Zendtijd voor PowNed en WNL, Omroep Max promoveert

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gaat per 1 september 2010 ingrijpend veranderen. PowNed en WNL (voorheen: Wakker Nederland) treden definitief toe tot het publieke bestel als aspirant-omroepen. Daarnaast krijgt Omroep Max veel meer zendtijd en budget. Van Llink wordt afscheid genomen. Dat heeft minister Plasterk (Media) vandaag bekendgemaakt. Hij volgt daarmee de adviezen van de Raad voor Cultuur, het Commissariaat voor de Media en de Raad van Bestuur van de NPO op.

 

WNL en PowNed zijn ambitieus en denken een grondige verandering teweeg kunnen brengen. Beide omroepen lijken veel met de actualiteit te willen gaan doen. Bij de NPO bestaat de wens om dit aanbod op de schop te nemen. Voorzitter Henk Hagoort zei vorig jaar al eens niet ‘drie keer de Volkskrant’ te willen brengen en riep op tot een breed debat. Plasterk roemt de nieuwe maatschappelijke stromingen die bij de NPO worden betrokken. Van WNL zei de minister dat de aspirant-omroep voldoende heeft aangetoond onafhankelijk te zijn van De Telegraaf.

Actualiteiten
Daarnaast probeert de NPO telkens jongeren te betrekken bij nieuws en actualiteit, vaak op satirische wijze. Dat lukt niet altijd even goed. De Nieuwste Show van BNN werd gestopt net als eerdere VPRO-pogingen, maar BNN’s VOC keert begin 2010 wel terug voor een nieuw seizoen. Hier lijkt voor PowNed een grote rol weggelegd.

Omroep Max
Omroep Max jubelt ondertussen. Met zo’n 240 duizend leden bij de telling in april kan de omroep van Jan Slagter zich opmaken voor fors meer budget en zendtijd. Er liggen al plannen voor meerdere dramaseries en groot amusement op de zaterdagavond. Dat de omroep zich daarvoor waarschijnlijk op Nederland 2 moet schikken, lijkt vooralsnog geen bezwaar.

Ook de Tros blijft zijn erkenning houden. De Tros heeft een functionaris aangesteld die de juridische grensgevallen gaat onderzoeken, waar het Commissariaat voor de Media kritiek heeft geuit. Peter Kuipers, directeur TROS: “Dit is goed nieuws op de dag dat wij 45 jaar bestaan. Wij zijn na al die jaren uitgegroeid tot de omroepvereniging met de meeste leden en hebben sinds jaar en dag de hoogste kijkcijfers. Wij betreuren het dat de afgelopen maanden twijfel is ontstaan over onze goede trouw.”

Llink
Verder is het spijtig voor Llink, maar die omroep heeft eigenlijk maar één programma gemaakt dat echt de moeite waard is: 3 Op Reis. Daar heeft BNN zich inmiddels over ontfermd en dat lukt prima met die signatuur.

Zie ook:
- Morgen persconferentie Plasterk: WNL + Powned in, Llink out?
- Omroep Max kan zich opmaken voor meer zendtijd en budget
- WNL krijgt twee positieve adviezen
- PowNed vrijwel zeker in omroepbestel
- Doek lijkt te vallen voor Llink

1 Reacties // Reageer

One thought on “Zendtijd voor PowNed en WNL, Omroep Max promoveert

  1. Pingback: Hagoort juicht toetreding nieuwe omroepen toe | Zappen

  2. Gerard Mulder

    Wat een onzin dat llink de doelen niet nakomen. EN MAAR EEN PROGRAMMA HEEFT WAT DE MOEITE WAARD IS WAT EEN ONZIN Hoe moet het nu met De programma’s als aanpakken en wegwezen, het nieuws over milieu en derde de dagelijkse nieuwsbrief die ik kortom de wereld ven link. Hoe zijn de onderzoeken van de commissie gegaan of is het onderdeel van een politiek spel hier moet een onderzoek naar komen. Ik denk dat er mogelijkheden zijn om door te gaan we kunnen niet meer zonder llink.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>