:
- Het nieuwe tv-seizoen: De Glazen Bol 2010/11
- Op of flop: de gesneuvelde tv-shows van dit najaar
- De tv-transfers uit de zomer van 2009
- De tv-transfers van de zomer 2008

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “De tv-transfers uit de zomer van 2010

  1. joep

    Jojanneke van den berge niet berg :-)

      /   Reply  / 
  2. edward

    uh nu weet ik nog steeds niet wie de nieuwe lezeres word bij rtl nieuws

      /   Reply  / 
  3. Veilig Varen

    Ben erg benieuwd naar Barend en Barend, jammer dat Het Gesprek van de buis is!

      /   Reply  / 
  4. Nick

    Wanneer komt de glazen bol met de voorspellingen voor het komende seizoen? Altijd erg leuk!

      /   Reply  / 
    1. Herman Roggeveen Auteur

      Hij staat voor morgenmiddag ingepland

        /   Reply  / 
  5. Pingback: Kas van Iersel aan de slag voor SBS 6 | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>